Castele ceheşti (5): Castelul Hnevin, unde mi-am dorit să devin castelană!
Castelul Hnevin, situat în nordul Republicii Cehe, la 100 de km de Praga a fost construit din piatră de către familia Hrabisec, la o altitudine de 400 de metri, având rolul de a supraveghea zona de la baza dealului Zamecka, fiind înconjurat de șanțuri adânci. Pe locul construcției sale fusese anterior un castel din lemn datând din secolul al IX-lea, iar sursa de apa era obținută de la o fântână existentă în interiorul zidurilor sale, ca și la Castelul Karlstein.
Castelul Hnevin a avut o importanță deosebită sub domnia lui Vaclav I, al patrulea rege al Cehiei, cam pe la jumătatea sec. al XIII-lea și, deși, a fost atacat în nenumărate rânduri, numai armata suedeză a reușit să îl cucerească, în timpul războiului de 30 de ani.
Castelul a fost dărâmat în 1653 de către Ferdinand al III-lea al Casei de Habsburg, iar reconstrucția acestuia s-a făcut în secolul al XIX-lea, pe fundația originală, păstrând pivnițele în stil gotic și renascentist de la începuturile sale, pe lângă ruinele fortificațiilor inițiale, fiind construit și un turn de observație din lemn, înalt de 25 de metri, după modelul Turnului Eiffel din Paris, care a fost distrus datorită vânturilor puternice. Astăzi există un turn din piatră înalt de 20 de metri, utilizat în trecut în scopuri militare, în care am urcat pe o scară îngustă circulară.
Zidurile groase din piatră, ca și intrarea în curtea castelului, îmi aduc aminte de Cetatea Neamțului, numai că aici, partea superioară a acestora este acoperită cu țiglă, ca și foișorul.
Restaurarea castelului a durat o lungă perioadă de timp, iar în timpul primului război mondial lucrările au fost abandonate, pentru ca, în timpul celui de-al II-lea război mondial, acesta să fie ocupat de armata germană.
Ultimele lucrări de reconstrucție au fost finalizate în 2002, astăzi fiind un hotel și un restaurant în incinta castelului, așa cum s-a dorit încă din 1879, unde au loc numeroase evenimente datorită poziției excelente de care se bucură, dar și o capela și un observator. Panorama care se vede de sus asupra Munților Ore și a orașului Most este absolut minunată!
Restaurantul este frumos decorat cu mese și scaune din bambus sau lemn, separate de paravane « gotice », iar perdelele si draperiile orange ce cad în falduri și lumina semiobscură care emană de la aplicele elegante imprimă acestuia un iz romantic.
Așezați la terasa realizată din piatră și lemn am admirat copacii care străpung acoperișul, într-o comuniune perfectă a omului cu natura.
Priveliștea încântătoare ne-a făcut să ne relaxăm comandând ceva de băut și un profiterol, o prăjitură care îmi aduce aminte de copilărie. Profiterolul cehilor e diferit de al nostru, fără înghețată, doar niște gogoșele cu frișcă alături și câteva fructe, prețul acestuia fiind de 68 de coroane (aprox. 3 euro).Sucul și apa la cehi sunt « scumpe », prețul fiind similar cu berea, astfel încât inclusiv femeile cehe preferă să bea bere, care musai trebuie să lase inele de spumă pe halbă, altfel este considerată «veche»…
Atmosfera este plăcută la castel, pe care am avut ocazia să îl admir în fiecare zi de la fereastra mea, pe perioada periplului meu cehesc, privind razele soarelui care îl scăldau la amiază, zărindu-i silueta falnică chiar și atunci când ploaia bătea în geam… Si poate dacă istoria acestuia nu este la fel de fascinantă ca a altor castele cehești, un sejur petrecut la Castelul Hnevin reprezintă o alegere interesantă de cazare și masă, putând sa vizitam și orașul Most de la poalele castelului, unde am stat noi, care are câteva obiective demne de vizitat, multe restaurante ieftine și centre comerciale de unde poți cumpăra lucruri frumoase.
Mai mult decât atât, Castelul Hnevin se află la o distanță de maxim două ore cu mașina față de orașe importante ale Cehiei, cum ar fi Praga sau Karlovy Vary, dar și de Dresda, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Germaniei…
Citește și Turist în Karlovy Vary, o staţiune de neratat în Cehia
- site oficial: http://www.hradhnevin.cz/en
- adresa: Hrad Hněvín, Hradní 577, 434 01 Most, 3.5 km distanța de centru
- distanța față de Praga: 1 h 14 minute (102,0 km) pe E55 și Traseul 15 cu mașina sau cu trenul – circa două ore
- distanța față de Dresda: circa 100 km
- link util pentru transportul în Republica Cehă: http://www.czech-transport.com/