Albastru de Voroneț – la povești cu Liza Panait
Str. Tunari nr. 2. Știam în mare unde se află strada, dar nu știam exact de unde începe numerotarea. Pe o vreme în care nu ți-ai fi dorit să ieși din casă, acea zi de iarnă în care s-a topit zăpada și apa băltește în neștire pe șosea, strângându-se parcă în ciudă spre borduri, eu căutam nerăbdătoare să ajung la unul din magazinele doamnei Liza Panait. Da, acea Liza Panait, creatoarea de modă pe care o îndrăgesc de mulți ani, de când am descoperit câteva dintre creațiile sale.
Culoarea albastră specifică frescei exterioare a Bisericii Mănăstirii Voroneț, pe care am vizitat-o și eu într-una din călătoriile mele prin țară, răzbătea încă din vitrina magazinului, semn că ajunsesem la destinație. “Albastru de Voroneț”, asa a denumit Liza Panait cea mai recentă colecție a sa. De ce Albastru de Voroneț? „Pentru unicitatea sa”, mi s-a destănuit cu aplomb.
Se pare că acel albastru pe care îl admirăm pe zidurile bisericii supranumită “Capela Sixtină a Estului”, s-a obținut pe baza unei rețete secrete care îi oferă rezistență în timp, dovadă că încă se distinge și astăzi, la peste 500 de ani de la ridicarea acesteia, datând tocmai din timpul domniei lui Petru Rareș, fiul natural al lui Ștefan cel Mare. O pictură considerată fără tăgadă cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.
Ședința foto care precede prezentarea unei colecții cu câteva luni înainte a avut loc în inima satului românesc, adică la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti“, având printre protagoniste pe Maia Morgenstern, Manuela Hărăbor, fiica Lizei Panait, Maria și nepoțica Ioana, fotografiate de Giovanni Kalenderian, unul dintre cei mai buni fotografi din Orientul Mijlociu cu care colaborează creatoarea de ceva vreme. Pentru colecția ”Albastru de Voroneț”, minispectacolul “a fost ca o întâlnire între generații, de transmitere a obiceiurilor, iar costumul național ne învață să le păstrăm”.
Ce am apreciat la toate colecțiile pe care le-am văzut a fost acea îmbinare ideală între spectaculos și, în același timp, obișnuit. Hainele realizate sunt purtabile de fiecare dintre noi, nu sunt doar niște picturi zămislite în mod fericit de un artist talentat. Dealtfel, hainele create de Liza Panait se adreseaza tuturor femeilor, însă acelora care vor să se îmbrace altfel, de fapt, așa cum ar trebui sa fim, punând în evidență personalitatea noastră. Din toate creațiile realizate răzbate feminitatea, delicatețea și distincția. Fiecare haină pare să aibă o poveste, iar Liza Panait mi-a destănuit că așa și este, așa și trebuie. Iar pentru realizarea unei colecții cu identitate, pe lângă intuiția care o însoțește în această pasiune atât de frumoasă, există înainte un timp destul de mare alocat studierii trendurilor, acum, accentul în noul sezon fiind pus pe portul tradițional. Nu copiază stiluri, face ceea ce simte, dar are mereu în vedere portul popular și elementele tradiționale pe care le iubește atât de mult și care și-au pus amprenta asupra creațiilor sale. „Totul este o reinterpretare”, a completat artista.
În colecția Albastru de Voroneț, care numără 90 de piese, se regăsesc elemente stilizate din costumul nostru național din toate zonele țării, atât la haine, cât și la genți ori la bijuteriile lucrate manual, fie că vorbim de o temă florală ori cu motive geometrice. Există chiar și un model cu temă religioasă.
Vopseaua folosită este una rezistentă la apă, indiferent că este aplicată pe piele sau pe material textil. Și ceea ce este important e faptul ca vopseaua este obținută natural, din plante.
Piesa vedetă a colecției este cojocul, reinventat uimitor prin linia croielii, dar mai ales prin broderia și pictura aplicate pe acesta, vestă, bundtiță, bolerou sau palton. Printre celelalte piese ale colecției se enumeră piesele realizate din catifea, tricotajele manuale, brâurile brodate, rochiile paetate ori cele realizate din dantelă sau borangic. Un detaliu îndrăzneț este broderia realizată pe mătase și tricot, iar combinațiile sunt extrem de interesante. Pe lângă culoarea predominantă de albastru de Voroneț, regăsim și alte nuanțe de albastru, precum și auriu, ocru, negru, maro, roșu, bej.
Mireasa colecției a purtat o rochie realizată din dantelă la care s-a adăugat o broderie veche de peste 80 de ani procurată de undeva din zona Sighișoarei. Liza Panait reușește să își procure diverse materiale de prin satele noastre, așa cum culegătorii de folclor își găsesc unele texte sau linii melodice. Ulterior, acestea pot fi asamblate în diverse modele unicat. Cam 80% din produsele realizate, rămân unicate, nu se mai reproduc.
Materialele sunt testate înainte de a fi lucrate. Se bagă la apă, se calcă, se încearcă vopseaua ce ar putea fi aplicată pe ele ori dacă pot fi brodate. O piesă vestimentară trebuie să rămână la fel cum ai cumpărat-o și dupa prima purtare, nu să își modifice forma sau mărimea. Atenția deosebită asupra acestor detalii demonstrează dragostea și pasiunea pentru piesele realizate și respectul pentru femeia care le va purta, realizând, astfel, o haină durabilă. „La mine nimic nu se face la întâmplare, nu suntem negustori”, a declarat creatoarea de modă.
Un amănunt interesant e acela că o piesă este realizată de la început și până la sfărșit de aceeași persoană, acesta fiind și secretul pentru care arată impecabil, având acea linie perfectă. „Un produs început se termină de același om”.
În general, materialele se aduc din Italia, Franța ori India, Liza Panait fiind fascinată de natura rustică din India, căptușeala de vâscoză fiind procurată, însă, din România, iar o parte din stofe sunt realizate chiar în propriul atelier, la care se adaugă materialele unicat procurate din mediul rural românesc. Din păcate, nu prea se găsesc materiale de calitate la noi, industria textila a suferit mult în anii de după 1990, fără să mai discutăm de dispariția școlilor de meserii. Implicându-se mult în realizarea pieselor vestimentare, a reușit să transmită din experiența și viziunea sa croitoreselor cu care lucrează, astfel încât acestea să confecționeze produse de calitate. Unele au fost realizate și la gherghef, cum ar fi broderiile rafinate pe care le putem admira pe unele dintre creații.
Liza Panait este îndrăgostită incurabil de stilul românesc tradițional care și-a pus iremediabil amprenta asupra colecțiilor sale, pe care îl consideră „identitatea noastră”, a poporului român.
Cu o carieră de peste 25 de ani în lumea modei, Liza Panait se bucură deja de peste 50 de colecții mari, pe lângă diversele colaborări, precum realizarea de costume pentru spectacole, iar fiecare colecție reușește să o depășească în spectaculozitate pe cea dinainte, deși cu greu ne-am putea imagina ca va exista ceva mai deosebit ori mai frumos.
Prezentarea Colecției “Albastru de Voroneț” a sensibilizat și prin interpretarea fabuloasă a artistului violoncelist Adrian Naidin, mare iubitor de muzică tradițională românească, care a insuflat o aură mirifică spectacolului, accentuând noblețea din toate piesele colecției, ce îndeamnă ca femeia, deși aceeași, să fie mereu altfel!
Notă: fotografiile fără watermark-ul Povestidecalatorie.ro sunt preluate cu acordul doamnei Liza Panait, căreia îi mulțumesc și pe această cale. Articolul este realizat pe baza unui interviu acordat în data de 3 decembrie 2014.