Biserica rotondă din Geoagiu, una din cele mai vechi biserici din România

În România, chiar în localitatea Geoagiu din județul Hunedoara, se află o biserică cu o arhitectură aparte. Cunoscută și sub denumirea de Capela Romană, biserica ce se află în aceeași curte cu Biserica Reformată, este construită in formă circulară, din cărămidă romană refolosită şi piatră de râu. Acoperișul este de șindrilă, iar tencuiala este căzută pe mare parte din suprafața acesteia, semn că are nevoie de o restaurare.

Biserica a fost construită în epoca medievală și este destul de mica, având în vedere că nu depășește 5.5 metri în diametru. Forma ei rotundă aduce aminte cu cea a unui turn sau a unei turle și este singura de acest gen care se mai află în picioare în țară. Deși inițial a avut rol de biserică, ulterior a devenit capelă, când a fost construită cealalata biserică reformată, în stil gotic.

În curtea bisericii rotunde, dar și în interiorul acesteia s-au descoperit zeci de morminte.

Legenda spune că Biserica Rotondă ar fi fost ridicată de cavalerii templieri, la sfârșitul Cruciadei a II-a, mai ales că pe un clopot care se află în interior și care datează din acea perioadă se regăsesc aplicate câteva cruci și două chei papale. Astăzi, în biserica rotundă care poartă hramului Sfântului Ioan din Ierusalim nu se mai țin slujbe și poate fi vizitată ca muzeu.

În Geoagiu se mai află Monumentul și Casa natală Aurel Vlaicu. Totodată, puteți admira Cascada Clocota, care se află la circa 15 minute de mers din centrul stațiunii balneoclimaterice Geoagiu-Băi, unde se întâlnesc mai multe izvoare termale recunoscute pentru proprietățile curative încă de pe timpul dacilor, motiv pentru care această cascadă nu îngheață niciodată.

Faceți un popas și la Grota Haiducilor, la care accesul se face din parcul stațiunii Geoagiu-Băi.

Sunt convinsă că o excursie în Geoagiu vă va face poftă și de alte excursii prin România, care are multe obiective turistice prea puțin vizitate, dar absolut minunate!

De reținut:

  • Puteți să vă opriți să vizitați această biserică atunci când mergeți într-o excursie la Castelul Corvinilor sau la cetatea Sarmizegetusa Regia. Astfel de excursii le puteți face cu Scorilo Travel Vacanțe, care explorează Romania în lung și în lat, din Maramureș și până în Delta Dunării!

Citește și Descoperă Maramureș: Cascada Cailor și legenda din spatele acesteia

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture