Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, una dintre cele mai frumoase catedrale din România

Recunosc că mereu rămân impresionată de catedralele romano-catolice pe care le vizitez, care dacă nu strălucesc prin picturile interioare care se rezumă la cel mult câteva tablouri, deşi unele dintre ele pot fi realizate de pictori celebri, ne uimesc prin construcţia în sine, fie ca mărime, fie ca arhitectură ori decoraţiuni interioare şi exterioare.

Cu ocazia vizitei mele în Iaşi am ajuns şi la Catedrala “Sfânta Fecioara Maria, Regină”, o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală, înălţată chiar în incinta Episcopiei Catolice.

Catedrala Romano Catolica Iasi (3)

Construcţia mi se pare destul de grandioasă pentru România anilor ’90, când s-a pus temelia acesteia. Clădirea a fost finalizată din piatră, în anii ce au urmat, iar sfinţirea s-a făcut în 2005.

Ce mi s-a părut deosebit pentru o catedrală ridicată în România, fie ea catolică, este aspectul ei circular, având 24 de ogive (ferestre), poate unde cercul este simbolul cerului, al infinitului sau, mai bine zis, al eternităţii. În vârful Catedralei, în partea centrală a cupolei, se află o cruce înalta de 10 m, iar înălţimea până la baza crucii este de 26 de metri. Tot în număr de 24 sunt şi becurile coroanei exterioare a candelabrului, realizat din arce de oţel inox ornate cu alamă şi decoraţii din sticlă de culoare albastră, având în centru monograma lui Iisus, dar şi razele cupolei ce îmbrăţişează întreagă încăpere.

Catedrala Romano Catolica Iasi (1)Catedrala Romano Catolica Iasi (9)

Ce m-a frapat în interior este masa din faţa altarului, care are forma unui peşte, considerat simbolul tainic de recunoaştere al primilor creştini. Aceasta este decorată cu spice de grâu şi frunze de viţă de vie cu struguri, ce simbolizează hrana. În acelaşi timp, pe balustrada balconului semircular de la etaj sunt mozaicuri cu cele 15 opriri ale Căii Sfintei Cruci. Orga este adusă din Germania şi am înţeles că este una dintre cele mai mari din ţară (are 3.882 de tuburi). În partea centrală a altarului este un mozaic monumental ce o înfăţişează pe Fecioara Maria înconjurată de îngeri, ridicată la cer, spre care te conduce un covor de marmură cu 12 stele, aşa cum magii au fost conduşi de o stea. Şi vitraliile sunt deosebite, cu scene reprezentând universul şi actul creaţiei.

Catedrala Romano Catolica Iasi (13)Catedrala Romano Catolica Iasi (19)

Însă ceea ce nu am mai întâlnit în nicio catedrală sau biserică văzute de mine este acustica deosebită, greu de descris în cuvinte! Trebuie să fie o emoţie extraordinară pentru cei 1000-3000 de oameni, cât poate găzdui catedrala, să asculte cântece religioase aici, dacă pe noi ne-a copleşit doar o singură voce a celui care ne-a şi deschis-o pentru a o vizita. Nu mai spun că şi subsolul este funcţional, unde a şi avut loc prima liturghie în anul 1993, de Crăciun, inainte de a fi pe deplin ridicată.

Catedrala Romano Catolica Iasi (16)

În partea stângă a Catedralei “Sfânta Fecioara Maria, Regină” se află Biserica Adormirea Maicii Domnului (Catedrala veche) şi Palatul episcopal, în curtea în care se află existând amenajat un spaţiu verde tot în formă de peşte….

Nu am zăbovit mult aici, dar minutele în care am făcut-o aproape că m-au lăsat fără suflare…Impetuoasă, dar delicată şi înălţătoare, în acelaşi timp.

De reţinut:

  • Adresa: B-dul Ştefan cel Mare nr. 26, în centrul oraşului Iaşi;
  • Site oficial: http://www.amdis.ro/ ;
  • Slujbe au loc numai în zilele de duminică.

Catedrala Romano Catolica Iasi (15)Catedrala Romano Catolica Iasi (21)Catedrala Romano Catolica Iasi (17) Catedrala Romano Catolica Iasi (16)Catedrala Romano Catolica Iasi (8)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

  1. Adina says:

    Slujbe au loc in fiecare zi. Foarte frumos descrisa catedrala. Felicitari!

  1. 2 January, 2016

    […] ajungeţi aici, vizitaţi Catedrala “Sfânta Fecioara Maria, Regină”. Ce mi s-a părut deosebit pentru o catedrală ridicată în România, fie ea catolică, este […]

  2. 8 January, 2016

    […] pe 9 ianuarie 2016, de la ora 19:00. Nu rataţi să faceţi o vizită şi celor mai cunoscute atracţii turistice ale […]

  3. 14 January, 2016

    […] mi-a oferit prilejul de a vizita câteva obiective turistice de marcă ale oraşului, printre care Catedrala “Sfânta Fecioara Maria, Regină” şi Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, declarată una dintre […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture