Cazinoul din Constanţa – un simbol căzut în uitare

Construit cu mai bine de 100 de ani în urmă, îmbinând stilul Art Nouveau cu cel tradiţional românesc la care se adaugă influenţe baroce, Cazinoul domină faleza şi atrage turiştii nu pentru un joc la ruletă, cum ar fi normal, ci pentru a vedea degradarea unui simbol al Constanţei.

IMG_1572 Ridicat pe faleză, pe celebrul bulevard Regina Elisabeta, în locul unei vechi construcţii din lemn în care aveau loc diferite reprezentaţii, edificiul a fost la origine prevăzut cu săli de lectură, dans şi jocuri, dar şi cu binecunoscuta terasă.

Afectat de o furtună puternică în 1891, se dispune demolarea acestuia, apoi, paradoxal, refacerea sa, finalizată în 1910, când a fost a fost inaugurat pe 15 august în prezenţa principelui Ferdinand.

Ulterior a suferit cateva restaurări, ultima in 1986. Cum a ajuns la ceea ce vedem acum, ca atatea simboluri ale Romaniei lăsate în paragină, naşte un mare semn de întrebare.

IMG_1584IMG_1588 Câteva statui, printre care şi a lui Eminescu, privesc neputincioase la edificiul ce aşteaptă parcă să fie înghiţit de valuri…

IMG_1566

Un violonist şi un acordeonist cântă a pustiu, lipiţi de pereţii scorojiţi şi răpciugoşi ai clădirii, ale cărei ferestre par să fi fost terenul de joacă al unor copii nebunatici.

Constanta (23)

IMG_1587 Cazinoul a devenit, practic, umbra lui Ovidiu, exilat la malul mării, izolat şi stingher, aşteptându-şi obştescul sfârşit…

Până când?…

IMG_1592IMG_1591

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

  1. Doamne cum arata Cazinoul pe vremea lui Ceausescu , dar cum aratau statiunile ? Acum parca ar fi dupa bombardamente ……….

  2. Bogdancazino says:

    Mă întreb ce materiale folosesc pentru arhitectura sa pentru a ieși în evidență de-a lungul anilor de la cicatricile de luptă pe care le-a obținut.

  3. Mioka says:

    i think all photographs of romania love this place

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture