Băile Herculane a găzduit Conferinţa Naţională ,,Întoarcerea la apă – Corp, Minte şi Spirit @ Herculane”, ediţia a VII-a
Asociaţia Pro Turism Herculane a organizat Conferinţa Naţională ,,Întoarcerea la apă – Corp, Minte şi Spirit @ Herculane”, în perioada 7 – 9 aprilie 2017, în staţiunea Băile Herculane
Conferinţa Naţională ,,Întoarcerea la apă – Corp, Minte şi Spirit @ Herculane”, organizată în această primăvară de către Asociaţia Pro Turism Herculane a reunit jurnalişti, bloggeri de turism, dar şi nume din turismul internaţional.
Oameni de turism şi jurnalişti din Tunisia, Spania, Serbia şi Bulgaria şi Cehia au venit în Băile Herculane pentru a dezbate posibilităţile de dezvoltare ale staţiunii.
Această ediţie a conferinţei, moderată de Traian Bădulescu (Innovation Travel), a pus accentul pe sănătatea pe care turiştii o obţin de atâta timp la Herculane, despre facilităţile noi apărute în staţiune, precum şi drumul spre dezvoltarea acesteia.
În cadrul conferinţei, am avut ocazia de a asculta o dezbatere interesantă de la reprezentanţii ,,Desprespa.ro”, ce promovează în cadrul evenimentului programul Spaventura, oferindu-ne elementele unui stil de viaţă sănătos în ceea ce priveşte corpul şi spiritul, pentru care staţiunea Băile Herculane are multe de oferit.
Welnessul este o stare de bine când sunt privite în ansamblu alimentaţia sănătoasă, relaxarea, mişcarea regulată şi aspectul îngrijit. Relaxarea înseamnă să descoperim acele tehnici ce destresează trupul şi aduc liniştea, cum ar fi în centrele SPA. Sănătatea nu înseamnă doar lipsa bolilor. Sănătos eşti când fiecare celulă din organismul tău este fericit. (Desprespa.ro)
În acelaşi timp, ni s-a prezentat evoluţia turismului de welness la nivel internaţional, înregistrându-se o creştere constantă începând cu anul 2013, ce va egala în anul 2020 turismul cultural. Acolo unde existe centre SPA, interesul şi creşterea numărului de turişti este mult mai mare decât în locaţiile unde aceste centre lipsesc cu desăvârşire. Tendinţa turiştilor, chiar şi a celor de vârsta a III-a nu se mai axează pe sejururi în scop de tratament, cât de prevenţie şi relaxare, experienţe şi autenticitatea locului.
În cadrul evenimentului derulat pe parcursul a trei zile, am avut ocazia să încercăm ore de pilates, să gustăm un meniu sănătos alcalin sau băuturi naturale proaspete (smoothie), pregătite special pentru noi.
Infotripul a cuprins şi un tur al staţiunii, trasee montane prin împrejurimi, dar şi sesiuni de SPA, la centrele din cadrul hotelurilor Afrodita şi Diana, ce aparţin societăţii Bacolux Hotels, pentru a avea o experienţă completă a ceea ce înseamnă Băile Herculane. Aş aminti şi faptul că, în drum spre Băile Herculane, am făcut un popas la Craiova la Hotelul Craioviţa pentru a mânca, hotel ce aparţine aceleaşi Bacolux (care mai deţine şi pensiunea Bacolux din Buşteni).
Băile Herculane, atestată documentar în anul 153 d.Hr. (romanii fiind primii care au populat acest loc) şi reconstruită de austrieci se află chiar în partea de sud-vest a ţării, în judeţul Caraş Severin, pe Valea Cernei, la o altitudine de numai 170 de metri, la poalele masivului Domogled, şi se bucură de factori naturali de invidiat, specifici depresiunii intra-montane. Numele acesteia, provine de la Hercules, fiul lui Zeus şi al Alcmenei, care şi patronează staţiunea, în mitologia română fiind protector al izvoarelor termale (în 1847 se montează statuia din bronz a acestuia, în piaţa ce îi poartă numele).
Personal, am vizitat atât centrele de SPA ale celor două hoteluri, despre care v-am povestit în articolul Băile Herculane, renașterea unei stațiuni, cât şi centrul staţiunii, care este unul imperial, cu clădiri de două secole, pe când localitatea era sub Imperiul Austriac, Franz Joseph al Austriei considerând-o cea mai frumoasă staţiune de pe continent. Băile Herculane a fost aşa de luxoasă şi celebră în Europa, încât împăraţii şi împărătesele imperiului Austro-Ungar se retrăgeau aici pentru băi şi relaxare, enumerându-i pe Împăratul Franz Iosef si Împărăteasa Elisabeta (Sissi).
Una dintre clădirile care m-a impresionat a fost Cazinoul din Băile Herculane, construit la finele secolului al XIX-lea, care se află într-o clădire monument istoric, fiind o bijuterie arhitectonică a stilului baroc.. Pe vremuri, acesta a fost prevăzut cu o sală de spectacole şi un restaurant. La etaj, se află Salonul de Argint, destinat jocului de ruletă. În anul 1956, Cazinoul a luat foc şi s-au salvat numai picturile din Salonul de Argint, care reprezintă figuri mitologice. În salon era pictat şi portretul împăratului Franz Iosef, dar a fost acoperit cu decoraţiuni în timpul erei socialiste. Lângă scările cazinoului creşte un Sequoia Giganteea, declarat monument al naturii. În prezent, are loc renovarea clădirii.
De asemenea, am ajuns până la bazinul cu apă termală scos din uz şi care se află sub nivelul străzii la fostul Hotel Apollo, dar şi la Băile Romane vechi de 2000 de ani, plimbându-ne pe strada Romană pe valea Cernei, băi ce au ca sursă apa termală găsită din abundenţă în Herculane.
Nu trebuie uitat nici faptul că în Băile Herculane există cea mai puternică concentrare de ioni negativi din ţara noastră, dar şi una dintre cele mai puternice din Europa, respirandu-se un aer ca la 2000 de metri la numai 168 metri altitudine.
Prevăd că, într-o zi, Băile Herculane va deveni cea mai frumoasă staţiune balneară din Romania şi nu numai datorită apelor termale milenare şi a clădirilor imperiale ce pot fi restaurate să strălucească ca altădată, cât munţilor care se prăvălesc peste vale şi peste tine că într-o simfonie mozartiană…
- Asociaţia ProTurismHerculane – Marinela Badea,
- Bacolux Hotels – Laura Patru
- DespreSpa.ro – Ioana Marian
- Florin Arjocu – Ambasador al Băilor Herculane
- Mircea Mitrofan – blogger Vacanţele lui Mircea
Asociatia PRO TURISM HERCULANE invoca, altminteri in mod laudabil, “datoria morala fata de natura” ce trebuie sa anime renasterea Bailor Herculane. In mod paradoxal, insa, din randul “tinerilor ambitiosi si motivati” , membri ai acestei forme asociative, face parte si presedinta-membru fondator , numita BADEA MARINELA CRISTINA, asistent manager la SC “BACOLUX” srl din Craiova, care, in calitate de administrator si actionar unic al SC “TRIP ONLINE”srl- Agentia de turism TRIP&TOUR, imi datoreaza cateva mii de euro inca de la sfarsitul anului 2017, in temeiul unor obligatii contractuale neonorate si cu desavarsire ignorate. Intr-adevar, tanara, ambitioasa si motivata “…. sa dea tzeapa de mii de euro ( cu singura cheltuiala de 300 lei – capital social) ! Daca va asumati reprezentarea prin asemenea colegi plasati in afara oricarei moralitati, invocand “datoria morala fata de natura”, datoria materiala a acestei persoane fata de un turist-client al agentiei sus-amintite va indeamna cumva la a o mai trimite si la vreun Targ de Turism sau la orice manifestare publica in domeniu ????
Daca aveti probleme cu aceasta asociatie, va rog sa discutati in particular cu reprezentantii acesteia. Eu promovez destinatiile din Romania si din lume si nu reprezint sau nu ma reprezinta nicio asociatie ori agentie, sunt calator pe cont propriu. Nu cunosc si nici nu este problema mea ce activitati desfasoara entitatile din orice domeniu.