Am revenit la Pensiunea Casa Butnarului!

Iată-mă din nou la Pensiunea Casa Butnarului din județul Alba. Se spune că viața este prea scurtă pentru a merge de două ori în același loc, dar atunci când ai parte de o experiență minunată, nu ai cum să nu revii.
Așa s-a întâmplat cu noi în acest an când ne-am decis să mergem în vacanța de vară în Alba și am ales iar această pensiune, care se află la 6 kilometri de Manăstirea Ramet, în localitatea Geoagiu de Sus și la 25 de kilometri de Alba Iulia. De la Casa Butnarului ai ocazia să admiri Munții Trascăului.

Față de când am fost noi ultima oară (și puteți vedea aici), au mai intrat in circuitul turistic alte camere spațioase și cu baie privată. Ce îmi place mult la configurația construcției este că poți intra în cameră dintr-un hol central, care funcționează ca sufragerie și unde poți să te relaxezi împreună cu prietenii atunci când vremea este potrivnică. Spun asta pentru că pensiunea beneficiază de multe locuri de stat la o șuetă în aer liber: un balcon, o terasă și câteva foișoare.

Zona este puternic ozonată, iar liniștea de care se bucură o face perfectă pentru câteva zile de relaxare departe de tumultul orașului. Mai nou, există un ciubăr mare în care ne putem bălăci indiferent de vreme, deoarece este acoperit și are un sistem unic de încălzire a apei la temperatura dorită.

Nu știu dacă am văzut undeva un teren atât de generos în jurul pensiunii, astfel că nu ai niciodată senzația că este prea multă lume, oricum aceasta nu este mare și îți crează sentimentul că este propria ta vilă. Cu atât mai mult cu cât proprietarii sunt foarte prietenoși și implicați în toate activitățile.

Mâncarea este foarte bună, ca la mama acasă sau mai bine zis că la Buni acasă, tot ce am gustat a fost suficient și delicios. La micul dejun am avut inclusiv jumări si friganele. Ciorbele și mâncărurile vin în vase de lut tradiționale care îți fac o poftă imensă câte ele de mari. Am fost răsfățați cu ciorbă de pui și de perișoare, cu fripturi și un fel de gulaș absolut minunat, dar și cu clătite, prăjituri de casă și placintă facută pe lespede din piatră.

De la pensiune se pot face diverse excursii cu măgarii ori cu bicicleta, trebuie doar să vă gândiți cum vreți să vă petreceți timpul și să discutați înainte cu Maria și Marian, proprietarii pensiunii Casa Butnarului.

Noi am vizitat iar Mănăstirea Râmeți, care se află la numai câțiva kilometri, spre Cheile Râmețului, pe care le-am străbătut pe o mică porțiune.

În același timp, am văzut un mini muzeu etnografic, la circa 4 kilometri de Pensiunea Casa Butnarului, în care sunt expuse diferite obiecte și unelte tradiționale, iar povestea acestora o deapănă doamna Merei cu multă dăruire și har, cea care a înființat acest muzeu privat într-o căsuță cu prispă și două camere.

În interior, dar și în curte am văzut diferite unelte folosite în gospodăria tradițională țărănească: o gură de broască pentru făcut cantul la ferestre, o teslă pentru cioplit, cuțitoaie pentru grinzi, o troacă de pâine, o sobă “cizmă”, fedeleș pentru dus apa la câmp, o doniță, șerpare (curele), sticle de făcut sifon, un blidar pentru vase, cești de cafea, oale, lăzi de zestre, un fuior, un fus, o ploscă pentru invitații la nuntă, un ciur de magiun, un mojar de zahăr, un sufertaș de mâncare, cești de cafea din 1940, un cosor, o brișcă (briceag), o oală de făcut covăsală (iaurt), o ceucă de băut apa de la fântână, un cârnățar de făcut cârnați, o sucală de făcut țevi pentru război (unealtă cu ajutorul căreia se deapănă pe țevi firul pentru războiul de țesut), o heciulă pentru format firul de cânepă (dispozitiv făcut din lemn şi prevăzut cu nişte colţi din fier, aşezați cu vârful în sus în aşa fel încât cânepa să fie trasă prin aceşti piepteni, pentru ca să fie curăţată de toate impurităţile lemnoase), o ferdelă de măsurat grâu și porumb, (măsură de capacitate pentru cereale egală cu circa 20 de kilograme) și multe alte obiecte vechi și de o sută de ani!

Acestea sunt doar o parte dintre obiectele pe care le-am reținut, însă sunt mult mai multe, de la icoane, perne, haine și încălțăminte și până la instrumente de scris și cărți în miniatură foarte vechi. Copiii pot încerca să toarcă fire sau să bată cânepa. Cred că este o experiență inedită și o inițiativă unică în această zonă atât de frumoasă.

Acolo unde ești primit cu drag și unde cineva depune tot efortul ca să te simți bine și să nu îți lipsească nimic, nu poate fi decât locul ideal unde să îți petreci o vacanță binemeritată.

De reținut:

Obiective turistice în zonă:

  • Mănăstirea Râmeţ – 6 km;
  • Rezervația Naturală Cheile Râmeţului – 10 km (ultimii 4 km pe drum pietruit);
  • Cetatea Alba Carolina – 30 km;
  • Salina Turda – 45 km;
  • Moara Veche, Băile Romane, cariera de piatră din Geomal, Mănăstirea Ponor, Mănăstirea dub Piatră, Peștera Huda lui Papara;

Site oficial: http://casabutnarului.ro/

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture