Biserica Sf. Gheorghe Nou – ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu

Una dintre bisericile de referinta din Bucuresti, biserica Sf. Gheorghe Nou reprezinta cea mai importanta ctitorie a voievodului Constantin Brancoveanu, al carui mormant cu sfinte moaste se afla in incinta bisericii.

Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 20Biserica se bucura de o localizare de exceptie, chiar la kilometrul 0 al Romaniei si se afla in centrul unui mic parculet din zona Unirii – Sf. Gheorghe.

Daca treci prin zona este imposibil sa nu auzi in surdina cantarile psaltice ce se ridica in vazduh si care au darul de a te face sa te opresti pentru un ragaz cu tine insuti.

Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 99In trecut, pe locul actualei biserici a fost o alta, construita din lemn si pietre de rau, cea pe care o vedem astazi fiind zidita in prima jumatate a secolului al XVI-lea, chiar in timpul domniei lui Antonie Voievod, terminata de Brancoveanu in 1707. Nu ai cum sa nu sesizezi stilul brancovenesc prin decorurile florale atat din exterior, cat si in pictura interioara.

Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 5Ce are mai minunat este catapeteasma care a fost poleita cu aur. Mai mult decat atat, pe langa moastele sfinte ale marelui martir Brancoveanu si ale fiilor sai decapitati de un sultan turc, se afla o parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae al Mirelor Lichiei, daruita de catre Mihai Viteazul si sotia sa, intru vesnica inchinare si binecuvantare, ferecata in argint si diamant. Miercuri se deschide racla la cererea credinciosilor, pentru ca rugaciunile acestora sa aduca si mai multa alinare si pentru a se infaptui minuni.

Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 1Icoana facatoare de minuni a Sf. Cuvioase Paraschiva, precum si parte din sfantul sau vesmant de la Iasi, care acopera sfintele moaste, se afla in partea dreapta. In biserica se mai afla si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, la care credinciosii se roaga cu evlavie pentru indeplinirea dorintelor.

Sfantul epitaph lucrat de sotia lui Brancoveanu se afla chiar deasupra mormantului acestuia, marele voievod fiind omorat pentru ca nu s-a lepadat de credinta sa in Isus Cristos.

Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 2Ramasitele salvate de sotia voievodului au fost aduce aici, tinand cont ca a fost ultima sa ctitorie. Lespedea de mormant din marmura alba este negravata, dar deasupra acesteia se afla un vas de argint gravat.

Hramul bisericii se sarbatoreste la data de 16 august si nu intamplator, tinand cont ca Brancoveanu a fost omorat in ziua Adormirii Maicii Domnului.

Poate nu stiati, dar in biserica Sf. Gheorghe Nou a avut loc si slujba de inmormantare a marelui nostru poet Eminescu.

Astazi, biserica este un simbol al Bucurestiului, fiind refacuta si restaurata in timp, mai ales dupa cutremure si incendii (beneficiind chiar de ajutorul arhitectului Xavier Villacrosse Aine), pictura bucurandu-se de o stralucire a culorilor greu de egalat.

Chiar daca nu esti evlavios, ci numai un simplu trecator, merita sa iti acorzi un ragaz si sa intri in acest lacas sfant si plin de semnificatie istorica.

Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 97 Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 96 Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 21 Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 7Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 17 Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 15 Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 3Bucuresti Biserica Sf. Gheorghe Nou 18

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

  1. “Chiar daca nu esti evlavios, merita sa iti acorzi un ragaz si sa intri in acest lacas sfant si plin de semnificatie istorica!.”

  1. 8 May, 2013

    […] depasit spitalul si ne-am indreptat spre kilometrul 0 al Romaniei, loc in care se inalta Biserica Sf. Gheorghe Nou, ctitorie […]

  2. 28 March, 2014

    […] pictată cu scene din viața Sfintei Ecaterina (care ocrotește Mănăstirea de pe Muntele Sinai), Sfântului Gheorghe și Sfântului […]

  3. 9 April, 2014

    […] mormântul fiind gol. Rămășițele celui din urmă nu se află aici, ci în București, la biserica Sf. Gheorghe Nou, ctitorită tot de acesta. Soția domnitorului ar fi vrut să îl aducă aici la șase ani după […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture