Zoo Leipzig, una dintre cele mai populare grădini zoologice din Germania și una dintre cele mai moderne din Europa
Ca întotdeauna când ajung în Germania, mă încearcă o emoţie mai mult decât pozitivă, de parcă ţara asta mi s-a lipit de suflet. Nu ştiu de ce, că doar nu e nici cea mai frumoasă, nici cea mai grozavă, dar aşa mi se întâmplă mie.
De curând am vizitat Leipzig (cu ocazia CEW 2015) un oraş celebru nu numai datorită compozitorului Johann Sebastian Bach, dar şi pentru Bătălia Naţiunilor, ce a fost pierdută de Napoleon în 1813.
Leipzig are o istorie de aproape o mie de ani, un oraş al comerţului, al educaţiei, al muzicii, al sporturilor, al industriei media, dar o să mai vorbesc de el când voi povesti despre atracţiile turistice pentru care merită să îl vizităm, altele decât fascinanta Grădină Zoologică, care m-a fermecat și unde trăiesc 85o de specii animale cărora li s-a creat un habitat propriu.
Animalele și plantele trăiesc în habitate împărțite în teme distincte:
- Grădina Fondatorului, partea istorică, ce s-a deschis în 1878, și în care veți avea acces chiar de la intrarea principală, care este intrarea veche în grădină. Aici se află și Acvariul, vechi de peste 100 de ani și care este unul dintre cele mai mari din Germania (35.000 de litri de apă). Lângă acvariu se află un Terariu, unde pot fi admirate diferite specii de reptile: șerpi, șopârle și crocodili;
- Gondwanaland, pe care am vizitat-o noi și unde puteți descoperi pădurea tropicală de pe trei continente: Africa, Sud-America și Asia (inaugurată doar de câțiva ani);
- Pongoland, care este o incintă pentru maimuțe, cu cimpanzei, bonobo, gorile și urangutanii ce ne asteaptă să îi admirăm. În Pongoland, amenajat într-un spațiu de 3 hectare, se află Centrul de cercetări asupra primatelor Wolfgang Köhler, un proiect de colaborare între Zoo Leipzig și Institutul pentru Antropologie Evolutionistă Max Plank.
Gondwanaland, padurea tropicală din Leipzig
Pe acest tărâm de vis din mijlocul Leipzig-ului se întâlnesc 100 de specii de animale exotice și 500 de alte specii de animale și plante. Am pătruns într-o adevărată junglă!
Temperatura fierbinte chiar ne-a introdus în atmosfera unei păduri tropicale și pot spune că a fost un deliciu, ținând cont că afară bătea spre 0 grade Celsius, chiar dacă vremea era însorită.
A fost prima data când am intrat într-o grădină zoologică și am simțit că am intrat în adevărata lume a ceea ce reprezintă ea. Poți face abstracție cu desăvârșire de viața ta când pătrunzi în acest teritoriu…Am făcut chiar o plimbare cu barca pe râul Gamanile, cum este denumit micul râu ce traversează jungla și am pătruns într-un tunel vulcanic, ce te poartă în istoria planetei.
Junglă e peste tot, în adâncuri, la suprafață sau deasupra, traversând podurile suspendate, primul impact fiind satul asiatic Mubaan.
Ferigi, palmieri, bananieri, papaya, arbori de cacao, maimuțe, cimpanzei, tigri, veverițe, bufnite și multe alte vietăți te surprind pur și simplu (în întreaga grădină regăsindu-se şi hipopotami, elefanți, canguri, girafe, rechini, corali, broaște, pinguini, papagali)! Am avut ocazia să studiez furnicile cum cărau alimente către mușuroiul lor, printr-un tub făcut special pentru a putea fi ușor vizibile.
Peste 24.000 de plante au început călătoria lor în pepiniere din Thailanda, Malaezia și Florida, pentru a crea un mediu tropical la fiecare nivel din junglă. În grădina de culturi tropicale sunt cultivate 60 fructe exotice și condimente. Aici, de exemplu, puteți atinge și mirosi ananas, cartofi, guave, piper sau arbori de cacao.
În jungla din Asia, umiditatea de la tropice atinge apogeul, ce permite dragonului Komodo să trăiască, acesta fiind singurul din Germania. Este cea mai mare specie de sopârlă din lume și poate crește pană la trei metri lungime. Înfricoșător, nu?…
Gondwanaland este un tărâm acoperit de o construcție din oțel consolă în care sunt încorporate 407 de perne realizate din folie. Vârful acoperișului ajunge la o inăltime de 34 de metri, care să permită o creștere suficientă pentru vegetația tropicală. Şi când te gândești că ascuns în spatele acestei construcții este un sistem de încălzire și de irigare ingenios proiectat, atunci înțelegi de ce căldura degajată în interior este similară cu temperatura ridicată dintr-o junglă reală. Pernele folie nu permit doar o radiație de 100% din razele UV, care sunt atât de importante pentru plantele și animalele care trăiesc aici, dar, de asemenea, permit energiei termice generate de aer să fie stocată într-un acumulator de energie de 100.000 litri, care poate fi folosit apoi pe timp de noapte pentru încălzire.
Grădina zoologică oferă, de asemenea, o serie de produse alimentare delicioase în fiecare dintre ținuturile tematice, de la gustări la adevărate mese.
Aici nu ai cum să te plictisești și nu îți ajunge o zi să admiri tot. Nu mi-a venit să cred că pot vedea așa ceva în mijlocul unui oraș, Grădina Zoologică din Leipzig acoperind 56 de hectare (225.000 de metri pătrați).
Şi Leipzig nu m-a surprins numai cu Grădina Zoologică, dar și cu Parcul de amuzament Belantis, aflat la circa 10 km de centru, de data aceasta un tărâm de vis open-space perfect atât pentru adulți, cât și pentru copiii.
Eu cred că trebuie să depășim tururile de oraș obișnuite în care alergăm după muzee, catedrale, biserici, monumente și să ne orientăm în primul rând spre acele atracții turistice care ne apropie cât mai mult de natură, pe care, în iureșul civilizației ce a pus stăpânire pe noi, am început deja să o căutăm.
De reținut:
– site oficial, unde vedeți toate speciile de plante și animale ce se regăsesc în Zoo Leipzig, dar și informații actualizate despre tarife și program: www.zoo-leipzig.de
– adresă (se află la circa 10 minute de mers pe jos de Gara Centrală din Leipzig): Pfaffendorfer Strasse 29 N of Leipzig
1 Response
[…] pentru prima dată Berlin, deşi am poposit în Leizpig, bucurându-mă de oraş cu a sa superbă Grădină Botanică sau de împrejurimile sale, vizitând Parcul de distracţii Belantis şi câteva […]