5 catedrale din Europa care m-au fascinat
Create în diverse stiluri, catedralele sunt adevărate capodopere arhitecturale care lasă pe oricine cu gura căscată. Tocmai de aceea, multe dintre ele au intrat în patrimoniul mondial UNESCO și cred că nu ar trebui să vizităm o țară fară să admirăm măcar una dintre cele mai frumoase catedrale cu care se mândresc locuitorii ei. Cum să vizitezi un oraș turistic fară să admiri grandoarea unei catedrale, care reprezintă unul din punctele forte ale acestuia? Tocmai de aceea, vă recomand să vizitați 5 catedrale din lume care pe mine m-au fascinat. Indiferent de timpurile în care au fost construite, acestea impresionaeză prin dimensiune și stil arhitectural.
Cehia – Catedrala Sfântul Vitus din Praga
În Praga veți putea vizita Catedrala Sfântul Vitus, care a fost numită astfel după cel care a fondat-o și care este patronul orașului Praga. Aceasta a fost ridicată în secolul al XIV-lea și se află în perimetrul Castelului din Praga. Porțile din lemn sculptat sau din fier, vitraliile superb pictate și acoperite de grilajele din fier forjat cu motive florale sau geometrice, negre sau aurii, picturile în frescă sau mozaic, te intrigă pe măsură ce le descoperi și te invită să mergi mai departe pentru a se dezvălui în toată splendoarea lor unică. Din anul 1791, în capela Sfântului Wenceslas din Catedrala Sfântului Vitus sunt păstrate bijuteriile coroanei, ea însăși o adevărată bijuterie care iți taie respirația.
Italia – Domul din Milano
Catedrala Santa Maria Nascente este o altă construcție impunătoare care este cunoscută și sub denumirea de Domul din Milano și este a treia biserică romano-catolică după Bazilica Sân Pietro din Vatican și Catedrala Santa Maria din Florența. Domul are o lungime de 158 de metri, o înălțime de 108 metri, o lărgime de 92 de metri, 40 de coloane, 135 de turle, 5 uși imense din bronz, iar fațada este decorată cu peste 2000 de statui. Turnul principal a fost împodobit în anul 1762 cu o statuie policromă a Fecioarei Maria, înaltă de 4 metri. Interiorul catedralei este format din 5 nave imense separate de stâlpi sculptați, iar fereastra mijlocie a acesteia este una dintre cele mai mari ferestre de absidă din lume. Fațada catedralei a fost dusa la bun sfârșit chiar din ordinul lui Napoleon care a fost încoronat aici în anul 1805 ca împărat al Italiei, după ce fusese încoronat împărat al Frântei cu un an înainte, în catedrala Notre Dame din Paris.
Bulgaria – Catedrala Patriarhală din Veliko Tarnovo
În Veliko Tarnovo, veți rămâne șocați de Catedrala Patriarhală la care veți ajunge pornind spre Cetatea Tsarevets. Picturile de pe pereți reprezintă figuri îndurerate care par să strige sfârșitul lumii în fiecare scenă care creează senzația că prinde viață pe pereții reci din piatră ai bisericii. Și nu se poate simți altfel, ținând cont că pictorul care a realizat scenele în 1985 a înfățișat momente cheie din istoria Bulgariei. Veți rămâne pur și simplu consternați de durerea ce răzbate din toate unghiurile ca o suferință dusă la paroxism, totul creând senzația că ați pășit în infern.
Austria – Domul Sfântul Ștefan din Viena
Situată chiar în inima Vienei, Domul Sfântul Ștefan reprezintă unul dintre simbolurile de frunte ale acestui oraș superb, pe care vă invit să îl vizitați. Orga catedralei impresionează prin dimensiuni, iar turnul cel mai înalt este cel din partea de sud care a fost finalizat în 1433 sub maestrul constructor Hans Prachatitz și măsoară 136,4 metri înălțime, cu coroana sa (Stephansturm). La finalizarea acestuia, a fost considerat cel mai intalt turn de biserică din Europa. Clopotul cel mai cunoscut al domului (Pummerin), aflat în turnul de nord (Adlerturm), este unul dintre cele mai mari din lume și cântărește 21 de tone, iar cei care au petrecut noaptea dintre ani în Viena, l-au auzit cu siguranță. Aici și-au unit destinele multe personalități de anvergură ale istoriei, printre care și Mozart.
Rusia – Catedrala Sfântul Vasile din Moscova
Chiar în mijlocul Pieței Roșii din Moscova, vă va întâmpina Catedrala Sfântul Vasile, care a devenit simbolul orașului, cu arhitectura sa unică în lume demnă de patrimoniul mondial UNESCO. Cupolele sale uriașe seamna cu niște bulbi de ceapă, iar arhitectura este o îmbinare de elemente florale și geometrice. Legenda spune că însuși Ivan cel Groaznic, pe timpul căruia s-a ridicat catedrala pe la mijlocul secolului al XVI-lea, a poruncit că arhitectul acesteia să fie orbit pentru ca să fie sigur că niciodată nu va mai putea concepe ceva atât de frumos. Întregul complex numără opt biserici secundare și una principală amplasată în mijloc. Exteriorul catedralei a fost finalizat în mai multe etape, între 1680 și 1848. Coloritul cupolelor și inserțiile din ceramică crează un joc cromatic deosebit care impresionează orice turist venit în capitala Rusiei. Dealtfel, aceasta țară care este extinsă pe aproape toată Asia de Nord și pe o mare parte din Europa de Est, este uimitor de frumoasă, atât în ceea ce privește natura, cât și obiectivele turistice.
Vizitarea unor asemenea monumente atunci când pornim la pas prin orașele celebre ale Europei, nu reprezintă numai o recunoaștere a măiestriei arhitecților care le-au ridicat, ci și o o mărturie vie a epocii în care au au fost înălțate.
De reținut:
- Din cauza pandemiei de coronavirus, nu există posibilitatea de a vizita catedrala Sf. Ștefan din Viena până pe 7 februarie 2021. Toate tururile cu ghid, vizitele la turnuri și toate evenimentele culturale vor fi suspendate până la această dată.
Toate sunt frumoase dar Catedrala Sfantul Vasile este ceva absolut exceptional!