Creta, insula cu gust de paradis

A venit vara și abia așteptăm să mergem la mare și, mai ales, în Grecia. O insulă fabuloasă este Creta, cea mai mare dintre insulele greceşti, cu un litoral de peste 1000 de kilometri, destinație în care putem să ajungem cu zbor direct din București și Cluj Napoca, începând cu 7 iulie, când se vor relua charterele spre această destinație. Ce putem vizita în această insulă, după ce ne săturam de plajă și bălăceală în mare?

Creta a fost întotdeauna una dintre cele mai ispititoare insule de vizitat în Grecia nu numai pentru peisajele sale remarcabile, dar și pentru istorie. Insula Creta este locul în care s-ar fi născut Zeus, conform legendei. Unul dintre orașele pe care merită să le vizitați este Chania, oraș care s-a ridicat pe ruinele vechii cetăți Kydonia, astfel că veți regăsi multe dintre vestigii aici. Mai mult decât atât, orașul vă va încânta cu arhitectura de influență turcească și venețiană.

La 60 de kilometri de Chania se afla plaja Balos, o lagună cu nisip alb și ape turcoaz, una dintre cele mai frumoase din Grecia, care a fost vizitată chiar și de Printul Charles și Prințesa Diana. Lângă plaja Balos se află Insula Gramvousa sau “Insula Piraților”, unde veți vedea o cetate venețiană, iar la nord de Balos, în Cape Korykon, veți putea să admirați ruinele orășelului roman Agnio unde se găsește templul lui Apollo.Faimosul nisip roz, datorită milioanelor de scoici pisate, îl veți găsi pe Plaja Elafonissi, la circa 80 de kilometri de Chania.Locul este denumit și Maldivele cretane și asemuit cu frumusețea Caraibelor.

Citeste și Lindos – o întâlnire cu Grecia antică

Heraklion este, însă, cel mai mare oraș al insulei. Dacă ajungeți în centru, vizitați Muzeul Arheologic, cel mai mare și mai important din Grecia, care găzduieşte o colecie de fresce și artefacte minoice. În muzeul de Istorie veți găsi relicve prețioase din Creta, sculpturi și inscripții din perioada bizantină, venețiană și turcească, dar și colecții de ceramică și etnografie. Se pare că toată istoria Cretei s-a strâns în Heraklion, având în vedere că în oraș se afla și Muzeul Natural de Istorie care prezintă ecosistemul cretan și chiar modele la scară largă de peisaje naturale. În muzeu există o machetă de 16 mp a orașului Heraklion, pe când era ocupat de venețieni.

Un loc pitoresc este Piața Plateia Venizelou, unde veți avea ocazia să admirați renumita Fântână a leilor, de unde puteți porni către toate locurile de interes. La numai 10 kilometri de Heraklion se află Plaja Amoudara, un loc perfect pentru iubitorii sporturilor de apă.

Citeste și 5 insule grecești perfecte pentru o vacanță estivală

Și copiii vor avea parte de distracția lor în Hersonissos, cea mai animată stațiune și cea mai populară destinație turistică din Creta, care se află la aproximativ 25 de kilometri la est de Heraklion. Aici vor găsi parcuri acvatice, un acvariu cu reptile și alte creaturi marine și un parc tematic dedicat labirinturilor, cât să le facă poftă de inghetata delicioasă și produsele de cofetărie care se găsesc din abundență în stațiune, numai bune pentru un răsfăț dulce. Și dacă vrei să vedeți cum arată un sat cretan autentic, tot în aceasta stațiune veți avea ocazia să îl admirați, într-un muzeu în aer liber.

Stațiunea este destul de animată datorită teraselor, restaurantelor și cluburilor de noapte, astfel că este potrivită și pentru tineri. Deoarece Hersonissos este cea mai dezvoltata stațiune turistică din Creta, veți găsi multe hoteluri de lux care oferă servicii ireproșabile.

Creta este vestită pentru apele turqoise și frumusețea sălbatică naturală a peisajelor, astfel că o vacantă petrecută pe această insulă nu poate fi decât o călătorie în paradis.

Citeste și Halkidiki, o destinație de vacanță cu plaje paradisiace premiate cu distincția Blue Flag

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Angela says:

    O destinatie de vis, categoric merita sa vizitati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture