Ce este și cum obținem certificatul digital UE privind COVID?

Certificatul digital UE privind COVID facilitează călătoriile în spațiul european fără a fi aplicate restricții epidemiologice. Acesta este acceptat, la nivel european, ca dovadă autorizată pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau recuperată după infecția cu COVID-19. Statele membre vor putea emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia.

Persoanele care prezintă acest certificat fie în format digital, fie pe suport de hârtie, pot evita riscul de a fi introduse în carantină în țara de destinație, dacă România nu e pe lista “verde” pentru acea țară.

Certificatul digital UE privind COVID, care a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2021, este gratuit, valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene și este disponibil în limbile română și engleză. Certificatele conțin un cod QR si se pot descărca dintr-un portal web securizat.

Cum obținem certificatul digital UE privind COVID?

Pentru generarea unui certificat digital UE privind COVID accesați link-ul: certificat-covid.gov.ro. Informații puteți obține și în Call Center la numărul de telefon 021 414 44 25, la Direcția de Sănătate Publică sau la Serviciul Local Comunitar de Evidență a Persoanelor.

Certificatul digital UE privind COVID este emis de Ministerul Sănătății și este valabil până la data de 30 iunie 2022. Acesta poate fi obținut după efectuarea fiecărei doze de vaccin, chiar și în cazul în care este vorba de două doze, cu menționarea pe certificat dacă este vorba de prima sau a doua doză.

Până acum au fost generate peste 5.000.000 de certificate digitale.

Care sunt pașii pentru generarea unui certificat?

 1. Vă autentificați prin introducerea unei adrese de email;
 2. Intrați pe adresa de email și accesați link-ul primit;
 3. Prin accesarea link-ului veți fi redirecționat în portalul de generare a certificatelor digitale UE privind COVID;
 4. Selectați câmpul „Certificat nou” (dreapta sus);
 5. Completați câmpurile solicitate prin introducerea datelor necesare, corespunzătoare câmpurilor:
  – vaccinat
  – recuparare după boală
  – test negativ
 6. Salvați datele pe care le-ați introdus;
 7. Vizualizați datele’
 8. Salvați/Descărcați certificatul;
 9. Dacă doriți generarea unui nou certificat, accesați pictograma „Certificat nou” și reluați pașii menționați mai sus.

Recomandarea mea este ca, de fiecare dată când doriți sa călătoriți în străinătate, să accesați site-ul MAE pentru informații de ultimă oră privind călătoria într-o anumită destinație, la rubrica “Condiții de călătorie”.

Astfel, veți fi informați cu privire la condițiile și restricțiile de intrare pe teritoriul statului respectiv și la reglementările care se aplică tuturor persoanelor care doresc să călătorească în acea țară, indiferent de statul/regiunea din care sosesc și indiferent de mijlocul de transport utilizat. Acestea se pot referi la prezentarea unui Certificat COVID (care atestă vaccinarea, vindecarea sau un test negativ), obligativitatea purtării măștii medicale de către toate persoanele în toate spațiile publice închise și/sau deschise ori la alte reglementari legate de respectarea regimului de călătorie.

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

1 Response

 1. Corina says:

  Foarte bine explicat, multumesc pentru informatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture