Complexul Trăisteni, un loc minunat pentru o vacanță în Valea Doftanei
Știam că avem o țară frumoasă cu peisaje superbe, dar dorința noastră de a vedea cât mai multe locuri ne-a făcut să alegem de multe ori destinațiile externe. Din cauza pandemiei, însă, am reînceput să descoperim România. Mai lesne de ajuns, fară restricții, costuri mult mai mici, iar peisajele nu sunt cu nimic mai prejos.
Unde putem să ieșim pentru un weekend sau chiar pentru mai multe zile, într-un loc în care să uităm de cotidian și să ne bucurăm de natură? Recunosc că pandemia m-a făcut mai comodă și prefer să ies undeva mai aproape de București și, totuși, să am senzația că sunt departe… Dacă acum câteva săptămâni am ales Câmpina și împrejurimile sale, acum am continuat drumul mai departe, până în Valea Doftanei, unde mai fusesem cu ani în urmă. Comuna a împrumutat numele de la râul omonim care o traversează și care izvorăște din munții Baiului, de la o altitudine de 1260 metri, din Pasul Predeluș.
Am lăsat Barajul Paltinu în urmă și am ajuns în Trăisteni. Am înțeles că denumirea satului provine ori de la cuvântul “traistă”, purtată la gât de ciobani, ori de la “ Trei stâni” care se aflau în aceste locuri.
În Traisteni se află un complex de trei cabane și un restaurant și puteți ajunge la el lăsând în urmă drumul principal și urcând dealul cu mașina. M-aș fi așteptat să fie micuțe cabanele, dar am fost plăcut impresionată să constat că suprafața acestora este una generoasă, cu tot confortul. Mai mult decât atât, dotările sunt de calitate, ceea ce mi s-a părut un plus enorm pentru un complex situat într-un loc care pare rupt de civilizație.
De foarte multe ori sunt întrebată de prieteni și nu numai, unde ar putea petrece o vacanta în România, în diferite zone, pentru că eu colind destul de des și am ajuns să cunosc multe locuri. Tocmai de aceea, pentru Valea Doftanei este un căștig acest complex, având în vedere că nu există multe posibilități de cazare și, mai ales, de masă.
Compexul Trăisteni oferă mâncare specific românească, iar turiștilor care stau mai multe zile li se oferă un pachet tradițional de drum bun, din care nu lipsește cascaveaua, vedeta zonei, pentru care s-a înființat și un festival care are loc în fiecare toamnă de aproape 20 de ani. Festivalul Cascavelei este o serbare câmpenească în care producătorii își etalează cascaveaua și alte sortimente de brânzeturi, dar și pastrama, cârnații sau șunca preparate după rețete vechi.
Și pentru că menționam că la complexul Trăisteni se pregătesc mâncăruri tradiționale, vă recomand să nu ratați dulceața de gutui făcută în casă și murăturile care sunt grozave și merg excelent cu preparatele din carne. Nici dulciurile nu sunt de lepădat, ba din contra! Proprietarii complexului sunt oameni deosebiți și, la cerere, înaintea sejurului, se pot crea meniuri speciale, cum sunt cele vegetariene sau se pot prepara dulciuri fară lactoză.
Când am ajuns aici, după ce ne-am relaxat puțin, am început să ne facem planuri de colindat, pe unde să mergem să vizitam diferite obiective, dar peisajul este atât de frumos, încât iți vine să stai numai pe terasă sau în balansoar să îl privești în neștire și să devii una cu natura…
Totuși, dacă doriți să explorați zona, exista mai multe atracții sau activități care se pot face:
- ruinele Bisericii Vechi din Trăisteni, care a fost ridicată între anii 1830-1832, dar și Biserica Sfinții Voievozi, construită intre 1926-1942, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Interesant este că în anul 1987, când s-a restaurat, s-a descoperit sub tencuială, chipul pictat al regelui Mihai I al României;
- excursie cu ATV –ul spre lacul Orjogoaia;
- plimbări cu bicicleta;
- rezervația Glodeasa, o pădure seculară virgină de fag și brad care se află la o altitudine de aproape 900 de metri, pe o suprafață de circa 500 de hectare.
Cheile Brebului sau cheile Doftanei, situate în apropierea Lacului Păltinoasa și care sunt o arie naturală protejată, precum și Barajul Paltinu le puteți vedea în drum spre Complexul Traisteni.
Mie mi s-a părut locul perfect unde pot veni cu familia și prietenii pentru câteva zile de relaxare, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, în care pare că timpul s-a oprit în loc…
De reținut:
- Adresa: satul Traisteni, județul Prahova, comuna Valea Doftanei
- Distanța București – Complex Traisteni: circa 145 km