Castelul Wartburg, locul în care Martin Luther a tradus Noul Testament în limba germană 

Cred că dacă ajungeți în Germania și nu vizitați cel puțin un castel, înseamnă că ratați unele dintre cele mai frumoase obiective turistice ale țării. V-aș recomanda să alegeti regiunea Turingia care este cunoscută ca patria castelelor și palatelor.. Mai bine de 400 de castele medievale și palate domină munții și dealurile acesteia sau se întind în cele mai frumoase văi. Unele dintre ele au o istorie de peste 1000 de ani și au găzduit importante evenimente istorice. Chiar dacă o parte dintre le sunt în ruine, acestea au reprezentat un rol important în istoria Turingiei.

Sursa foto

Unul dintre castelele pe care vă recomand să le vizitați și pe care l-am văzut cu prilejul turului meu prin regiunea Turingia,  ocazionat de ediţia cu nr. 41 a Germany Travel Mart, care s-a ţinut în Erfurteste castelul Wartburg. Acesta este amplasat în vârful unei coline din această zonă, la o altitudine de 441 metri, și a servit că refugiu temporar al lui Martin Luther între anii 1521 și 1522, perioadă în care a tradus pentru prima data în limbă germană Noul Testament. Tocmai de aceea, castelul reprezintă astăzi un simbol important al creștinismului în Germania și pentru a reitera acest lucru pe donjonul înalt s-a ridicat o cruce de circa 4 m înălțime. Luther s-a refugiat acolo după ce a fost declarat proscris de Dieta de la Worms.

Citește și Parcul Național Hainich, comoara Turingiei

Castelul Wartburg se află în apropiere de orașul Eisenach din Turingia. Acesta a fost primul castel german care a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, o construcție impresionantă din timpul perioadei feudale din Europa Centrală, în ciuda modificărilor și adaosurilor făcute în secolele următoare.

Castelul Wartburg îmbină în mod excepțional mai multe stiluri arhitecturale, inclusiv romanice, gotice și renascentiste. Originile sale ne poartă în anul 1067, iar de-a lungul secolelor trecute acesta a fost pe rând o fortăreață puternică, o reședință splendidă și un adăpost pentru locuitorii săi. Castelul a fost restaurat și redecorat în secolul al XIX-lea, sub domnia lui Carl Alexander, când s-au adăugat și ale clădiri, pe lângă cele din secolul al XIV-lea.

Castelul a reprezentat și un centru proeminent al activității artistice în care au fost sărbătorite toate artele plastice, de la muzică, la poezie și pictură. Colecția de artă din castelul Wartburg, cu comorile sale de peste opt secole, a fost creată la recomandarea lui Goethe cu aproape 200 de ani în urmă.

La castel se ajunge prin partea de nord, unde se află un turn cu un pod mobil. În curtea interioară se află temnița și castelul propriu-zis, iar în centru se află o cisternă. Întregul complex al castelului este compus dintr-o clopotnița, apartamente, o sală de banchete care are o acustică remarcabilă și în care se țin concerte și astăzi, Băile Cavalerilor, pereții cortină din vest și din sud, Turnul Sudic, curtea interioară și grădină comandantului. Din fortificațiile exterioare au rămas câteva ruine ale fundațiilor, șanțul lui Fischerturm, parte din rampa de acces și drumul care duce la castel. Parterul castelului redă atmosferă romantică a Evului Mediu, iar Sala de banchete reflectă splendoarea anilor de glorie a Germaniei.

Într-un tur al camerelor castelului, dar și într-o vizită a muzeului acestuia veți avea ocazia de a admira picturile faimoase ale lui Lucas Cranach, tapiserii și mobilier, sculpturile lui Tilman Riemenschneider și diverse exponate care vă vor aduce aminte de artele și meseriile Renașterii. La fiecare pas ești înconjurat de istorie, cultură și artă.

Multe evenimente care se desfășoară aici, de la festivalul Summer Nights, diferite concerte și pană la piața istorică de Crăciun, care ne întoarce în timp, atrag turiștii din întreaga lume și dau viață zidurilor vechi. La piața de Crăciun, vă puteți întâlni cu negustori și tot felul de artizani care vând diferite produse tradiționale, de la lumânări și până la plante medicinale, iar muzicienii, artiștii și păpușarii oferă adevărate clipe de divertisment care crează o atmosferă de sărbătoare pe fundalul magnific al celebrului Castel Wartburg, declarat monument al istoriei Germaniei..

Senzația pe care o poți avea vizitând acest castel este aproape unică, mai ales pe înserat, așa cum am prins eu, când atmosfera devine copleșitoare.

De reținut:

  • Adresa: Auf der Wartburg 1, 99817 Eisenach, Germany.
  • Cum ajungi: cu trenul până la gara din Eisenach (3 ore din Berlin sau 2 ore din Frankfurt și Leipzig). Din gară se ia autobuzul nr. 10 până la castel. Cu mașina se merge pe autobanda A4, apoi pe B7, B19 și B84. Din Erfurt se face o ora. Din parcare și până la castel sunt 500 de metri (tarif 5 euro parcarea).
  • Site oficial: https://www.wartburg.de/en/.
  • Program de vizitare: zilnic de la ora 9.00 la 15.30 din Noiembrie și până în Martie și până la ora 17.00 din Aprilie și până în Octombrie.
  • Tarife (2018): tur complet al castelului-10 euro de persoană și include expoziția de artă și camera în care a locuit Luther. Turul scurt, fără vizitarea castelului, costă 6 euro. Se aplică și reduceri. Tarif foto / video: 2 euro.
  • Lângă castel se poate mânca la Hotelul Romantik (rezervări se pot face la numărul de telefon +49 3691 797 -0 606 sau pe email: info@wartburghotel.de .

Citește și Bad Langensalza – oraşul trandafirilor, una dintre destinaţiile romantice ale Turingiei

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture