10 staţiuni recomandate pentru o vacanţă la mare în Bulgaria

Se spune că niciun concediu nu este adevărat dacă nu petreci măcar câteva zile la mare. Mai mult decât atât, mulţi dintre noi facem şi câte o escapadă de weekend pe litoral pentru a profita de vremea frumoasă.

Pot spune că nu există an în care să nu dau o fugă pe la vecini, măcar până la Ruse, dacă nu la Balcic, aprope că mă simt ca acasă, în România şi poate că nu întâmplător, nu? 🙂

Bulgaria se bucură de un litoral mai generos decât al nostru, poate tocmai de aceea sunt atâtea staţiuni şi sunt convinsă că vor mai apărea şi altele pentru că au unde să le amenajeze, aşa că Bulgaria va rămâne multă vreme printre destinaţiile favorite ale românilor, mai ales că beneficiază de un sezon extins ce se întinde din mai şi până în octombrie.

Deja mi s-a făcut dor de vacanţe şi de mare, iubesc enorm soarele şi căldura, iar cele mai potrivite momente pentru a face planuri pentru un concediu pe litoral sunt acelea când putem beneficia de ofertele de early booking în Bulgaria, când preţurile scad foarte mult, uneori chiar şi până la 35% mai mici faţă de tariful iniţial.

Unde am putea merge în Bulgaria la mare?

Litoralul bulgăresc se bucură de multe staţiuni frumoase cu nisip fin şi cu hoteluri ce întrec toate aşteptările, în ceea ce priveşte arhitectura, facilităţile şi serviciile oferite.

1. Balcic

Cred că Balcic este cea mai cunoscută staţiune pentru români şi nu cred să fi fost cineva în Bulgaria fără să fi trecut prin Balcic, măcar pentru a vizita celebra Grădină Botanică şi Castelul Reginei Maria.

Situată într-un mic golf, Balcic este o staţiune micuţă, mai puţin spectaculoasă ca suratele ei, iar plaja este destul de îngustă. Farmecul staţiunii este redat de micul castel atât de iubit de Regina Maria, distanţa dinspre Vama Veche fiind de numai 65 de kilometri cu maşina.

2. Albena

Pentru a ajunge în Albena nu îţi ia decât aproximativ 12 kilometri din Balcic, fiind situată în partea de nord a litoralului bulgăresc. În staţiune se pot desfăşura multe tipuri de activităţi care pot face dintr-o vacanţă la mare una activă, putând alege dintre: schi-jet, wind-surfing, tir cu arcul, minigolf, iar copiii se pot distra la cel mai mare Aqua Park din Albena – AQUAMANIA.

De asemenea, în Albena există o bază de tratament cunoscută pe întreg litoralul Bulgariei, astfel că staţiunea este ideală pentru efectuarea de tratamente balneare.

Albena este una dintre puţinele staţiuni în care majoritatea hotelurilor sunt situate chiar pe plajă, având acces direct la mare, iar multe dintre ele dispun de piscine.

3. Nisipurile de Aur

Nisipurile de aur se află la numai 16 kilometri de Varna şi la circa 90 de kilometri de Vama Veche şi este o statiune pe care am vizitat-o încă din copilărie, când nu explodaseră hotelurile somptuoase construite după 1990. Plaja staţiunii este una dintre cele mai bune plaje cu nisip din Europa şi se întinde pe o lungime de 3,5 km şi o lăţime de 100 de metri.

Staţiunea abundă în hoteluri, cele mai căutate fiind cele înşiruite de-alungul plajei, dar s-au construit hoteluri noi şi luxoase şi în planul al doilea, în zonele înverzite şi mai ferite de agitaţia mulţimii venite în vacanţă. Dealtfel, Nisipurile de Aur se bucură de apropierea cu Parcul Naţional Varna.

Foarte aproape de plaja staţiunii, chiar în centrul acesteia, se află şi un casino şi sunt multe puncte de distracţie, restaurante şi alte atracţii. Nisipurile de aur este renumită pentru multitudinea de cluburi, centre comerciale şi sportive, având chiar şi un aquapark (Aquapolis Water Park), cele mai multe hoteluri oferind sejururi de tip all inclusive.

Staţiunea mi se pare potrivită pentru cuplurile tinere cu sau fără copiii, care pot alege un hotel potrivit în acest sens.

4. Sf. Costantin şi Elena

Din Nisipurile de Aur se ajunge în câteva minute în Staţiunea Sf. Costantin şi Elena, de care o despart numai 10 km, fiind cea mai veche staţiune din Bulgaria, o staţiune pe care o recomand familiilor şi pentru cei care doresc să facă băi termale chiar şi când e mai răcoare afară. Staţiunea este renumită pentru izvoarele cu apă minerală, unele vărsându-se în mare, dar şi pentru golfuleţele retrase, fiind potrivită pentru relaxare, tratament şi odihnă.

5. Obzor

Situată la poalele munţilor Stara Planina şi aflată la 65 de km de Varna spre sudul Bulgariei, Obzor este staţiunea în care m-am simţit cel mai bine atunci când am ales un concediu în care să mă bucur doar de mare şi de confortul unei cazări pe măsură. Plaja extrem de lată şi apart-hotelul aflat pe plajă, au avut darul de a mă face să mă simt pe propria insulă, beneficiind de intimitate şi linişte.

Obzor mi se pare o staţiune perfectă pentru o vacanţă relaxantă în care nu vrei să ieşi mai multe de câteva ore din resort, singura plimbare pe care am făcut-o fiind în satul aflat la 2 kilometri de ea pentru a cumpăra cunoscutele cosmetice cu apă de trandafiri.

La nici 20 de km de staţiunea Obzor se află Capul Emine, un cunoscut promontoriu la coasta bulgară, unde pe vremuri a existat o fortăreaţă numită Emona, din care au rămas nişte ruine, dar locul pitoresc poate fi o ocazie bună de a-l vizita.

6. Elenite

Dacă am rămas impresionată cu adevărat de o staţiune bulgărească a fost în Elenite, un sat exclusivist de vacanţă ascuns într-un golf liniştit, creându-ţi senzaţia că eşti în altă parte a lumii.

Situată ceva mai jos de Obzor, la circa 10 km de Sunny Beach şi 5 km de Sveti Vlas, staţiunea m-a uimit prin hotelurile super luxoase, de parcă arhitecţii s-au întrecut la un concurs pentru cel mai frumos hotel din Bulgaria.

7. Nessebar

Frumosul oraş medieval Nessebar a intrat în Patrimoniul Mondial Unesco, oraşul vechi fiind un adevărat monument istoric, împânzit de biserici vechi din piatră şi case de un farmec deosebit, legat de oraşul nou printr-o şosea îngustă.

Clima mai însorită din Nessebar îl face foarte căutat pentru vacanţele la mare, chiar şi în lunile mai puţin călduroase, eu însămi am fost de nenumărate ori şi nu mă satur să îl vizitez sau să îmi petrec câteva zile aici, trăind cele mai frumoase vacanţe în Nessebar.

În Nessebarul vechi există hoteluri micuţe ce înconjoară peninsula, cu terase minunate unde poţi gusta mâncăruri pescăreşti privind marea în zare.

Pentru familiile cu copii recomand cazarea în hotelurile din Nessebarul nou, cu multe facilităţi pentru ei, dar şi excursiile cu vaporaşul ce se fac spre Sunny Beach din Nessebarul vechi, sunt o adevărată plăcere, iar în staţiune există şi un Aqua Park.

8. Sunny Beach

Sunny Beach este una dintre cele mai populare staţiuni din Bulgaria şi se află foarte aproape de Nessebar, de unde poţi ajunge fie cu maşina, din Nessebarul Nou de care o uneşte şi plaja, fie din Nessebarul Vechi cu vaporaşul. Staţiunea este foarte însorită, de unde derivă şi numele acesteia, iar hotelurile sunt pentru toate gusturile şi buzunarele, de la trei la cinci stele, în Sunny Beach fiind cele mai multe hoteluri de pe litoral.

Aflată la 30 de km de Burgas, staţiunea s-a născut pe malul unui superb golf şi este plină de restaurante, baruri, cafenele şi night-club-uri, fiind cea mai animată staţiune de pe litoralul bulgăresc.

9. Sozopol

Sozopolul este situat pe o peninsulă, la aproximativ 35 de km de Burgas şi reprezintă unul dintre cele mai vechi oraşe ale Bulgariei ce se întinde pe coasta Marii Negre.

Ca şi Nessebar, de care îl despart 70 de km spre sud, Sozopol ne oferă istoria unui oraş vechi minunat, cu case construite din piatră şi lemn, ce se continuă cu Oraşul Nou, plin de hoteluri cochete, restaurante şi magazine.

În apropiere de staţiunea-oraş Sozopol, se află insula Sf. Ivan unde regăsim ruinele vechii biserici Sf. Ioan Botezătorul şi Peştera Piraţilor, astfel că o vacanţă aici mi se pare perfectă pentru cei care iubesc relaxarea la mare, dar şi să fie activi în vacanţă.

10. Duni

Duni este o staţiuni mică, aflată în golful cu acelaşi nume, ceea ce îi conferă un aer romantic, mai ales că este o staţiune cu circuit închis, ţinând cont că se adresează doar celor care sunt cazaţi în hotelurile şi vilele sale. Tocmai pentru că este redusă ca şi capacitate şi întindere, staţiunea Duni beneficiază de numeroase facilităţi, asigurând un sejur relaxant. Hotelurile au regim de masă all inclusive, iar în staţiune se pot practica activităţile sportive.

Duni Royal Resort este situată între munte şi mare şi trebuie să spun că îmi plac nespus astfel de staţiuni şi le prefer celor care sunt mai aride, chiar dacă sunt pe litoral unde se presupune că trebuie să beneficiezi la maxim de soare şi mare, vegetaţia bogată ce contrastează cu nisipul marii par să aducă o boare de răcoare în zilele toride.

În mod sigur voi alege şi în acest an o vacanţă superbă la mare în Bulgaria!

Citeşte şi “Cuibul liniştit” al Reginei Maria: Castelul din Balcic şi Grădina Botanică

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. Reparatii frigidere says:

    Sunt pt Obzor , am fost are o liniste aparte salbatica la stanga spre satul pescaresc .Frumos loc .

  2. Gabriela says:

    Si Sveti Vlas este o statiune frumoasa, curata si linistita. Faptul ca a fost reconsttuita aproape de la zero în ultimii 10 ani conteaza.

  3. concediu says:

    bulgaria este aproape, ori mergi la noi, ori la ei cam acelasi lucru. Doar ca acolo ti se da mai multa atentie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture