Cimitirul Vesel din Săpânța, în topul celor mai frumoase cimitire din lume!
Un sejur în Maramureș nu poate fi conceput fără o vizită la …. Cimitirul Vesel din Săpânța, aflat aproape de granița României cu Ucraina, devenit cunoscut chiar și pentru turiștii străini. Nu ar trebui să ne mire, pentru că în străinătate sunt câteva cimitire incluse în circuite turistice, cum ar fi Cimitirul Montparnasse ori Cimitirul Père Lachaise din Paris, iar la noi este Cimitirul Bellu din București, plin de opere de artă de mare valoare.
Cimitirul Vesel din Săpânța este considerat obiectivul turistic maramureșean cel mai cunoscut în lume, ținând cont că este prezent într-un top al celor mai frumoase cimitire din lume, potrivit unor publicații de travel.
De ce vesel?… Ei bine, Cimitirul Vesel a devenit faimos pentru crucile din lemn colorate pe fundal în albastru aprins și picturile multicolore de pe ele care simbolizează plastic viața și ocupația celor care s-au dus în lumea de dincolo, dar mai ales pentru mesajele arhaice în versuri bine ticluite, unele chiar pline de umor inscripționate manual pe cruci.
Cel care a avut această idee a fost Stan Ioan Pătraș, artist popular, sculptor, pictor, dar și poet, care se spune că ar fi fost inspirat din cultura strămoșilor daci, care nu priveau moartea ca pe un final tragic, anul 1935 marcând primul epitaf. Partea de sus a crucii este pictată cu o scenă care sugerează meseria sau ocupația principală a celui care a murit. Astfel, putem desluși bărbați conducând tractoare, care stau la cârciumă, cântă sau taie lemne ori femei care țes și gătesc. După moartea lui Pătraș, în 1977, opera sa a fost continuată de ucenicul Dumitru Pop Tincu.
Iată ce ne zice poetul:
De cu tânăr copilaș / Io am fost Stan Ion Pătraș, / Să mă ascultați oameni buni / Ce voi spune nu-s minciuni. / Câte zile am trăit / Rău la nime n-am dorit, / Dar bine cât am putut / Orișicine mi-a cerut. / Vai săraca lumea mea / Că greu am trăit în ea.
Poemul cel mai haios și care incită pe oricine vine să viziteze Cimitirul vesel este, însă, cel de pe crucea ”soacrei”:
Sub această cruce grea / Zace biata soacră-mea / Trei zile de mai trăia / Zăceam eu și cetea ea. / Voi care treceți pă aici / Încercați să n-o treziți, / Că acasă dacă vine / Iarăi cu gură pă mine. / Da’ așa eu m-oi purta / Că-napoi n-a înturna. / Stai aicea dragă soacră-mea.
Să mai aruncăm un ochi și pe poemul dedicat unui tractorist:
Aci eu mă odihnesc/ Pop Grigore mă numesc/ Mie mi-a plăcut tractorul/ Cu sticla să-mi astâmpăr dorul/ Am trăit tot supărat/ Că tata de mic m-a lăsat/ Poate aşa a fost soarta mea/ Tânăr să-mi las viaţa/ Moarte, tânăr mă luai/ La 33 de ani.
Mai bine de 800 de cruci cu poeme în rime împânzesc într-o …. veselie cimitirul, iar din anul 2009, are loc și Festivalul anual ”Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.
O vizită în cimitirul în care moartea este satirizată te face să realizezi că nu este decât o etapă în desăvârșirea unui suflet, dar mai ales să îți dai seama că viața trebuie trăită la maxim cu fruntea descrețita, cu multe zâmbete și bucurie pentru acest dar pe care îl primim o singură dată.
De reținut:
- Ore de vizitare: zilnic între 10.00 – 18.00;
- Taxă Intrare:
– copii 2 lei;
– adulți 4 lei; - Taxă Foto: 4 lei / Taxă video: 10 lei;
- Repere distanțiere: București-Săpânța : circa 700 km (via A1 DN1 sau via A3 DN13), Sibiu-Săpânța, circa 400 km Via A1 DN1.
Notă: vizita acestui cimitir a fost posibilă cu ajutorul Scorilo Turism, care a inclus vizitarea multor obiective turistice în Maramureș, inclusiv o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului, pe care v-o recomand cu căldură!
2 Responses
[…] Citeşte despre Cimitirul Vesel din Săpânța, în topul celor mai frumoase cimitire din lume! […]
[…] Citeşte şi Cimitirul Vesel din Săpânța, în topul celor mai frumoase cimitire din lume! […]