Acvariul și Muzeul Vieții Marine din Rodos

Acvariul și Muzeul Vieții Marine din Rhodos sau Stația Hidrobiologică din Rhodos, cum este cunoscut oficial, se află chiar în partea de nord a insulei, în orașul Rhodos și a fost construit între 1934-1935, în timpul ocupației Insulelor Dodecaneze (format din 12 insule) de către italieni. Arhitectul desemnat pentru ridicarea acestuia a fost Armando Bernabiti. Construcția conține și elemente arhitecturale Art Deco. O panoramă a acesteia și a zonei în care se află  se poate vedea de pe Muntele Smith, pe care am urcat și noi pentru a vedea ruinele Acropolelor din Rhodos (Templul lui Apollo și stadionul) și superbă vedere spre Golful Ixia, nu mai zic de priveliștea deosebită asupra orașului.

Acvariul din Rhodos (79)

L-am văzut cu ocazia vizitei mele pe insulă și a fost primul acvariu pe care l-am vizitat, astfel că nu am avut o comparație, însă nu pot spune că am rămas prea impresionată de el. Abia după ce am vizitat Acvariul din Tulcea am putut să fac o paralelă între cele două.

Acvariul (aflat la subsol) a fost conceput în forma unei peșteri subacvatice aflată într-un turn cilindric căptușit cu roci poroase și cochilii de scoici și reprezintă, de fapt, un punct al Centrului Elen de Cercetare Marină pentru Marea Egee și Mediterană. Această formă interioară a acvariului este una inedită și cred că atrage vizitatorii. Ceea ce e de apreciat este că au încercat, pe cât posibil, să reconstruiască în interiorul micilor bazine (40 la număr) habitatul specific mediteranean în care trăiesc speciile de pești. Până și podeaua te introduce în atmosferă, fiind un mozaic din pietricele în care sunt reprezentate creaturi marine.

Acvariul din Rhodos (49)
Până să intri în acvariul propriu-zis, sunt câteva încăperi ce aparțin muzeului ridicat ulterior (1971-1972), când s-a construit și un bazin de foci, în care este prezentată fauna marină prin planșe și câteva exemplare de viețuitoare fără suflare ori realizate cam grosier din plastic (pești, moluște, crustacee, stele de mare, raci, bureți, broaște țestoase) și deja începea să îmi pară rău că intrasem, dar după ce am pătruns în spațiul destinat peștilor vii m-am mai calmat…

Acvariul din Rhodos (57) Acvariul din Rhodos (60) Acvariul din Rhodos (58)

Acvariul din Rhodos (68) Acvariul din Rhodos (66)

Strecurându-te prin culoarul semiobscur și strâmt ce te duce la micile vitrine prin care poți vedea peștii zbenguindu-se este ca o aventură. Nu știi ce urmează la următoarea cotitură, dacă sunt pești mai mari sau mai mici, iar mirosul pregnant de umed și sărat specific peșterii își face simțit prezența. Pot spune că m-am speriat de vreo două ori la vederea unor pești când mă așteptăm mai puțin, iar dacă mai ești și singur îți crește în mod sigur adrenalina…

Acvariul din Rhodos (51)

Acvariul din Rhodos (16) Acvariul din Rhodos (19) Acvariul din Rhodos (30) Acvariul din Rhodos (33)

Turul e scurt, acvariul fiind de mici dimensiuni, iar peștii nu sunt prea spectaculoși. Pentru copii, ar putea reprezenta o atracție interesantă, iar poziționarea în apropierea mării sporește interesul de a ajunge aici și oferă și o priveliște relaxantă. Și cum s-ar putea altfel pe o insulă grecească și nu pe oricare, ci pe Insula Soarelui?

 De reținut:

  • Adresa: Strada Cos, 85100, Rhodos Town (chiar în punctul nordic al orașului)
  • Site oficial: http://rhodes-aquarium.hcmr.gr/.
  • Preț bilet: 5.50 Euro/adult (2014)

Acvariul din Rhodos (77) Acvariul din Rhodos (78) Acvariul din Rhodos (55) Acvariul din Rhodos (52) Acvariul din Rhodos (70) Acvariul din Rhodos (71) Acvariul din Rhodos (72)Acvariul din Rhodos (46) Acvariul din Rhodos (41) Acvariul din Rhodos (42) Acvariul din Rhodos (43) Acvariul din Rhodos (39) Acvariul din Rhodos (34)Acvariul din Rhodos (32)Acvariul din Rhodos (28) Acvariul din Rhodos (24)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Delia says:

    WOW. Pozele sunt superbe 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture