Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania și din lume

Vizitând Castelul Corvinilor am rămas șocată de asemănarea cu castelele cehești vizitate de mine. Construit în mai multe etape, începând cu secolul al XV-lea, de către voievodul Transilvaniei Ioan (Iancu) de Hunedoara și continuând cu urmașii acestuia, printre care și Matei Corvin, devenit rege al Ungariei, Castelul Huniazilor, cum mai este cunoscut, pare desprins din filmele cu povești înfricoșătoare. O plimbare printre zidurile reci din piatră are darul de a te transpune într-o altă lume, poate unde aspectul său de pe vremuri a rămas aproape intact.

Castelul Corvinilor (18)

Castelul Corvinilor (33)

Castelul Corvinilor ori Hunedoarei a fost înălțat pe o stâncă, pe locul unei alte cetăți dăruite de Sigismund de Luxemburg. rege al Ungariei și Croației, dar și al Boemiei și Germaniei, tatălui lui Ioan de Hunyadi – de Hunedoara), arhitectura sa îmbrăcând stilul gotic, reprezentând unul dintre cele mai importante monumente gotice din Europa de Răsărit. Turnuri, bastioane, săli imense, toate nu fac decât să impresioneze privirea oricărui vizitator. Și dacă te gândești că aici au avut loc torturi și execuții terifiante și au fost închiși prizonieri, îți explici de ce atmosfera este apăsătoare.

Castelul Corvinilor (137)

Una dintre legendele Castelului Corvinilor o poartă însăși fântâna ce a fost săpată la o adâncime de 28 de metri de trei prizonieri turci timp de 15 ani, în speranța că vor fi eliberați, însă nu li s-a acordat grațierea după această trudă imensă, ci au fost uciși. Înainte, unul dintre prizonieri a cerut permisiunea scrierii unei inscripții pe cheile fântânii (apă ai, inimă nu!), reproșând, astfel, nerespectarea promisiunii de către soția lui Iancu de Hunedoara, care le făcuse promisiunea, dar murise între timp.

Castelul Corvinilor (19)

Pentru a intra în castel se trece un pod de lemn susținut de piloni de piatră amplasați chiar în albia pârâului Zlasti, castelul fiind unele dintre puținele care își mai păstrează șanțurile de apărare. Intrăm, astfel, cu pe sub Turnul nou de poartă, ce are o formă rectangulară, fiind boltit la parter.

Cu câtă mândrie trebuie să fi trecut pe vremuri cavalerii în ropotele copitelor și domnițele cu rochiile fastuoase! Acum am trecut doar noi, admirând construcția grandioasă pentru acele timpuri, cu fiecare pas care ne apropia de intrarea în impunătorul castel.

Castelul Corvinilor (97)

Castelul Corvinilor (83)

Castelul Corvinilor (21)

Castelul Corvinilor (199)

Castelul hunedorean este compus din câteva săli și turnuri. Sălile aparțin palatului propriu-zis care este amplasat pe latură vestică. Rând pe rând, am vizitat Sala Cavalerilor, folosită pentru recepții și Sala Dietei (cu medalioane pe pereți), ambele având o formă dreptunghiulară. Aceasta din urmă a fost destinată diverselor ceremonii și a fost amenajată undeva pe la jumătatea secolului al XV-lea, împreună cu Sala Cavalerilor, scara în spirală și Capela, moment în care cetatea devine reședința nobiliara fortificată, singură din Transilvania de atunci.

Castelul Corvinilor (178)Castelul Corvinilor (180) Castelul Corvinilor (185)

Și pentru că tot am amintit de capelă, ce a fost ridicată între 1446-1456 în stil gotic târziu, această este formată dintr-o singură navă cu un pronaos, hramul fiind cel al Sfântului Ioan Botezătorul, destinată, însă, în secolul al XVII-lea ritului reformat. O capela simplă, care nu îți fură ochii prin vreo bogăție arhitecturală ori decorațiuni somptuoase, dar care îți oferă liniștea necesară sufletului tău.

Castelul Corvinilor (157)

La capela se ajunge prin scară interioară a loggiei Matia. În Aripa Matia (numită, probabil, după numele lui Matei Corvin), ce reprezintă aripa de nord a castelului, se poate distinge destul de greu o pictură ce ilustrează legenda corbului (blazonul Corvinilor, un corb cu un inel de aur în cioc a€“ de unde provine și numele familiei). Aici s-a construit și logia ce dă spre curtea interioară, considerată prima influență renascentistă din arhitectura laică a Transilvaniei. La etajul acesteia se află Camera de Aur ce găzduiește o expoziție din colecția Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul Corvinilor (166) Castelul Corvinilor (167)

Ceea ce mi-au atras privirile în mod deosebit au fost decorațiunile din castel: blazonul Corvinilor, cheile de boltă cu elemente florale sau geometrice, vitraliile superbe și frescele care se mai disting pe alocuri.

Castelul Corvinilor (67)

Castelul Corvinilor (160)

Castelul Corvinilor (158)

Mobilierul din castel nu este cel original, dar ne putem face idee de cum era pe vremuri, când era locuit, piesele fiind de factură gotică ori renascentistă. O vizită prin castel te poartă prin toate încăperile printr-un traseu bine gândit și cu multe informații amplasate pe panourile explicative.

Astfel, am mai aflat că Turnul Toboșarilor, ce se află pe latura de est a Castelului, un turn circular, se întinde pe două niveluri de apărare, ce reprezintă Camera pușcașilor și etajul crenelat. Restaurarea din secolul al XIX-lea a dus la blolta neo-gotică ce o vedem astăzi la etajul superior și o trecere directă către Sufrageria Bethlen (numită astfel după altă familie ce a deținut castelul la un moment dat).

Iubești castelele? Citește și: Acasă la Nabab: Castelul Cantacuzino din Bușteni

Camera Domnițelor, amplasată la primul nivel al Turnului nou de poartă, cum s-a numit ulterior destinației sale militare, a fost o cameră de zi pentru doamnele ce își aveau reședința în castel, transformată astfel în secolul al XVII-lea. Restaurarea îi ridica valoarea artistică prin tavanul din lemn în stil neogotic.

Castelul Corvinilor (174)

Turnul vechi, aflat în partea sud-estică, ridicat în perioada 1440-1444, de formă rectangulară, are două niveluri (ca și Turnul Toboșarilor), ultimul etaj fiind prevăzut cu creneluri. Parcă un castel nu ar fi castel dacă nu ar avea turnurile crenelate!

Castelul Corvinilor (91)

Castelul Corvinilor (105) Castelul Corvinilor (106)

Turnul (bastionul) Alb este amplasat în partea de sud-est, în fața Turnului Vechi de poartă, fiind în formă de arc de cerc. Cele patru niveluri de apărare au guri de tragere pentru piesele grele de artilerie.

Palatul Administrativ, cunoscut și sub denumirea de Aripa Zolyomi, după familia nobiliară care a deținut castelul în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, este amplasat pe latura de sud a acestuia, având trei niveluri.

Turnul Capistrano, denumire căpătată după Ioan de Capistrano, un vestit călugăr de la curtea castelului, este ridicat pe latura de sud-vest, între anii 1440-1444.

În castel există și o Sală de trofee și vânătoare ce cuprinde exponate cu tematică vânătorească, vrând să evoce, probabil, una dintre ocupațiile pe care le aveau domnitorii.

Castelul Corvinilor (116) Castelul Corvinilor (122)

Aspectul actual al castelului hunedorean este datorat restaurării din secolul al XIX-lea, ce ne oferă acoperișurile acoperite cu țiglă glazurată, tipic austriacă și nu întâmplător, dacă ținem cont că în această perioadă a fost deținut de Statul Austriac, iar mai apoi de Statul Austro-Ungar.

Castelul Corvinilor (141)

Castelul Corvinilor (147)

Actualmente, castelul (deținut din 1918 de către Statul Român), nu are numai un rol muzeistic, capela putând fi închiriată pentru nunți, iar întreg castelul poate fi vedetă într-un film artistic sau documentar.

După ce am bântuit vreo două ore prin el, am revenit în curtea interioară pentru a vizita terasa de artilerie care ne oferă o panoramă asupra Hunedoarei, oraș pe care îmi doream de multă vreme să îl vizitez, dar pe care doar l-am admirat de la înălțime.

Castelul Corvinilor (134) Castelul Corvinilor (135)

Castelul Corvinilor (90)

Am plecat nostalgică, așa cum plec după fiecare castel sau palat pe care îl vizitez, cu certitudinea că, undeva, cândva, am zăbovit mai mult prin încăperile vreunui castel, decât într-o simplă vizită!

Castelul Corvinilor (162)

Știați că acest castel…

– a avut de-a lungul timpului 25 proprietari (vezi lista completă pe site-ul oficial www.castelulcorvinilor.ro)? Printre aceștia, s-au numărat:

 • Ioan de Hunedoara (între 1419 a€“ 1456)
 • Ladislau (fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara și al Elisabetei Szilagyi, între 1456-1457)
 • Matia Corvin ( între 1457-1482)
 • Ioan Corvin (fiul nelegitim al lui Matia Corvin, între 1482-1504)
 • Beatrix de Frangepan (Soția lui Ioan Corvin, 1506)
 • Gabriel Bethlen (principe al Transilvaniei, 1605, 1613-1629)

– atrage anual peste 100.000 de vizitatori?
– este unul dintre cele mai bine conservate monumente de arhitectură militară și civilă din Europa de Est?
– Vlad Țepeș ar fi fost întemnițat în castel?
– este protagonist într-o serie de documentare?

De reținut:

 • Castelul se află în apropiere de primăria Hunedoarei, pe Str. Castelului nr. 1-3
 • Orarul de vizitare este zilnic de la 09:00-17:00 (ultima intrare cu 30 de minute înainte de ora închiderii)
 • Tarife 2014: Adulți – 25 Ron, elevi/studenți – 5 Ron, pensionari – 10 Ron, Taxă Foto – 5 Ron, Taxă Video – 15 Ron, Taxă Ghidaj – 30 Ron. Se practică reduceri la biletele de intrare pentru grupuri de minim 30 de persoane

Castelul Corvinilor (205) Castelul Corvinilor (207) Castelul Corvinilor (150) Castelul Corvinilor (187) Castelul Corvinilor (188) Castelul Corvinilor (36) Castelul Corvinilor (40) Castelul Corvinilor (44)Castelul Corvinilor (53) Castelul Corvinilor (54)Castelul Corvinilor (62) Castelul Corvinilor (63) Castelul Corvinilor (69) Castelul Corvinilor (74) Castelul Corvinilor (78) Castelul Corvinilor (94) Castelul Corvinilor (98) Castelul Corvinilor (110) Castelul Corvinilor (113) Castelul Corvinilor (125)Castelul Corvinilor (126) Castelul Corvinilor (129) Castelul Corvinilor (146) Castelul Corvinilor (154) Castelul Corvinilor (169) Castelul Corvinilor (172) Castelul Corvinilor (177) Castelul Corvinilor (196) Castelul Corvinilor (197) Castelul Corvinilor (143) Castelul Corvinilor (144) Castelul Corvinilor (145)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

10 Responses

 1. Ia uite ce s-a “modernizat” castelul! Incaperile s-au animat cu tapiserii, mese, armuri si tot tacamul…
  Cand l-am vizitat, prin 2008, se efectuau renovari si modernizari masive, majoritatea salilor erau goale-golute (de-aia nu suport eu schelele pe biserici, castele, castre romane etc., fiindca aceste schele iti soptesc continuu: “mai treci pe aici”).
  O remarca numai: o parte din filmarile ultimului film din seria Ghost Rider – Spirit of Vengeance (cu Nicolas Cage) s-au facut si aici, la Castelul Huniazilor.

 2. Camelia says:

  Buna ziua! Mai este in renovari castelul? 🙂

 1. 26 August, 2014

  […] medievală se dezlănțuie la Castelul Corvinilor (Huniazilor) în ultimul weekend oficial al verii, 29 – 31 august 2014, cu a II-a ediție a […]

 2. 29 August, 2014

  […] Hunedoara ne întâmpină cu Carnavalul Medieval ce are loc chiar la Castelul Corvinilor. Vor fi ateliere meșteșugărești (olărit, pielărie, țesătură), ateliere de dansuri și […]

 3. 28 October, 2014

  […] castel despre care am scris pe blog a fost Castelul  Corvinilor-Huniazilor . Un loc cu o încărcătură istorică deosebită, nu mai punem faptul că este al IV-lea castel […]

 4. 1 May, 2015

  […] Hunedoara, la Castelul Corvinilor, asistăm la Târgul European al Castelelor, unde reprezentanţii a 21 de castele faimoase din […]

 5. 1 May, 2015

  […] Find more details about the Corvin’s Castle here. See more pictures in this article. […]

 6. 14 May, 2016

  […] nouă ediţie a Târgului European al Castelelor are loc sâmbătă şi duminică (14-15 mai) la Castelul Corvinilor din Hunedoara, manifestarea reunind reprezentanţi ai castelelor, cetăţilor şi muzeelor din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture