12 lucruri de luat în vacanţă pentru pasionaţii de călătorii

Când am început eu prima dată să citesc jurnale şi cărţi de călătorie, nici nu bănuiam că într-o zi o să scriu propriile mele impresii din vacanţă, deşi cochetam cu ideea. Încă de mică am vizitat multe locuri frumoase şi întotdeauna am mers la mine cu un carneţel în care scriam ce mi se părea mie mai important din ce spunea ghidul sau îmi notam ce consideram că nu trebuie să uit.

20150822_171309[1]

Nici până în ziua de azi nu am încetat să citesc astfel de cărţi şi când m-a rugat fata mea să îi cumpăr câteva de pe net, m-am gândit să caut şi eu ceva de turism, dacă tot o să îmi vină curierul la uşă, merit şi eu un răsfăţ, nu? Aşa am găsit ghidul ”Zboruri, călătorii, vacanţe” , inspirat din experienţa autoarei, însoţitoare de bord, din tot ce a trăit şi a observat în peste 10.000 de ore de zbor. Mi s-a părut o carte super interesantă şi nu am mai stat pe gânduri şi am inclus-o în coşul de cumpărături. Cartea mi-a deschis apetitul să revin şi eu la pasiunea mea de a scrie o carte de travel. Şi atunci când îmi vine inspiraţia, nu mă poţi opri şi trebuie să scriu repede oriunde mă aflu. Prin urmare, am lăsat carneţelul şi pixul deoparte şi m-am gândit cum pot să scriu repede atunci când vreau, din orice loc.

Telefonul îmi mănâncă rapid bateria şi nu am dexteritate pe touch screen, dar pe un laptop silenţios, nu pe cel antic şi de demult de 3 kg şi care funcţionează pe avarie de ceva timp, după două căzături, trebuie să reuşesc.

Cu ochii după cărţi, iată-mă la scotocit după laptopuri, câine sur la vânătoare, poate că ştiu să scriu, dar cu tehnica, nu le am! Pentru mine un computer trebuie să aibă o dimensiune, o greutate, ca să scap de cărămida veche şi, neapărat, memorie bună, ca să încapă miile de poze făcute în călătorii. Ce faci în această situaţie? Suni un prieten, evident! Sau mai mulţi. Şi mi-a picat pe unul cu diagonală mică de numai 11.6″ şi cu Microsoft Windows 10 inclus şi să mă vedeţi scriind în avion, în autobuz, în săli de aşteptare. Mic, uşor transportabil, sub un kilogram greutate. Mic înseamnă, însă, memorie mică şi dacă m-au convins prietenii mei să mi-l iau, că pot folosi un hard drive extern pentru stocarea pozelor, ei bine, nu prea e uşor de utilizat la drum. Cu hardul în geantă, mi-era teamă să nu îl stric cumva, să se atingă de ceva, cutia lui fiind destul de măricică şi inestetică pentru drum. Nici nu ştiam că există husă pentru hard disk extern şi iată că m-am liniştit, găsind una tot pe acelaşi site.

Dacă sunteţi pasionaţi ca şi mine, de călătorii şi vreţi să înregistraţi amintirile voastre pentru a va bucura de ele şi mai târziu, mai ales pentru a povesti copiiilor experienţele voastre, eu v-aş recomanda să luaţi neapărat cu voi câteva lucruri când plecaţi în concedii.

12 lucruri de luat cu tine în vacanţă

  1. Un telefon bunicel, să puteţi face poze rapid în orice moment şi care poate înlocui cu succes o cameră digitală mică. Dacă îl mai aveţi, luaţi şi telefonul vechi, cu butoane, în care puneţi o cartelă, să îl aveţi de rezervă, numai pentru a avea legătura în ţară, sigur îl găsiţi aruncat printr-un sertar. Doar cu primul faceţi poze şi staţi pe internet!
  2. Un încărcător mobil care să ţină mai mult de o încărcare pentru că atunci când faceţi poze şi folosiţi internetul pentru distribuire, telefonul se descarcă mult mai repede.
  3. Un aparat foto mediu, nu trebuie să fie neapărat DSRL, dar să facă poze bune pe timp de noapte, performanţă la care telefonul mă tem că nu ajunge şi să aibă neapărat baterie reîncărcabilă.
  4. Un ghid de călătorie cu informaţii despre destinaţia în care mergeţi.
  5. O hartă a oraşului/oraşelor pe care urmează să le vizitaţi şi când spun hartă, mă refer la cea turistică, cu marcarea/trasarea obiectivelor turistice. Aceasta se poate lua de la hotel/aeroport sau de la un centru de informare turistică/librărie.
  6. Un laptop în care puteţi descărca pozele făcute peste zi, fie direct în el, fie îl conectaţi la o memorie externă. Din experienţă vă spun că dacă faceţi poze multe, indiferent cât de performant e telefonul, la un moment dat nu mai aveţi memorie pe el şi începeţi să renunţaţi la unele poze, ştergandu-le, ca să eliberaţi memorie. Nu mai spun că acesta îşi încetineşte funcţiile, se mişcă greu, dacă are memoria plină. Aici găsiţi câteva modele de laptopuri, la preţ redus chiar.”
  7. Card de memorie pentru aparatul foto.
  8. Stick pentru salvarea pozelor (memorie USB).
  9. Încărcătoare pentru electronicele pe care le aveţi la voi.
  10. Un adaptor pentru ţara în care mergeţi sau un adaptor universal pentru mai multe ţări (acesta este ceva mai scump). Ajungeţi la hotel şi căutaţi prize şi găsiţi doar una liberă şi scoateţi veioza, scoateţi televizorul sau minibarul din priză. Va sună cunoscut? Unde credeţi că veţi încarcă 3-4 telefoane ale membrilor familiei şi restul? În acelaşi timp, evident, că nu aţi venit să staţi în camera de hotel şi când plecaţi şi deconectaţi cartela de intrare, nu puteţi lasa nimic în priză. Puţine hoteluri au şi opţiunea de a pune un card de curent.
  11. Un triplu stecher fără fir, pe care îl puteţi pune în adaptor, la nevoie.
  12. O agendă mică, de buzunar, în care să vă notaţi pe scurt informaţii, dar poate conţine şi date importante, de care este posibil să aveţi nevoie.

obiecte utile in vacanta.jpg

Acum pentru că sunteţi pregătiţi cu tot ce aveţi nevoie, găsind o parte dintre ele pe Elefant.ro, de exemplu, vă veţi bucura sigur de întreaga experienţă avută în vacanţă, pe care o puteţi împărtăşi oricând, oricui, la doar un click distanţă! Ca să parafrazez o vorbă, totul se stochează, nimic nu se pierde….

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. Leon says:

    In afara de telefon, nu vad nimic util. Laptop? asta e buna. Pot pune in dropbox sau in google drive pozele fara sa mai car 3kg de laptop cu mine. Ghidul de calatorie si harta intra atat de usor in telefon cu tot cu directii si multe alte informatii actualizate, pe cand informatiile dintr-un ghid pot expira.

    • Cand nu ai internet pe telefon sau ai telefonul descarcat, ce faci? Nu ne putem baza numai pe telefon pentru absolut tot! Eu calatoresc des si folosesc extrem de des telefonul. Nu o data am ramas fara baterie, inclusiv dupa ce l-am incarcat cu un incarcator extern. Pentru ca pot face mii de fotografii intr-o singura zi. Sa descarc mii de fotografii in dropbox? Articolul se refera la pasionatii de calatorii, care sunt diferiti de turistii obisnuiti si au alte nevoi. Laptopul meu are circa 700 de grame si incape intr-o poseta 🙂 .
      Nu toate informatiile dintr-un ghid sunt susceptibile expirarii. Vezi muzeele, de exemplu. Cand pleci undeva, cumperi ultimul ghid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture