Bari, orașul Sfântului Nicolae
În Bari, care este capitala regiunii italiene Puglia și unul dintre cele mai importante orașe comerciale din sudul Italiei, poți ajunge atât cu avionul din România, cât și prin alegerea unei croaziere de câteva zile pe Mediterana de Est care include mai multe orașe care se află pe Coasta Mării Adriatice.
Eu am reușit să îl vizitez, cu ocazia unei croaziere, care a cuprins orașele Veneția, Bari și Dubrovnik. Din port se ajunge foarte repede în zonele turistice de interes, fie pe jos, de-a lungul falezei Passegiatta Lungomare, un loc mirific de promenadă, fie în câteva minute cu un taxi. Noi am ales în taxi la dus, dar am preferat să ne întoarcem pe jos în port, deoarece am parcurs maxim jumătate de oră la pas.
La fel ca multe alte orașe din sudul Italiei, Bari reprezintă o dublă descoperire, cu locuri fermecătoare și incitante care balansează între trecut și prezent. Bari este un port plin de viată, dar și un bine-cunoscut oraș universitar care se mândrește cu o arhitectură deosebită, cu biserici uimitoare, cu o frumoasă promenadă de litoral și cu un centru istoric foarte interesant.
Primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost Bazilica Sfântul Nicolae care se află în Piazza San Nicola, un loc de pelerinaj foarte căutat deoarece în interiorul acesteia se află moaștele Sfântului Nicolae, care au fost aduse aici tocmai din Antalia în anul 1087. Cea mai veche biserică din oraș a fost construită în stil romanic între anii 1087-1197, iar în anul 1089, Papa Urban al II-lea a sfințit cripta unde se află moaștele acestui sfânt considerat patronul marinarilor, pescarilor, copiilor și negustorilor.
Celebrul loc de pelerinaj, punct de referință pentru creștini, devine neîncăpător, mai ales în timpul sărbătorii sfântului, pe 6 decembrie, dar și în luna Mai când are loc un festival dedicat acestuia. Biserica este simplă, însă impunătoare prin arcadele și coloanele sale din marmură albă. Tavanul bogat cu picturi încastrate în rame aurii conferă o notă de culoare întregului edificiu. Lumina se revarsă nestingherită prin ferestrele construite cu generozitate.
Pornind pe străduțele romantice pietruite, am ajuns rapid și la Catedrala San Sabino, care se găsește în partea vestică a vechiului oraș. Clădirile vechi și pline de culoare, explozia de flori de la ferestre, multitudinea de cafenele și mici magazine atrag ca un magnet.
Domul din Bari, cum mai este denumită Catedrala, a fost construit în stil romanic între secolele al XII – lea și al XIII – lea, pe ruinele unei catedrale bizantine imperiale. Aceasta este dedicată Sfântului Sabino, episcop de Canosa, ale cărui moaște au fost aduse în Bari în secolul al IX-lea. Turnul cu clopotnița bisericii ar fi cel original, însă catedrala a trecut în decursul timpului printr-un amplu proces de refacere și restaurare. Fațada albă impresionează prin rozeta de dimensiuni considerabile, împletiturile din marmură și sfinții care decorează intrarea principală.
După ce am lăsat în urmă Citta Vecchia, adică centrul vechi al orașului Bari, un castel impunător ni s-a deschis privirii, chiar în Piazza Frederico II di Svevia. Poți rămâne impresionat de Castelul Normanno-Svevo, nu înainte de a te atrage mai întâi, sculpturile asemănătoare cu niște ardei iuți de pe gazonul din șanțul de apărare al castelului, un simbol antic aducător de noroc. Castelul a fost construit în jurul secolului al XII-lea, cu scop defensiv, dovadă și bastioanele sale mari. După refacerea sa, acesta a fost, pe rând, nu numai o reședință fortificată, pe timpul Ducesei de Bari, dar și închisoare și un loc de întâlnire pentru scriitori și artiști.
După vizitarea acestuia, neapărat să savurați înghețata gustoasă din gelateria care se află peste drum de castel, garantez că veți dori să încercați toate sortimentele, iar pentru trei euro veți primi trei cupe!
Sigur, și orașul nou are ce arăta, de la clădirea Teatrului Municipal Piccinni, a Teatrului Margherita, Clădirea Guvernului și până la cele mai cunoscute străzi, precum Corso Vittorio Emanuelle, unde se află multe hoteluri cu arhitecturi elegante. De asemenea, în timpul verii, Bari găzduieste o serie de concerte în aer liber cu trupe populare de muzicieni italieni.
Tipic italian, Bari este un oraș fermecător, iar parfumul sau mediteranean vi se va impregna cu desăvârșire în suflet.