Capul Kaliakra, o bijuterie a Bulgariei
Nu cred să existe român care sa fi vizitat Bulgaria și să nu ajungă măcar o dată la Capul Kaliakra, cu atât mai mult cu cât se poate ajunge destul de ușor în drumul spre litoralul bulgăresc, fiind la o distanță de circa 60 km de Vama Veche, astăzi în nord estul Bulgariei, altădată aparținând României…
Din dreptul orașului Kavarna, ajungi în aproximativ 13 kilometri, pe coasta Mării Negre, pe un drum rural destul de arid și care nu-ți dezvăluie nimic din frumusețea Capului Kaliakra.
Capul și Cetatea Kaliakra
Capul Kaliakra (Caliacra) este un promontoriu stâncos de aproximativ 2 kilometri, format din straturi calcaroase, aflat în partea bulgărească a Dobrogei, unde se înălța altădată o falnică cetate medievală – Tirizis, denumită de greci Kali Akra, ce semnifică un adăpost bun și Celigra de turci, care au asediat-o în 1396. Distrusă în 1421, Cetății i se atribuie legenda conform căreia 40 de fecioare s-ar fi aruncat în mare de pe faleză, pentru a nu fi prinse de turci. Astfel, putem vedea și monumentul dedicat acestora, cunoscut sub numele de “Poarta celor 40 de virgine”.
Priveliștea e diferită față de alte locuri de pe litoral, senzația mea fiind aceea a unui film vechi…Marea de un albastru de smarald izbește stâncile înalte cu putere, de parcă ar vrea să le înghită cu totul, fără să mai lase nicio urmă din cetatea de altădată, din care au rămas doar poarta de acces, câteva ziduri de apărare și ruinele fortăreței, odată simbol al rezistenței bulgare, încă din secolul al IV-lea, când a fost ridicată.
Drumul pe lângă mare te duce către micuța Capelă ridicată în memoria Sfântului Nicolae, ocrotitorul pescarilor, chiar acolo unde este cel mai frumos loc al peninsulei, un minunat punct de belvedere. Și aici există legenda conform căreia Sfântul a scăpat de turci cu ajutorul lui Dumnezeu, care a făcut să apară pământ sub picioarele sale, formându-se, astfel, promontoriul, deși Sfântul a fost capturat ulterior. Promontoriul este înțesat de peșteri, care au fost transformate, de-a lungul timpului, în schituri.
Pe vremea când Cadrilaterul aparținea României, Capul Kaliakra avea și o stațiune de cercetări zoologice marine, întemeiată de Grigore Antipa, având în vedere că promontoriul este cunoscut și ca rezervație naturală.
Astăzi se află și un muzeu aici, chiar în grota din dreptul restaurantului, unde putem afla câte ceva din istoria Capului Kaliakra, dar și admira piesele arheologice descoperite cu ocazia săpăturilor.
Înconjurat de un peisaj de poveste poți savura un ospăț culinar bogat în pește, chiar în restaurantul aflat pe același drum și care beneficiază de o priveliște de invidiat, perfectă pentru cei mai romantici dintre noi. Mai ales, datorită pescărușilor și cormoranilor care survolează îngusta fâșie de pământ, iar dacă ești ceva mai norocos, poți vedea chiar delfinii jucăuși în mare…
Capul Kaliakra este o adevărată bijuterie a Bulgariei!
De reținut:
- Se platește taxă de acces în lei sau leva/persoană (3 leva când am vizitat-o ultima oară, 2014)
- Există parcare pentru autoturisme
- În dreptul parcării sunt câțiva vânzători ambulanți de suveniruri
E un colt de rai! Ati povestit tare frumos!
Am fost anul trecut, e impresionant și îmi doresc să mai ajung! Mulțumim pentru frumoasa prezentare!