Bansko, cea mai modernă stațiune de schi din Bulgaria

Iarna nu ar fi o bucurie fară să profitam de sporturile specifice ale acestui sezon, iar sezonul de schi este în plină desfășurare. Dacă în anii anteriori am fi preferat să mergem în faimoasele stațiuni din Austria, anul acesta am putea merge ceva mai aproape, având în vedere pandemia de coronavirus. Eu m-am gândit la Bulgaria și, mai exact, la stațiunea turistică Bansko, care este extrem de populară în Europa de Est. Aceasta este situată la aproximativ 550 de kilometri de București și la 155 de kilometri de Sofia, capitala Bulgariei.

În Bansko, iernile sunt lungi și predomină ninsorile abundente. Orașul este o populară stațiune de schi care se afla în sud-vestul Bulgariei, la poalele Munților Pirin, la o altitudine de 925 m deasupra nivelului mării. Stațiunea, care oferă facilitați excelente pentru schi, a devenit una dintre destinațiile favorite pentru acest sport, dar și pentru snowboard. Zona de schi se întinde până la 2.600 metri altitudine, ceea ce face din Bansko stațiunea de schi numărul 1 în Bulgaria. Pârtiile au fost modernizate în ultimii ani, iar astăzi, Bansko se bucură de cel mai modern centru de schi din această țară. Mai mult decât atât, orașul beneficiază de cel mai lung sezon de schi dintre toate stațiunile montane din Bulgaria, care ține de la 15 decembrie până la 15 mai, doar cu două săptămâni mai scurt decât cel din Austria și mai lung decât în alte stațiuni care încheie sezonul în luna aprilie, precum cele din Franța sau Italia.

Aceasta destinație deține în jur de 75 de kilometri de pârtii, care au diferite niveluri de dificultate. Schiorii mai puțin experimentați, se pot bucura de pârtiile cu altitudini cuprinse între 1.000 și 1.600 de metri, în care pot exersa pe porțiunile lungi și line, iar cei mai experimentați au la dispoziție pârtii abrupte și pline de senzații tari. Totodată, pârtiile sunt dotate cu aproximativ 40 de tunuri de zăpadă, care pot oferi cele mai bune terenuri pentru practicarea schiului. Telegondolele moderne facilitează urcarea pe pârtie. Un abonament zilnic la schii costă în jur de 30 de euro, iar dacă nu avem echipament, vom plăti și pentru închirierea acestuia. Evident că putem lua și lecții de schi ori de snowboard, dacă ne-am propus acest lucru.

Ne putem caza la hoteluri mai modeste sau chiar luxoase ori într-un apartament de vacanță. Mâncarea este ieftină și extraordinar de delicioasă și vă recomand să încercați preparatele tradiționale. Mâncarea bulgărească este reprezentativă pentru bucătăria Europei de Est și are ca numitor comun bucătăria balcanică. Încercați plăcinta Banitza, un foietaj răsucit și umplut cu spanac, brânză, dovleac, varză sau carne, dar și sach, o mâncare gătita într-un vas din lut, cu trei tipuri de carne, legume, brânză și cașcaval, aromatizată puternic de diferite mirodenii. Cum să nu meargă alaturi de un vin roșu?… La desert savurați un iaurt stors tipic bulgăresc, împreună cu miere și dulceață, pe care eu îl aleg ori de câte ori ajung în Bulgaria, deoarece este deosebit de gustos și sățios.

Cel mai bun traseu pentru a ajunge în Bansko este: București-Ruse-Plevna-Sofia-Bansko. Și dacă plecați de dimineață, puteți face o oprire în Ruse, despre care se spune că este o “mică Vienă” deoarece arhitectura clădirilor este inspirată din cea vieneză, dar și în Sofia, capitala Bulgariei, unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, în care veți putea admira ruinele foarte bine conservate ale Ulpiei Serdica, cum se numea orașul pe când făcea parte din Imperiul Roman.

Având în vedere că stațiunea montană Bansko este ideală atât pentru schiorii începători, cât și pentru cei profesioniști, o vacanță în această destinație nu poate fi decât perfectă pentru toți care iubesc acest sport de iarnă.

De reținut:

  • La data scrierii articolului, nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România, ceea ce înseamnă că nu există obligativitatea efectuării carantinei și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR). Consultați site-ul MAE pentru modificări de ultimă oră.
  • Alte stațiuni de schi în Bulgaria:
    • Vitosha – 10 km de Sofia, sezon de schi 120 de zile
    • Pampoorovo – una dintre cele mai cunoscute stațiuni din Europa de Sud-Est, situata în inima Munților Rodopi, sezon de schi 120 de zile, 30 km pârtii de schi
    • Borovets, cea mai veche stațiune montană din Bulgaria, situată în Munții Rila, la 72 km distanță de Sofia, 58 km pârtii de schi

Citește și Tendințe de călătorie după pandemie

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture