Ansamblul Monumental de la Valea Mare – Mateiaș, unul dintre cele mai cunoscute mausolee ale eroilor din România

Ca să ajungi din București la Brașov ai mai multe posibilități și datorită traficului aglomerat pe care îl preconizam pe Valea Prahovei am ales ruta București-Pitești-Câmpulung-Brașov. Alegând această rută nu are cum să nu îți iasă în cale Mausoleul de la Mateiaș, pe lângă care mai trecusem o dată, dar nu îl vizitasem.

Mausoleul de la Mateiaș

Ansamblul Monumental de la Valea Mare – Mateiaș se află chiar în apropierea orașului Câmpulung Muscel, în comuna Valea Mare – Pravăț din județul Argeș și e ridicat pe o colină ce domină șoseaua ce te duce spre Brașov, fiind un monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Când te uiți la el și vezi câte scări ai de urcat, nu prea îți mai vine să urci, cred că acesta a fost motivul pentru care nu am făcut-o până atunci, dar acum m-am încumetat 🙂 .

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-6

Nu am numărat scările ce urcă chiar pe versantul sudic al dealului Mateiaș, în vârful căruia se află, dar până să ajungi în mausoleul propriu zis (osuarul), unde se află cripta de marmură neagră cu osemintele celor 400 de soldați și ofițeri uciși în luptele de pe frontul Bran-Câmpulung, se poate vizita un muzeu format din două săli de expoziție. Acesta se află în construcția extinsă în perioada 1980-1984 (partea inferioară a monumentului), când s-au construit și scările de acces, sculptate cu dalta și ciocanul, la capătul cărora se află un basorelief având 16 m lungime și 3,5 m înălțime (partea superioară a monumentului).

Aici găsești inscripționate cuvintele emoționante, de-o parte și de alta „Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am apărat cu bărbăție și credință în victorie, până la jertfa supremă, pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiilor viitoare, o națiune liberă și independentă” și “Ne plecăm cu venerație în fața sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni și viteji ai ființei noastre naționale, iar la chemarea patriei vom ști să ne jertfim și noi pentru păstrarea independenței și suveranității României.”

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-54 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-55

Prima sală muzeală consemnează momentele principale ale participării armatei române  la primul război mondial și expune decorații, brevete militare, proiectile de diferite calibre, arme, steaguri, obiecte diverse ale unor soldați sau ofițeri, obuze, documente sau cărți despre primul război mondial, portrete ale eroilor căzuți în luptă, dar și harta României Mari.

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-18 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-26 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-30

A doua sală, unită de prima printr-un culoar central aflat sub scara exterioară, prezintă o dioramă (finalizată după 1990) cu luptele purtate de ostașii români în apropiere de locul în care a fost ridicat mausoleul și un post de comandă. Alarma de luptă o auzi și de afară, iar scena cu soldații în uniforme aflați în tranșee,  se repetă la aproximativ  5 minute. Micuța mea s-a speriat de efectele sonore și luminoase și nu a vrut să intre în sala ce duduia de focuri în flash-uri de lumini, până a acceptat, a trecut ceva timp. Din această a doua sală se poate ieși pe o altă ușă în exterior, lângă unul din  tunurile care flanchează muzeul, după care se urcă spre mausoleu.

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-13 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-36 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-39

Aici mi-am adus aminte de Muzeul Panoramic Borodino din Moscova, deschis in 1962 pentru a comemora bătălia dintre trupele lui Napoleon și cele rusești, sub comanda faimosului general Kutuzov, unde se află  o pictură circulară cu o lungime de 100 de metri și înălțime de 15 metri, care ilustrează scene din timpul bătăliei, în jur mirosind a fum și iarbă arsă…

Revenind la Mausoleul de la Mateiaș, a cărui construcție s-a finalizat în 1935, acesta a fost restaurat în perioada 1979-1884, fiind decorat la parter cu un mozaic tip Murano intitulat Glorie eternă eroilor neamului românesc. Cu aceasta ocazie s-a terasat terenul și s-a făcut acea scara monumentală ale cărei trepte nu le-am numărat (sunt peste 100, în orice caz)…

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-86

Tavanul (cupola) de la parter este plin de medalioane cu marii noștri voievozi și domni, care parcă veghează sufletele celor uciși la datorie (Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab, Matei Basarab, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu), sub care se află numele localităților participante la luptă: Mateiaş, Rucăr, Pravăţ, Câmpulung Muscel, Dragoslavele, Albeşti, Cîndeşti, Nămăeşti, Lereşti.

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-84

La subsolul acestuia, unde se află cripta, regăsim pe pereții laterali 31 de plăci de marmură pe care sunt scrise numele celor 2100 de eroi români necunoscuți ce au căzut pe plaiuri muscelene, cele mai grele lupte de la sfârșitul anului 1916 dându-se chiar pe muntele Mateiaș.  Tavanul  e pictat cu medalioane cu Isus Cristos si Maica Domnului. De aici se poate urca în turnul în formă de cruce, pe o scară în spirală.

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-57 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-73 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-82

Înainte de intrarea în mausoleu, în fața ultimelor scări din tot ansamblul, se află cupa din piatră de Albești în care ar trebui să ardă o flacără în amintirea eroilor căzuți la Mateiaș, sincer, nu îmi amintesc dacă ardea.

Recomand vizitarea Ansamblului Monumental de la Valea Mare – Mateiaș, mai ales de către copii, chiar și fata mea cea mare a fost într-o excursie cu școala, îi ajută pe foarte mult să înțeleagă istoria noastră. Mereu rămân de aceeași părere, că o vizită la un muzeu sau a unor locuri importante sunt ca niște lecții de istorie pe viu. Altfel rămân întipărite în memoria copiilor și pot face asocieri cu ce au învățat sau își vor aduce aminte atunci când va veni vremea și vor reține altfel sau li se vor sedimenta cunoștințele. Plus ca zona este frumoasă și relaxantă, numai bună pentru un popas, dacă reușești să treci peste atmosfera solemnă pe care ți-a întipărit-o în minte și în suflet semnificația acestui monument, o pagină din istoria tumultoasă a poporului nostru…

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-3

Mausolee din România

Ansamblul Monumental de la Valea Mare – Mateiaș este unul dintre mausoleele ridicate în cinstea eroilor căzuți la datorie în România. Iată o listă acestora:

  1. Mausoleul Eroilor de la Mărășești (la km 201,6 pe drumul național ce leagă Focșani de Adjud)
  2. Mausoleul Eroilor de la Mateiaș (situat în comuna Valea Mare – Pravăţ, satul Valea Mare – Pravăţ, pe dealul Mateiaş)
  3. Mausoleul Eroilor de la Mărăști (situat în satul Mărăşti, comuna Răcoasa)
  4. Mausoleul Eroilor Români din Toplița (situat pe şoseaua Topliţa-Borsec)
  5. Mausoleul de la Soveja (situat în comuna Soveja, sat Dragosloveni, județul Vrancea)
  6. Mausoleul Eroilor din Giurgiu (situat în Giurgiu, pe b-dul Bucureşti, nr. 18 B, în cimitirul „Eternitatea“)
  7. Mausoleul Eroilor de la Comana („Mausoleul eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, situat la 35 de km sud de Bucureşti, în curtea mănăstirii Comana)
  8. Mausoleul Eroilor de la Focșani  (situat pe b-dul Bucureşti nr.9 bis, în partea sudică a oraşului Focşani, județul Vrancea)
  9. Mausoleul Eroilor de la Galați (situat în Galaţi, în Cimitirul „Eternitatea“, pe b-dul George Coşbuc nr. 221.)
  10. Mausoleul Eroilor de la Odorheiu Secuiesc (situat în Odorheiul Secuiesc, pe dealul Cuvar, în cimitirul militarilor români, județul Harghita)
  11. Mausoleul de la Târgu Ocna (situat la 34,8 km de Bacău, pe marginea şoselei Tg. Ocna – Comăneşti, județul Bacău)
  12. Mausoleul Eroilor din Târgu Frumos, județul Iași (Mausoleul Soldaților Români din Primul Război Mondial, amplasat în incinta cimitirului)

Mai este un monument ce îndeplinea rolul de mausoleu, respectiv Mausoleul din Parcul Carol din București, unde se aflau cripte cu rămășițele pământești ale mai multor militanți socialiști și comuniști, dar osemintele au fost exhumate și mutate în alte cimitire în 1991, când mausoleul a fost dezafectat.

În fața acestuia se află Mormântul Ostașului Necunoscut, ale cărui oseminte au fost readuse în 1991, după ce fuseseră strămutate la Mausoleul de la Mărășești.

De asemenea, mai sunt și mausolee de mici dimensiuni, mai puțin mediatizate, construite în memoria unui anume erou/personalitate din România, precum Mausoleul „Ecaterinei Teodoroiu” (Târgu Jiu, județul Gorj) sau Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea, județul Cluj (cunoscut și sub numele de Mausoleul Iubirii, unde regăsim tot mozaic de Murano) ori Mausoleul lui Vasile Alecsandri (sat Mircești, județul Iași).

Mausoleul nu trebuie confundat cu un monument al eroilor, mausoleul fiind “un monument funerar de proporții mari, ridicat în memoria unui om ilustru, a unor eroi”, conform DEX.

În lume sunt numeroase mausolee, printre cele vizitate de mine se numără Mausoleul lui Hadrian, început de împăratul Hadrian, în 130 și terminat de Antoninus Pius, în 139, aflat chiar pe malul drept al Tibrului, la circa 1 km de Vatican, cunoscut și sub numele de Castelul San’ Angelo.

Ce alte mausolee cunoașteți / ați vizitat în România sau în lume?…

P1280272

De reținut:

    • Ansamblul Monumental Valea Mare – Mateiaș aparține de Muzeul Municipal de Istorie Câmpulung-Muscel, tel. 0248/512.037;
    • Site oficial: http://muzeulcampulung.ro/mausoleul-mateias
    • Localizare: este situat pe drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Brașov;
    • Tarif bilet: 3 lei/persoană;
    • Orar de vizitare: 9:00 – 19:00 (vara); 9:00 – 17:00 (iarna).

Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-89 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-51 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-46 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-45 Mausoleul-de-la-Valea-Mare-Mateias-28

Notă: Am vizitat Mausoleul de la Mateiaș în august 2014.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

5 Responses

  1. geta says:

    La categoria Mausolee mai puțin cunoscute sau de mici dimensiuni intră:
    – Mausoleul lui Peneș Curcanul (situat într-un cimitir al eroilor din Vaslui (eroi din Războiul de Independență și din Primul Război Mondial).
    -Mausoleul Grigore Sturdza (Iași la Mănăstirea Frumoasa).
    -Mausoleul Grigore Ghica Voievod al III- lea (Iași -Spitalul Sf. Spiridon).
    -Mausoleul familiei Petre P. Carp (Iași com. Țibănești).
    -Mausoleul familiei Mocioni (Timiș)
    -Mausoleul Filișanu (Dolj -Filiaș)
    Desigur istoria și poveștile acestor familii sunt foarte interesante.
    Felicitări pentru articol!

  2. Si eu am vizitat mausoleul eroilor si mi-a placut extrem de mult!

  1. 17 January, 2015

    […] și un apus de soare splendid! Giurgiu ascunde și ceva obiective turistice de interes, precum Mausoleul Eroilor, Turnul Ceasornicului, dar și câteva biserici și […]

  2. 19 January, 2015

    […] Mausoleul Eroilor (despre alte mausolee din România am vorbit în acest articol) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture