Am redescoperit litoralul bulgăresc în Elenite!
A trecut ceva vreme de când nu mai fusesem la mare la bulgari, Turcia și Grecia cucerindu-mă în ceea ce privește petrecerea unei vacanțe pe litoral.
Iată că a sosit momentul să revin la o dragoste mai veche, într-o stațiune de pe litoralul bulgăresc, dar în care nu mai fusesem niciodată, deși trecusem de câteva ori pe lângă ea: Elenite, aflată la 15 kilometri de Nessebar și 45 de km de aeroportul din Burgas.
Elenite este o stațiune situată pe versantul sudic al Balcanilor într-un minunat golf format de Munții Stara Planina ce taie abrupt marea, relativ aproape de Capul Emine, un promontoriu stâncos pe care l-am zărit de atâtea ori pe hartă în drumurile mele spre litoral, dar la care am înțeles că se ajunge destul de greu.
Și uite cum și-o face omul cu mâna lui că acum îmi doresc să revin acolo, deși abia m-am întors! Grație agenției de turism Travelmax am avut parte de o experiență minunată care s-a completat cu revizitarea altor locuri fabulos de frumoase, dar și pline de istorie: Nessebar, Sozopol și Capul Kaliakra. Nu am ratat nici Sunny Beach, pe care am considerat-o mereu aridă, dar ce hoteluri am văzut că are suplinește cu succes lipsa unei vegetații bogate. Până la urmă la mare te duci să te bucuri de soare și de apa, nu?…
Am pornit într-o după-amiază de vineri împreună cu alți câțiva colegi bloggeri de turism ca să vedem și această stațiune poate mai puțin cunoscută printre noi. Se pare că, încetul cu încetul, acaparăm toată Bulgaria dacă am ajuns să mergem din ce în ce mai mult spre sud.
Drumul a fost destul de lejer, ieșind prin vama de la Ruse și destul de plăcut în compania celorlalți. Dacă somnul dăduse deja târcoale pe la genele noastre până am ajuns aproape de Elenite, ne-am trezit brusc la intrarea în resort! Hotelurile din complexul Elenite Holiday Village ce aparțin de Royal Club Victoria străluceau în noapte ca diamantele, mai ales Royal Castle.
Singurul gând pe care îl aveam era să ne cazăm mai repede și să se facă dimineață ca să putem să le vedem peste zi.
Ne-am cazat la Hotel Royal Bay, ultimul din acest complex, acolo unde stânca pică direct în marea ce stă deoparte de hotel despărțită numai de câțiva metri de plajă.
Nu aș putea spune că acest hotel m-a fermecat în mod deosebit și asta pentru că celelalte erau mult prea sofisticate, însă șocul pe care l-am avut dimineață a fost pe măsură. Din cameră se vedea marea prin geamurile imense, ca și când aș fi fost pe un vas de croazieră…
O cameră extrem de spațioasă cu o baie generoasă. Pardoseala era din gresie, deși aș fi preferat să fie mochetă pentru ca aceasta conferă căldură camerei, însă la mare e de dorit să poată fi curățată ușor.
Restaurantul te ducea cu gândul la Africa, nu atât de la chipurile cioplite în lemn pe care le zăreai ca decor, cât datorită scaunelor. Mi-a făcut plăcere să iau micul dejun pe terasa hotelului cu marea la o aruncătură de băț. Un mic dejun ușor, însă suficient cât să nu te ia foamea până după amiaza târziu.
În prima zi am vizitat întreg complexul grupului, pornind de la Hotelul Royal Bay, trecând pe lângă vile spre Royal Park, Andalusia, Atrium, Aquapark-ul Atlantida și cireașa de pe tort: Royal Castle. Un complex care dispune și de un amfiteatru, teren de tenis, mini golf, o multitudine de restaurante, baruri, centru medical, fitness, Spa, bowling, 3 săli de conferințe, sală de spectacole, discotecă și alte facilități.
În toate aceste hoteluri situate în Elenite și Sunny Beach am văzut atât camere simple, cât și camere mai sofisticate care m-au fascinat. Unii ar spune că sunt opulente, dacă definim opulența că ceva excesiv de luxos. M-am întrebat adeseori dacă a existat un arhitect/designer care să fi avut o astfel de concepție sau au fost ideile proprietarilor culese de prin diverse colțuri exotice de lume.
Statui egiptene, șerpi, multă catifea, piei de animale aruncate pe jos în loc de covoare, piele multă, până și pereți îmbrăcați în curele din piele am văzut! Paturi rotunde, băi ca niște discoteci, plafoane cu semne zodiacale, mai multe tipuri de băi într-o cameră, lustre imense. Cel puțin, hotelul Royal Castle te răpune cu apartamentele sale numite Safari, Zodiac sau Hollywood. Dacă vezi așa ceva în afară spui wow, dar la bulgari e greu să concepi că există.
Cred că aș sta câteva zile în fiecare tip de cameră a hotelurilor vizitate. Ca să nu mai spun că aș încerca ritualurile Spa și masajele exotice, că peștii deja mi-au ciugulit picioarele! Iar barurile de la acest hotel numai prin denumire te incită, dar să le și vezi live rămâi mut: Fusion, Millenium, Macanudo Cigar Bar, Zodiac…Niște experiențe unice!
Să mai zic că adormeam în zgomotul plăcut al mării?…Nicicând nu mi s-a părut Marea Neagră mai frumoasă și mai romantică pe care am admirat-o nocturn și de pe pontonul principal ce oferea o priveliște de vis asupra stațiunii.
A doua zi, după ce am vizitat cele două hoteluri din Sunny Beach am revăzut Nessebarul vechi, melancolic așa cum l-am lăsat. Străduțe înguste pline de magazine și restaurante care te îmbie să le descoperi. Un oraș aflat în patrimoniul Unesco și pe bună dreptate!
A urmat Sozopol, asemănător cu Nessebar, ceva mai spre sudul Bulgariei, cel mai vechi oraș de pe coasta bulgară a Mării Negre. Aici ne-am înmuiat picioarele în mare ca să ne răcorim de zăpușeala de afară.
Seara, ne-am bucurat de o masă cu specific bulgăresc, ceea ce a fost altceva decât obișnuitul regim all inclusive, gustând preparate pe care nu le cunoșteam, deși am mâncat de nenumărate ori în Bulgaria.
La întoarcerea în țară, în ultima zi, am revăzut Capul Kaliakra și am mâncat midii la celebra fermă Dalboka. Pentru prima data am mâncat mai mult de 2-3 midii. Noroc că erau învârtite în orez…Au fost bune, evident, dar nu cred că aș fi putut să le mănânc goale..
Apusul de soare pe care l-am prins pe Dunăre la Silistra a încheiat mica noastră escpadă pe litoral…
Am revenit cu părere de rău că nu am stat mai mult, că nu am experimentat mai mult, pentru că atmosfera a fost foarte plăcută în acest infotrip alături de prieteni, bloggeri de turism cu care împart aceeași pasiune – călătoria și noii prieteni pe care ni i-am făcut la Travelmax pe care o recomand cu toată căldura! Se spune că oamenii care se aseamnă se adună, așa ne-am adunat și noi și sunt convinsă că nu este decât începutul unei frumoase prietenii!
Abia aștept să revin în Bulgaria. Prima oprire: Elenite! 🙂
De reținut:
- Traseu recomandat: Bucuresti-Giurgiu-Ruse -Varna-Elenite (cca 370 de km, 6 ore)
- Traseu scurt: Bucuresti-Giurgiu-Ruse -Shumen-Elenite (cca 340 de km, 5 ore)
- Traseu mai puțin aglomerat: Bucuresti-Călărași-Silistra- Dobrich -Varna-Elenite (cca 370 de km, 6 ore). Bacul circulă vara din 15 în 15 minute.
2 Responses
[…] dată la Capul Kaliakra, cu atât mai mult cu cât se poate ajunge destul de ușor în drumul spre litoralul bulgăresc, fiind la o distanță de circa 60 km de Vama Veche, astăzi în nord estul Bulgariei, altădată […]
[…] dat fiind faptul că nu sunt un fan scoici, dar cum era în programul excursiei noastre ce a vizat Elenite, Nessebar și Sozopol, m-am […]