12 de greșeli pe care le poți face într-o croazieră
După multe destinații în care ți-ai petrecut vacantele, iată că a sosit momentul în care să încerci și gustul unei croaziere. Câteva zile petrecute într-o croazieră nu se compară cu nimic și poate că ar fi bine să știi ce greșeli poți face înaintea unei astfel de experiențe și cum le poți evita.
1.Iei cu tine prea multe bagaje. Nu uita că până la portul de îmbarcare poți să alergi prin aeroporturi și gări, iar un bagaj voluminos nu numai că va urca prețul final al croazierei, dar va reprezenta un stres inutil. Pe navă vei putea să apelezi la serviciul de spălătorie.
2.O greșeală frecventă este să zbori spre portul de îmbarcare în aceeași zi cu data de plecare în croazieră. Încearcă să alegi un zbor care să ajungă cu mult timp înainte de ora îmbarcării, ideal ar fi chiar cu o zi înainte. Există riscul ca zborul tău să fie întârziat sau anulat și, astfel, nu vei ajunge în port la ora stabilită. Daca ți se va întâmpla, soluția ar fi să prinzi vasul în portul următor în a doua zi a croazierei.
3.Și dacă nu iei bani cash suficienți, e o problemă. În acest caz nu vei avea bani de suveniruri în orașele pe care le vei vizita. Nu peste tot poți plati cu cardul și nu e cazul să alergi după bancomate în cele câteva ore pe care le vei avea la dispoziție ca să te plimbi hai-hui.
4.Iți calculezi greșit timpul de plimbare atunci când acostezi într-un oraș și riști să nu te întorci când trebuie. Vasul nu te va aștepta și chiar va pleca fară tine. Soluția ar fi să cumperi excursiile de pe vas, caz în care acesta nu va părăsi portul fară grupul din autocarul care poate întârzia din diverse motive.
5.Nu cunoști ce articole sunt interzise la bordul navei. Înainte de a urca, bagajul tău va fi scanat. Întreabă înainte ce iți este permis, pentru ca să știi și ce să iți achiziționezi din alte porturi.
6.Lași deschisă rețeaua de telefonie mobilă. Pe vas, se aplică taxe exorbitante pentru folosirea rețelei și a internetului pe mobil. Cel mai bine este să iți setezi telefonul pe modul avion sau să iți cumperi de pe vas un tip de abonament pe care să îl folosești în timpul navigării. În porturi, taxele sunt normale și iți poți folosi telefonul fară probleme cât timp vasul este acostat.
7.Nu participi la exercițiile de salvare demonstrative. În cazul unui naufragiu nu vei ști cum să procedezi.
8.Nu studiezi programul croazierei. Pe vas se întâmplă multe lucruri, au loc diferite activități interesante. Consultă programul pe care îl găsești în cameră în prima zi, dar și în zilele următoare pe lista care se lasă la ușă. Astfel vei fi informat la timp de orice eveniment, dar și de starea vremii.
9.Nu te limitezi la băuturile alcoolice. Daca ai cumpărat un pachet de băuturi și consumi excesiv, riști să nu mai știi de tine când te plimbi pe punte, iar marea este doar la o aruncătură de băț!
10.Uiți pașaportul acasă. Chiar daca te îmbarci într-o țară unde este suficientă CI, poți acosta în alte țări unde e nevoie de pașaport. Daca îl lași acasă, e posibil să ți se refuze îmbarcarea.
11. Mănânci prea mult. Orice exces alimentar nu e binevenit niciunde, dar mai ales pe vas, unde nu există spital, doar un cabinet medical, iar costurile unui consult sunt foarte mari. E bine să ai la tine câteva medicamente utile și să nu te urci pe vas cu febră. Dealtfel, vei completa un chestionar în acest sens, la urcarea pe vas. Virușii se răspândesc rapid în spații mici și se pot îmbolnăvi zeci de persoane de la una singură. Asigură-te că pleci sănătos de acasă.
12.Nu te orientezi bine în spațiu. Primele lucruri pe care trebuie să le faci când te urci pe vas este să ochești bine unde este cabina, care sunt cele mai apropiate lifturi și scări față de aceasta, dar și unde sunt toaletele publice. Poți rătăci și zeci de minute până să ajungi în propria cabină atunci când vei avea nevoie de ceva.
Ca o primă experiență iți recomand să încerci una dintre croazierele care se fac pe Mediterana de Est. Eu am vizitat, astfel, orașele Veneția, Bari și Dubrovnik în doar trei zile cu Croaziere.net și m-am convins că vacanțele sunt mai interesante atunci când alegi să le petreci în acest mod.
Citește neaparat cele 7 motive pentru care să alegi o croazieră
Croazierele sunt cu adevărat spectaculoase, iar când te informezi dinainte de tot ceea ce este necesar, nu vei avea parte de situații neplăcute, iar amintirile vor fi întotdeauna dintre cele mai frumoase!