Castele ceheşti (3): Castelul Jezeri, locul unde Beethoven a cântat Eroica pentru prima dată

În Nordul Bohemiei, într-un loc de o frumuseţe absolută, se află Castelul medieval Jezeri, cunoscut şi sub numele de Eisenberg. Poziţia să oarecum solitară, la poalele munţilor Krušné, la o altitudine de 387 de metri, îl face mai puţin vizitat de turişti, ca să nu mai vorbim de faptul că se află într-o stare de degradare extremă, deşi înainte de anul 1948 a fost considerat unul dintre cele mai frumoase castele construite în stil baroc din Europa.

Ridicat mai întâi în stil gotic, castelul a fost reconstruit în stil renascentist de către Mikulas Hochhauser în secolul al XVI-lea, mai apoi în stil baroc de către casa de Lobkowicz, ce a recâştigat castelul în anul 1623. Reconstrucţia a fost întreruptă de războiul de 30 de ani şi de incendierea să de către trupele suedeze, dar după 1696 castelul îşi capătă forma literei H, fiind finalizat în 1713, după cel de-al doilea incendiu care s-a abătut asupra sa.

Spre finalul secolului al XVIII-lea, acesta capătă o importantă deosebită sub prinţul Maximilian de Lobkovicz, în acest castel ţinându-se spectacole de teatru şi concerte, funcţionând chiar şi o şcoală de muzică, fiind foarte frecventat de muzicieni, dar şi de alte personalităţi, printre cei care i-au trecut pragul numărându-se: L. W. Beethoven, Goethe, Jan Masaryk, chiar şi prinţul Charles.

Castelul Jezeri a fost confiscat de două ori, devenind la un moment dat închisoare nazistă, unul dintre prizonierii întemniţaţi aici fiind fratele Generalului de Gaulle. Tot atunci a fost confiscată şi fabrica de bere a familiei, ce funcţiona din anul 1474, dar pe care au luat-o înapoi în 1992.

Devastat şi pus pe lista clădirilor ce urmau să fie distruse, în special datorită exploatărilor minei de lignit Horni Jiretinare din apropiere, care l-au şubrezit, Castelul Jezeri a reuşit să fie salvat datorită unei campanii de promovare a familiei de Lobkowicz, ce a intrat iar în posesia acestuia, după care l-a donat statului ceh pentru nemaipomenita sumă de o coroană…

Deşi Castelul Jezeri a fost reşedinţa permanentă a casei Lobkowicz, a devenit ulterior un palat de vânătoare, acest lucru fiind scos în evidenţă prin decorarea încăperilor parţial restaurate şi renovate cu trofee de cerbi şi căprioare, dar şi de diferite animale şi păsări împăiate, pădurea ce îl înconjoară fiind populată de specimenele expuse în castel.

În prezent, se vizitează numai încăperile din Turnul de Nord ale castelului: holul, camera lorzilor, camera croitoresei (la cel mai înalt nivel), unde se ajunge pe o scară îngustă, decorată cu mobilier original din sec. al XVIII-lea, unde se află un pat cu lenjerie, o maşină de cusut, o măsuţă cu scaune, un manechin gata de probe, un WC cu manetă; camera bonei, cu mobilier în întregime alb: un pat, un scrin, o măsuţă cu scaune, un pătuţ de copil; camera de lucru cu două uşi secrete, din care una spre dormitorul doamnei; baia; camera administratorului castelului şi camera de merinde, din care se face accesul din curtea interioară a castelului, printr-un hol îngust şi întunecat, gen tunel, care astăzi serveşte ca sperietoare pentru copii prin decorarea acesteia cu tot felul de păpuşi hidoase cu ochii bulbucaţi, cranii, păianjeni imenşi şi alte drăcovenii, inclusiv un sicriu de copil şi un vampir, însoţiţi fiind de câteva acorduri muzicale specifice. Şi asta pentru a face acest castel incitant pentru copii, ideea aparţinând administratorului castelului care a fost director de teatru.

Pe holul din Turnul de Nord există şi o expoziţie cu obiecte găsite în timpul restaurării (farfurii din ceramică, diferite unelte), dar şi cu fotografii vechi expuse pe pereţi, ce arată că, înainte de întinderea de extracţii de cărbune ce se vede ca panoramă din castel, se află vechiul sat şi un lac.

Castelul Jezeri este locul unde Beethoven a cântat Eroica pentru prima dată, în anul 1804, prinţul Maximillian Lobkowicz având trei opere dedicate de către marele compozitor, fiind chiar plătit de către acesta, deşi iniţial Beethoven se gândise să dedice simfonia lui Napoleon Bonaparte. De altfel, un mare iubitor şi patron al artei, ca şi predecesorii săi, prinţul Lobkowicz l-a susţinut şi pe Haydn.

În Praga există un muzeu dedicat familiei nobiliare Lobkowicz, un palat construit în stil renascentist chiar lângă Castelul praghez şi Catedrala Sf. Vitus, fiind considerat o parte a acestui complex, situat vizavi de Muzeul Păpuşilor.

Datorită istoriei sale, dar mai ales a amplasamentului de excepţie, la Castelul Jezeri s-au turnat şi două filme, unul polonez şi altul american.

Un loc care m-a fermecat prin peisajul virgin în care este amplasat castelul, plin de verdeaţă, dar care m-a îngrozit prin starea deplorabilă în care se află, cu bucăţi de cărămidă căzută din el, ferestre sparte, vitralii desprinse, imagine accentuată de multitudinea de pisici negre care umblau prin curte sau care îţi săreau în faţă când încercai să arunci o privire prin unele încăperi lăsate la voia întâmplării, aşteptând ghidul să deschidă uşa dinspre corpul de clădire restaurat parţial şi care urmă să fie vizitat. Şi când te gândeşti că altădată era considerat Perla Munţilor Krušné, este greu să crezi că la finele anilor 1980, Castelul Jezeri devenise cel mai deteriorat monument din Republica Cehă.

În fostele grajduri ale castelului am văzut şi o expoziţie de trăsuri vechi, sănii, o maşină de pompieri şi una de făcut baloţii rotunzi care m-au frapat la margine de drum prin periplul meu cehesc.

Pentru a vizita castelul aşteptaţi următoarea oră fixă de vizitare chiar în barul amenajat într-una din clădirile refăcute ale acestuia, de unde se pot cumpăra şi biletele ce costă 70 de coroane de persoană şi unde este expusă şi macheta castelului.

Din Praga, se poate ajunge aici în aproximativ o ora şi jumătate, distanţa de capitala Cehiei fiind de circa 110 kilometri. Castelul Jezeri este o adevărată oază de relaxare şi oxigenare a minţii, dar şi un loc distractiv pentru copiii care pot alerga în voie prin grădina acestuia sau se pot hlizi în « tunelul groazei ». Sau mai aşteptaţi câţiva ani de restaurare deplină pentru a-l vedea în toată splendoarea care l-a făcut faimos odată.

Până atunci, puteţi savura oriunde în Cehia vestita bere cehească Lobkowicz (Prince, Knight sau Baron) în amintirea acestei familii mari iubitoare de artă şi, în acelaşi timp, berari prin tradiţie, ştiut fiind faptul că cehii sunt cei mai mari băutori de bere din lume, consumul anual de bere pe cap de locuitor fiind de aproximativ 150 de litri.

De reţinut:

  • Castelul se vizitează din 1 Aprilie şi până în 31 Octombrie, începând cu ora 10.00 şi până la ora 18.00, cu modificări de orar în funcţie de luni, uneori fiind deschis spre vizitare doar în weekend şi de sărbătorile legale (aprilie şi octombrie). Cel mai bine trimiteţi un email pentru informaţii actualizate despre orar aici: jezeri@npu.cz.
  • Adresa: 43543 Horní Jiřetín, coordonate GPS 50° 33′ 49.68″ N, 13° 30′ 20.88″ E.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Reparatii frigidere says:

    Multumesc pt informati ,frumoasa poveste iar pozele au starnit curiozitatea in mine . Cu respect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture