Ce ar fi bine să facem înainte să plecăm în vacanță?

Trebuie să recunoaștem că planificarea unei vacanțe este pe cât de incitantă, pe atât de obositoare și consumatoare de timp. Cu gândul la posibilele destinații în care ne putem petrece concediul și cu toată pregătirea necesară achiziționării unui pachet de servicii turistice sau alegerii acestuia pe cont propriu, putem să omitem lucrurile importante pe care le avem de făcut înainte să plecăm în vacanță.

Citește și Cum avem grijă de sănătatea noastră în vacanțe?

Mai mult decât atât, ceea ce se întâmplă în acest moment în lume din cauza epidemiei de coronavirus ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne facă să fim mult mai precauți atunci când este vorba de plecarea de acasă.

Citește și Clarificări asupra aplicării legislației în vigoare cu privire la cererile de anulare cauzate de Coronavirus

Iată câteva sfaturi utile înainte de plecarea în vacanță

  • Alimentarea contului curent. Atunci când plecăm în vacanță, nu înseamnă să folosim toți banii pe care îi avem pentru vacanța respectivă. Este absolut vital nu numai să avem bani în plus în cont pentru cheltuielile neprevăzute care pot apărea la destinație, dar și pentru cele care pot apărea acasă. De exemplu, eu am plătit de două ori cazarea prin booking la un hotel, până mi s-a deblocat prima plată, deoarece m-am cazat cu o întârziere de câteva ore. Prima dată mi s-au retras banii din cont, deoarece au considerat că nu mai apar la cazare și a doua oară a trebuit să plătesc cash pentru că așa era politica hotelului respectiv. Nu îmi retrăgeau banii blocați. Nu am înțeles de ce, însă m-am asigurat la banca mea că nu vor retrage banii blocați în cont. De asemenea, din orice motiv, este posibil să nu ne întoarcem la data prevăzută și să fie nevoie să facem niste plăți online pentru diverse necesitați.
  • Plata facturilor la utilități, întreținere și a altor cheltuieli importante. Chiar dacă mai sunt câteva zile până se va emite facture curentă, nu ar strica să plătim în avans o sumă echivalentă cu ultima plată. Cel puțin în ceea ce privește factura de telefon. Evident, în ziua de astăzi avem posibilitatea să o facem online, dar poate că nu ne va permite starea de sănătate. Totodată, asigurarea la mașină trebuie să fie valabilă pe o perioadă mai mare, în cazul în care o lăsăm în aeroport sau într-o parcare din apropiere și lipsim mai mult decât ne-am fi așteptat. Banii pe care îi avem în plus ar trebui să poată acoperi și costul unei parcări suplimentare.
  • Realizarea unor copii și scanări după actele de identitate. Nu numai că este bine să avem la noi copii după ele, dar mai ales este bine să le avem pe suport electronic ori în cloud, se le putem accesa oricând. Cunosc pe cineva care a fost pe nava Concordia când a naufragiat și nu avea niciun document de identitate în buzunare deoarece naufragiul i-a prins când erau la teatru pe navă și s-au îndreptat imediat spre bărcile de salvare. Și așa, acestea se pot deteriora, dar pot fi accesate online de la ambasadă pentru reglementarea unor astfel de situații.
  • Realizarea unei mape cu diferitele documente necesare în vacanță. Acestea pot fi contractul cu agenția, dacă am cumpărat printr-o agenție de turism, confirmarea rezervării la hotel, cartea de îmbarcare dacă mergem cu avionul, asigurarea de călătorie, asigurarea la mașină dacă mergem cu ea (unele țări pot cere documente suplimentare în cazul în care mașina este în leasing sau nu sunteți proprietarul), pașaportul (chiar dacă nu este necesar în destinația aleasă, pot fi modificări precum achiziționarea unei excursii în destinație, pentru care este necesar pașaportul), cartea de identitate.
  • Înștiințarea unei persoane apropiate de plecarea noastră. Sunt unele persoane care își anunță plecarea tuturor, inclusiv pe rețelele de socializare. Sunt altele, însă, care nu spun nimănui și consideră că viața personală nu trebuie cunoscută de nimeni. Este foarte ok să aleagă fiecare cum dorește, dar măcar o persoană apropiată este bine să știe că plecăm. Cel puțin pentru a se îngrijora dacă nu ne mai întoarcem sau pentru a ne ajuta la nevoie, inclusiv cu un transfer de bani.
  • Verificarea prognozei meteorologice. Nu contează că am verificat starea vremii din timp atunci când am ales vacanța, aceasta se poate schimba simțitor pe ultima sută de metri și este bine să fim pregătiți nu numai cu haine potrivite, dar și psihologic. Vremea ne poate schimba opțiunile de călătorie și vizitarea unor obiective turistice. Ar putea fi nevoie și să achiziționam un bagaj în plus fata de cel inițial, pentru haine groase.
  • Rezolvarea diferitelor probleme de acasă. Aici întră realizarea unui sistem pentru udarea singură a plantelor în concediu (prin picurare, de exemplu) sau găsirea unui hotel pentru animalele de companie sau a unei gazde potrivite. Nu ar trebui să uitam nici oprirea gazelor sau a apei în locuință, golirea frigiderului de alimente, scoaterea electricelor din prize ori închiderea geamurilor.
  • Pregătirea eficientă a bagajului. În acest articol am discutat despre cum se poate pregăti eficient un bagaj. În același timp, este bine să verificăm pe site-urile companiilor aeriene cum trebuie să fie bagajul de mână ca dimensiuni, ce nu avem voie să punem în el, dar și care sunt mărimea și greutatea acceptate pentru bagajele de cală.
  • Pregătirea tuturor lucrurilor necesare pentru concediu, de la alegerea unei valize/genți potrivite pentru vacanță, a unui aparat foto, până la încheierea unei polițe de asigurare de călătorie și achiziționarea unor medicamente de călătorie. De asemenea, este bine să renunțăm la unele lucruri care pot încarca bagajul inutil. Mai multe amanunte am scris aici.
  • Verificarea site-ului MAE pentru alertele de călătorie. Dacă sunt probleme de ultimă oră în ceea ce privește destinația noastră, vom afla pe acest site. Tocmai de aceea este bine să consultăm și secțiunea cu sfaturi de călătorie și să reținem și numere importante de telefon pentru urgențe.

Citește și Cum ne protejăm eficient de soare în vacanţe?

Cu cât ne vom pregăti mai bine pentru vacanță, cu atât vom fi lipsiți de griji și nu ne va mai rămâne decât să o savurăm pe îndelete.

Citește și 20 de recomandări de călătorie

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture