7 motive să alegi o croazieră

Fiecare dintre noi așteptăm cu nerăbdare să mergem în vacanțele pe care ni le-am programat cu mult timp înainte. Vă mărturisesc că primul lucru pe care îl făceam în luna ianuarie a fiecărui an era să caut o destinație în care să ne petrecem vacanța de vară. Mereu cumpăram ceva early booking nu doar datorită faptului că obțineam o reducere de tarif, dar pentru a stabili exact când urma să mergem. Au fost ani în care ne luam trei săptămâni de concediu consecutive. Ulterior am preferat vacanțele de tip last minute și de numai o săptămână pentru că au început să intervină schimbări în programul nostru și perioada stabilită inițial nu ne-ar mai fi convenit.

Apoi, iar s-au schimbat lucrurile și acum preferăm mai multe vacanțe și mai scurte, uneori ne urcăm în avion și ne întoarcem în aceeași zi sau stăm de la o noapte la trei într-o destinație, asta și pentru că putem profita de zilele de weekend fără a ciupi prea mult din cele din cursul săptămânii.

O croazieră am visat de multe ori și chiar am ratat câteva și îmi închipuiam că trebuie să te pregătești foarte bine pentru o astfel de experiență și să îți aloci mai mult timp decât cel obișnuit. Ei bine, nu este chiar așa. Mai ales după ce te-ai obișnuit cu destinațiile din Europa și le-ai tot bătut la picior, o croazieră este binevenită.

Am reușit să ajung în acest an într-o croazieră scurtă pe Mediterana de Est cu nava Costa Victoria, împreună cu Croaziere.net. Orasele port pe care le-am vizitat au fost Veneția, Bari și Dubrovnik.

Tocmai pentru că am trăit o experiență interesantă și pentru că mi-a deschis apetitul pentru acest tip de vacanțe, m-am gândit să încep o serie de articole legate de croaziere, care să vă ajute să vă decideți pentru acest tip de turism, care merită cu prisosință.

Citește și 20 de recomandări de călătorie

Care ar fi motivele pentru care să alegem o croazieră?

  1. Adormi într-o țară și te trezești în alta! Ba chiar și pe alt continent…Acesta ar fi cel mai interesant, din punctul meu de vedere. În funcție de durata croazierei, poți acosta în porturile din mai multe țări și vizita mai multe orașe într-un timp mai scurt. În general, nava merge noaptea, iar ziua șade cuminte în port, ocazie cu care ai câteva ore la dispoziție și uneori chiar o întreagă zi pentru a vizita un oraș. Aceste orașe port sunt importante din punct de vedere turistic și te vor ajuta să îți faci o idee despre cultura și civilizația țării din care fac parte. Vei putea alege mai ușor pe viitor dacă să îți petreci sau nu o vacanță într-o destinație astfel vizitată. Cum e să te urci pe navă în Savona (Italia), să ajungi apoi în Barcelona (Spania) și Marsilia (Franța)? Cât de fain să fie?…
  2. Vizitezi orașe superbe în care ai ajunge mai greu. Fie nu sunt aeroporturi în apropierea orașelor port sau nu avem noi zboruri directe ori sunt prea scumpe, fie ți-ar lua mult timp și ar fi costuri ridicate pentru ajunge în ele și a le cutreiera. Una e să vezi acele orașe în șapte zile și alta e să plătești transportul din România pentru fiecare țară și oraș în parte…Și vorbim aici de orașele port, mai greu accesibile în același posibil circuit cu mașina. Plus că poți vizita și alte situri de interes, chiar din patrimoniul UNESCO, alegând excursiile de la bord care pot include și astfel de locuri care se află la distanță mică de port.
  3. Nava poate fi mai luxoasă decât un hotel de 5 stele. Unul plutitor… Poate că înainte ne gândeam la croaziere doar ca fiind vacanțe luxoase… Nimic mai adevărat! Într-adevăr, unele nave sunt spectaculoase și întrec cu mult un hotel de 5 stele prin interioarele sale. Aspectul cel mai important este, însă, că poți plăți o croazieră sub prețul unor astfel de hoteluri.
  4. Ai mai multe restaurante și baruri pe jumătate de kilometru! Te-ai plictisit de concertul de pian dintr-un bar? Nu-i nimic, faci câțiva pași și ai parte de un spectacol retro. Sau mergi câteva minute și ajungi la un club / discotecă.Vrei o cină mai aparte? Sari peste bufet și alege un restaurant tematic cu mâncăruri exotice pentru a-ți diversifica experiența culinară… Nu trebuie să te deplasezi cu mașina…
  5. Ai mai multe posibilități de distracții pe metru pătrat. Un parc acvatic, câteva piscine, jacuzzi, tiroliană și pot continua. Cât de fericiți să fie copiii? Multe familii cu copii preferă o croazieră datorită facilităților pentru ei (în funcție de vas există piscine pentru copii, un teren de minigolf, terenuri de sport, tobogane și locuri de joacă, servicii de baby sitting). O mulțime de activități sportive te așteaptă, iar seara ai parte și de jocuri de noroc la cazinoul de pe navă. În cadrul unei croaziere sunt foarte multe activități care pot fi efectuate la bordul vasului.
  6. Îți faci mai mulți prieteni sau iți poți întâlni jumătatea… Având în vedere spațiul restrâns pentru atâtea facilități, vei avea ocazia să întâlnești aceeași oameni peste tot, prilej cu care poți face cunoștință cu ei și petrece momente frumoase și chiar să rămâi în legătură cu aceștia pe viitor. Croazierele sunt perfecte pentru a socializa și a interacționa cu lumea.
  7.  Ai parte de o relaxare totală și de petrecerea unui timp de calitate. Nu mă refer aici numai la facilitățile oferite de navă, în care sunt și SPA-uri care îți pot oferi un adevărat răsfăț, ci la faptul că plutești departe de orice probleme și griji, nici măcar nu vei avea timp să te gândești la ele!

Poate că ar fi și mai multe motive, însă le-am punctat pe cele mai importante. Vă asigur că experiența unei astfel de vacanțe nu se compară cu cea de la sol, iar viața este prea scurtă ca să mergi în fiecare an doar în Grecia sau Turcia

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture