Bucharest Christmas Market, 2014
Piața de Crăciun din București (Bucharest Christmas Market) s-a inaugurat pentru prima dată în 2012, dându-ne prilejul nouă, bucureștenilor, să ne bucurăm de târgul oficial de Crăciun al Primăriei din Bucureşti.
Anul acesta, Piața de Crăciun din București este deschisă între 29.11-28.12.2014, între orele 10:00 și 22:00 și are două locații: Piața Universității și Parcul Cișmigiu. Le-am vizitat pe amândouă, chiar din prima zi, așadar, hai să vedem cum a fost.
Piața de Crăciun din Piața Univeristății
Am pornit-o agale din Piața Unirii, într-o adevărată manifestație, ținând cont că la aceeași oră cu deschiderea Pieței de Crăciun din București urmau să se aprindă și luminile de Crăciun în centrul capitalei. La Universitate era greu de circulat, așa că m-am îndreptat mai întâi spre Parcul Cișmigiu cu aceeași mare de oameni.
La întoarcere, m-am încumetat să intru și eu în puhoiul de oameni de la Universitate, care se mai disipase. Aici, 100 de căsuțe cu de toate transformă centrul Bucureștiului într-un Sat Magic al Sărbătorilor de Iarnă, iar tradiționalul brad de Crăciun, înalt de 16 metri, este decorat cu cu 14 tone de cetină, clopoței și luminițe.
În jurul bradului, lumea multă cu câte un pahar de vin fiert, binevenit pentru frigul tare ce era afară, se bucura de spectacolele ce se țineau la scenă deschisă.
În decurs de o lună, cât e deschisă Piața de Crăciun din București, spectacolele de muzică populară, cântecele de colinde, trupele de muzică cunoscute, tradițiile și obiceiurile din toate zonele țării, vor inunda acest loc devenit magic.
Pe scena Bucharest Christmas Market vom avea prilejul de a vedea pe aceeaşi scenă artişti de renume din toate genurile muzicale: ansambluri de muzică populară și ușoară, grupuri de colindători, ansambluri de datini și obiceiuri. Mandinga, Connect-R, Lora, Monica Anghel și Nico, Cornelia și Lupu Rednic, Floarea Calotă, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, LaLa Band, Ducu Bertzi, Gheorghe Gheorghiu, corul Simbol,Vasile Șeicaru, Loredana și Horia Brenciu, vor fi o parte dintre artiștii așteptați de bucureșteni. În data de 1 decembrie va fi un concert special dedicat Zilei Naționale a României.
Am găsit în Piață produse tradiționale românești, cozonaci, vin fiert, turtă dulce, plăcinte aburinde, magiun și dulceţuri, miere și multe obiecte ce pot constitui cadouri inedite de oferit celor dragi.
Copiii sunt asteptați în târgul de la Universitate pentru a-l întâlni pe Moş Crăciun și pe spiridușii acestuia, în casuta special amenajată, unde pot face cunoștință și cu alte personaje de poveste. Totodată, copiii pot lăsa scrisorele pentru Moșul la cutia poștală a acestuia.
Piața de Crăciun din Parcul Cișmigiu
Aici nu este aceeași atmosferă. În primul rând, lipsește bradul, lipsește animația. Dacă ți-ai propus doar să cumperi niscai cadouri de Crăciun, o poți face de la căsuțele amplasate aici. Este un loc potrivit să ieșim în parc cu copiii mai mult timp, spațiul este mai mare, evident, și te poți bucura de produse și alimente similare ca în Piața de Crăciun de la Universitate.
Indiferent unde mergem, avem o lună de zile la dispoziție să ieșim la castane coapte și la un vin fiert cu prietenii în Piața de Crăciun din București ori cu familia și piticii noștri dornici de distracție și de întâlnirea cu Moș Crăciun!
Abia astept sa merg si eu saptamana aceasta. Mi se pare ca anul acesta au depus mai mult efort 🙂