Ansamblul monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu ar putea intra în patrimoniul UNESCO

Iată-mă ajunsă în Târgu Jiu pentru a doua oară, cu ocazia Forumului Internațional pentru Turism Responsabil și Dezvoltare Rurală, dornică de a revedea operele lui Constantin Brâncuși ce fac parte din Ansamblul Monumental Calea Eroilor, care va intra în Patrimoniul Mondial Unesco!

Targu Jiu (1)

Ansamblul se întinde pe o axă est-vest, fiind format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, întâlnind în cale Biserica Sfinții Apostoli.

Targu Jiu (25)

Intrând în Parcul Municipal al orașului, am pătruns pe Aleea Scaunelor ce duce la Masa Tăcerii, nu înainte de a trece pe sub Poarta Sărutului, amplasată chiar la intrarea în parc, ambele opere fiind realizate din piatră, calcar sau travertin extras din carierele gorjene.

Poarta Sărutului

Poarta Sărutului, ce seamănă cu un arc de triumf mai mic, este formată din două coloane ce susțin un alt bloc din piatră ce le unește. Pe fețele coloanelor se regăsesc cele două jumătăți de cercuri, simbol al dragostei. Referindu-se la acestea, marele sculptor spunea: “Nu vedeți acești ochi? Aceste emisfere reprezintă dragostea. Ce rămâne în amintirea celorlalți după moarte? Amintirea ochilor, a privirilor cu care ne-am arătat dragostea pentru oameni și lume”. Și nu este așa? Nu ochii ne cuceresc pentru prima data? Nu ei transmit ceea ce este la noi în suflet?

Targu Jiu (73) coloana fara sfarsit (24)

Poarta, care simbolizează atât nașterea, cât și trecerea în lumea de dincolo, a fost sculptată în 1938, iar cele două alei care o înconjoară și se unesc pe linia axului ansamblului sculptural au fost gândite tot de maestru.

Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor

Trecând de Poarta Sărutului, ne-am îndreptat spre Masa Tăcerii, aflată chiar în capătul Aleii Scaunelor, ansamblu format dintr-o masă rotundă în mijloc, înconjurată de 12 scaune, exact cât numărul de apostoli (coincidență sau nu), executate în formă de clepsidră, simbolizând trecerea timpului. Masa a fost realizată din două variante suprapuse.

Mi-a plăcut drumul spre această operă impresionantă, dar de o simplitate absolută, o alee superbă flancată de copaci, cu cât te apropii de Masa Tăcerii având senzația că te duci spre infinit.

Targu Jiu (83) Targu Jiu (84)

Mă gândeam atunci, câți dintre noi nu ajungem să stăm la o masă oarecare și să nu mai avem ce ne povesti? Alteori e mai bine să lăsăm cuvintele să se odihnească, să ne întoarcem spre noi înșine, meditând la o schimbare, poate, care să ne mai scoată din amorțeala de zi cu zi…

Aleea Scaunelor, lungă de 121 de metri este și ea gândită de Brâncuși, care a adus aici cele 30 de scaune realizate conform dorinței artistului, semănând cu elementele ce formează Coloana Infinitului.

Cum admiram noi peisajul, ne-am îndreptat spre Muzeul de Artă și Centrul Cultural Constantin Brâncuși, aflat chiar în incinta parcului, ce găzduiește tablouri și sculpturi, dar care este și gazda unor expoziții temporare.

De data aceasta nu am intrat în muzeu, ci ne-am plimbat pe lângă lacul de acumulare Răul Jiu, lăsând în urmă podul Jiului ce a fost martorul bătăliei de la Jiu din 1916 (mutat în 1989 câteva sute de metri în amonte), dar și pe lângă ansamblul statuar ce reprezintă Dragostea Oamenilor, realizat de un sculptor japonez cu ocazia Brancușienei din 2004, format din două statui îmbrățișate ce îl reprezintă pe Brâncuși cu o femeie.

Targu Jiu (46)

Dacă treci podul, ajungi în Parcul Insuliță, un nou loc de agrement pentru locuitorii din Târgu Jiu, cu locuri de joacă, fântâni arteziene, dar și aparate de fitness pentru a te relaxa în timpul liber.

Coloana fără sfârșit

Am ieșit din Parcul Municipal îndreptându-ne spre ultima noastră destinație, respectiv spre celălalt parc dinspre Calea Eroilor, Parcul Coloanei fără sfârșit, pentru a vedea Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit, care este dispusă central în parc, având o lungime de aproape 30 de metri, numărând 32 de jumătăți de romburi de 1.80 metri fiecare (15 elemente întregi și 2 semi-elemente de bază și de vârf).

Targu Jiu (10) Targu Jiu (24)

Aceasta este finalizată în 1938 din piese de fontă și oțel, care dau aspectul unor clepsidre prin care timpul parcă nu se scurge, ci converge spre infinit.

Am surprins-o atât ziua, cât și străpungând întunericul în tăcere, atingând-o în speranța că voi lua din puterea infinită seva dătătoare de energie pentru a merge mai departe €œ”pe nisipul eterntății”, cum considera Brâncuși trecerea pașilor prin viață€.

coloana fara sfarsit (16)

Născut în 1876, Constantin Brâncuși a copilărit în satul Hobița, a cărei Casă Memorială am vizitat-o cu această ocazie. Absolvind Școala de Arte și Meserii din Craiova, dar și Școala de Arte frumoase din București, se îndreaptă spre Paris la Ecole Nationale des Beaux-Arts. Majoritatea lucrărilor sale se regăsesc în muzee și colecții particulare prin toată lumea, însă singura operă monumentală de for public este la Târgu Jiu.

coloana fara sfarsit (18)

Datorită importanței și semnificației acestei opere, ce reprezintă un omagiu adus eroilor căzuți în Primul Război Mondial, anul acesta, Ansamblul monumental de la Târgu Jiu de pe axa “Calea Eroilor”, care are o lungime de 1.8 km, ar putea fi inclus în Patrimoniul Mondial Unesco, reprezentând al 32-lea obiectiv românesc care s-ar bucura de acest privilegiu.

Update iulie 2017:

Termenul propus pentru reînaintarea dosarului la Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO, în vederea evaluării este sfârșitul lunii ianuarie 2018, precedat de o depunere preliminară, pentru verificarea conformității, în toamna anului 2017. Amănunte aici.

Targu Jiu (75) Targu Jiu (76) Targu Jiu (79) Targu Jiu (87)Targu Jiu (40)Targu Jiu (30) Targu Jiu (23) Targu Jiu (7)coloana fara sfarsit (20) Targu Jiu (48) Targu Jiu (58) Targu Jiu (68) Targu Jiu (69)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

12 Responses

 1. Profing says:

  Perceptii modeste ,chiar mediocre, privind cel mai valoros ansamblu monumental mondial.

  • Va rog sa veniti cu completari, daca sunteti specialist in domeniu. Acest site este unul de turism, care invita la descoperirea unor destinatii, din punct de vedere turistic. Nu este site cultural, insa, orice completare avizata este bine venita, pentru cititorii care doresc mai multe informatii. Multumesc!

 1. 14 October, 2014

  […] documentar din anul 1406, dar orașul și-a căpătat celebritatea în timpurile moderne datorită Complexului Monumentul Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi. Artistul este considerat a fi cel mai important sculptor al […]

 2. 14 October, 2014

  […] You can see more photos here with the entire Assembly. […]

 3. 16 November, 2014

  […] în Patrimoniul Mondial Unesco, mai sunt și altele pe lista de așteptare, din care aș aminti Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu (cel mai probabil următorul inclus), Mănăstirea Neamț, Cetatea Alba Iulia, Bisericile Bizantine […]

 4. 1 December, 2014

  […] călcat pe urmele lui Constantin Brâncuşi în Târgu Jiu și Hobița şi i-am admirat Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa […]

 5. 29 December, 2014

  […] Internațional pentru Turism Responsabil și Dezvoltare Rurală, desfășurat în 2014 la Târgu Jiu. Este vorba de Cula Cartianu, aflată în satul Cartiu din județul Gorj, comuna Turcinesti, la 12 […]

 6. 9 April, 2015

  […] În curte, totul este obișnuit, în afară de Clopotnița Bisericii, ce parcă urcă spre infinit cu ale sale coloane ce amintesc de marea operă a lui Brâncuși. […]

 7. 28 August, 2015

  […] IRIS și TROOPER, orele 21:30 – Rânca), un  Târg al meșterilor populari (Zona centrală din Târgu Jiu– Piața Prefecturii) și Festivalul Tarafurilor și Fanfarelor (Muzeul Arhitecturii Populare […]

 8. 20 February, 2016

  […] în alb şi negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, organizată de MNAR, ce cuprinde selecţie de 40 de tiraje moderne după clişeele realizate de […]

 9. 14 May, 2016

  […] Târgu Jiu, are loc o nouă ediţie a Festivalului Naţional de Folclor şi Meşteşuguri Tradiţionale ”Pe […]

 10. 27 July, 2017

  […] privind refacerea dosarului de nominalizare pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO a ansamblului monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și monitorizarea permanentă a acestuia. Dosarul de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture