Bulgaria altfel: Cascadele Krushuna, Peștera Devetashka și Lovech, orașul cu cel mai vechi pod acoperit din Bulgaria

Bulgaria nu și-a pierdut fascinația nici până în ziua de astăzi și după ce petreci multe sejururi în stațiunile de pe litoral și în cele montane, după ce vizitezi atâtea orașe medievale, precum Veliko Tarnovo, începi să descoperi și alte atracții turistice demne de vizitat.

Așa am ajuns noi la Cascadele Krushuna și Peștera Devetashka, aflate la circa 200 de km de România, astfel că o excursie de o singură zi ne-a oferit o experiență mai mult decât frumoasă și ne-a redeschis apetitul pentru vizitarea Bulgariei.

Citește și Plimbare de o zi prin Bulgaria: Ruse, Basarbovo, Veliko Târnovo

Cascada Krushuna, cea mai frumoasă cascadă a Bulgariei

Krushuna este denumirea dată cascadei care se revarsă în trepte în cadrul Parcului Natural Krushuna (sau Maarata), care se întinde pe o suprafață de șase hectare în care se pot face mai multe trasee.

Cascada Krushuna este considerată cea mai mare cascadă de travertin din Bulgaria, unică cu peisajul său pitoresc de o vegetație luxuriantă. Aceasta este formată din numeroase terase rotunde și mici bazine naturale cu apă minerală.

După circa două sute de metri de urcuș prin pădure, traversând din loc în loc câteva podețe amplasate astfel încât să ne ofere adevărate puncte de belvedere, ne apare în fața ochlor Piscina Albastră, un ochi de apa verde azurie formată din căderea cascadei pe treptele de travertin. La doar alți două sute de metri mai sus, urcând în susurul apei, întâlnim și cascada principală înaltă de circa 20 metri, a cărei apa cade cu repeziciune la vale de pe versanții calcaroși îmbrăcați în mușchi. Ai sta minute în șir să o privești, totul în jur este verde, iar răcoarea copacilor binevenită.

Cea mai mare cascadă de travertin a fost formată de un mic râu care izvorăste din peștera Krushunska Maara. Travertinul nu este decât o formă de calcar depus de izvoarele minerale. Se formează printr-un proces de precipitare rapidă a carbonatului de calciu, adesea la gura unui izvor fierbinte sau într-o peșteră de calcar. Există asemenea pietre și în Pamukkale, Turcia.

Privind cascada, eram tare ispitită să mă bălăcesc sub perdeaua de apă, ținând cont că am nimerit în parc pe o vreme toridă. Nu am făcut-o, evident, dar am coborât și ne-am îndreptat pe un alt traseu spre izvorul din care se pornește apa pentru a da viață frumoaselor cascade. Apoi, am plecat spre Peștera Devetashka.

Peștera Devetashka, cea mai impresionantă peșteră din Sud-Estul Europei

Pentru a ajunge la Peștera Devetashka, care se află pe malul de est al râului Osam, se traversează podul pietonal la capătul căruia veți zări gura de intrare în peștera absolut impresionantă. Peștera se aseamănă cu o grotă imensă, a cărei înălțime variază de la 60 la 100 de metri, accesul publicului fiind numai în zona grotei care îți va tăia pur și simplu răsuflarea. Peștera se extinde după circa 40 m, formând o hală spațioasă de 2.400 metri pătrați. Mai multe deschideri mari în tavan permit să pătrundă lumina zilei.

Pe vremuri, în Paleoliticul Mijlociu, această a fost locuită de oameni, conform săpăturilor arheologice făcute prin 1950, dar astăzi Peștera Devetashka este casă doar pentru coloniile de lilieci, cam 30.000 la număr din cele cincisprezece specii. O parte din fauna care se mai regăsește aici este formată din douăsprezece specii de amfibieni și reptile protejate, printre care șarpele Aesculapian, broasca europeană, broasca țestoasă Hermann, optzeci de specii de păsări și treizeci și patru de specii de mamifere.

Nu am reușit să văd nici măcar un liliac și nu e de mirare la câtă lumea era înăuntru, dar mirosul acestora îmi va rămâne multă vreme în minte 🙂 .

Lovech, orașul cu singurul pod acoperit din Bulgaria

Surpriza excursiei noastre a fost o oprire în Lovech, un orășel boem care se mândrea cu o minunăție de cetate. Am poposit chiar în dreptul podului acoperit din Bulgaria, ridicat  între 1872 şi 1874, amintindu-mi de Ponte Vechhio din Florența. În Balcani ar mai fi un pod acoperit: Galata din Istanbul, Turcia. Aici veți găsi o mulțime de magazine de unde puteți să cumpărați suveniruri, dar și creme făcute cu apă, ulei sau esență de trandafiri.

Pe teritoriul orașului au fost găsite rămășițe din Epoca de Piatră, de Bronz și Evul Mediu, Lovech fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale Bulgariei. În Evul Mediu, orașul era un important centru militar strategic.

Podul Lovech, lung de 106 metri, a fost reconstruit după modelul original, care a ars, împreună cu cele 64 de magazine mici și ateliere în anul 1925. Structura de rezistenţă şi picioarele podului sunt din beton armat, iar deasupra este numai lemn.

Vă îndemn să vă așezați în tihnă pentru o pauză binemeritată la terasa din capătul podului spre orașul vechi, unde puteți să savurați un smoothie natural din diferite combinații de fructe, al cărui preț nu depășește 4 leva. Noi am ales un amestec de portocale cu ananas și de căpșuni cu kiwi. Sunt absolut delicioase și răcoritoare!

În Lovech se mai poate vizita rezervația arhitecturală și istorică Varosha – cartierul vechi din Lovech, amenajat ca un amfiteatru pe malul drept al râului Osam și conectat de restul orașului prin intermediul podului acoperit proiectat de Kolyu Ficheto. Totodată, Fortareata Lovech, care este situata în vârful dealului Hisarya și care ne oferă o priveliște minunata asupra întregului oraș.

O astfel de excursie la Cascadele Krushùna și Peștera Devetashka ne oferă o oportunitate excelentă pentru o evadare de o zi din oraș, în special în lunile calde de vară, dar și o altă perspectivă a țării vecine, iar amintirea locurilor minunate vizitate ne vor rămâne multă vreme în minte.

De reținut:

 • Cum ajungi: La cascade: București – satul Krushuna  (drumul spre Sofia), la o distanță de aproximativ 35 de km de Lovech. Traseul este Ruse-Byala-Pleven și până în Pleven se face stânga spre Levski, apoi spre Krushuna (circa 200 km de București). La peșteră: București – Devetashka, dar de la Krushuna sunt numai 15 km, în apropiere de orășelul Lovech. Mai simplu ajungeți într-o excursie de o zi organizată de Scorilo Travel Vacanțe, cu atât mai mult cu cât am avut parte de un ghid minunat, George Vasiliu, care nu numai ca oferă informații prețioase legate de aceste obiective și de altele din Bulgaria, dar chiar de istoria acestei țări. Peștera se află la 7 km de Letnitsa și la 2 km de satul Devetaki.
 • Taxa intrare: 3 leva/persoană pentru cascadă, 2 leva/persoană pentru peșteră.
 • Unde mâncăm: Înainte de intrarea în perimetrul cascadei, dar și imediat după intrare sunt câteva restaurante unde puteți mânca cu circa 7-10 leva/persoană un felul doi (carnat, cartofi prăjiți, salata, lipie).
 • Important: schimbați banii la intrarea în vama Giurgiu, taxele sunt numai în leva, iar când urcați la cascadă să aveți încălțăminte potrivită și să fiți atenți pentru că uneori e abrupt urcușul și pământul alunecos. Nu strică un băț de sprijin.
 • În timpul perioadei de reproducere a speciilor de mamifere din peșteră de la începutul lunii iunie pană la sfârșitul lunii iulie, situl este închis în întregime pentru vizitatori.
 • În peșteră s-a filmat o scenă din Expendables 2, în anul 2011.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

 1. Stefania Constantinescu says:

  Multumesc pentru descriere!

 2. Dragoș says:

  Bună ziua. Și în orașul Plovdiv este un pod acoperit unde sunt mai multe magazine. Deci cel din Lovech nu este singurul din Bulgaria.

 3. Mihaela says:

  Foarte frumos explicat, cu mentiunea ca nu este singurul pod acoperit din Bulgaria.
  Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture