Vizitează Atena Serbiei: Novi Sad

Pe zi ce trece este tot mai greu să alegem o vacanță în străinătate, din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus. Sunt țări care încă au retrictii legate de COVID-19 în privința acceptării turiștilor, iar Serbia se numără printre ele, astfel că este bine să știți că, începând din 15 august 2020, în Serbia se poate intra numai daca prezentați un test negativ pentru coronavirus, făcut cu maximum 48 ore înainte de intrarea pe teritoriul acestei țâri, după cum au anunțat autoritățile de la Belgrad.

Citește și Cum avem grijă de sănătatea noastră în vacanțe?

Serbia este una dintre cele mai accesibile destinații din Europa, cu peisaje pitorești care încântă ochii și sufletul. După ce ați vizitat Belgrad, capitala acestei tari și unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, vă recomand Novi Sad, oraș sârbesc care în anul 2019, a primit titlul de Capitală Europeană a Tineretului, urmând ca în 2021 să fie Capitală Europeană a Culturii alături de Timișoara.

Novi Sad, denumit „Atena sârbească”, datorită importanței sale ca centru de cultură și studiu, este orașul tinerilor, muzicii, distracției și vieții de noapte. În acest oraș are loc festivalul EXIT, unul dintre cele mai bune evenimente muzicale din Europa. Vizitați fortăreața Petrovaradin care este simbolul orașului și locul în care se ține acest festival. Cetatea care datează din Evul Mediu, are astăzi puternica amprentă a imperiului austro-ungar. Conform unei legende, orașul a fost fondat de 12 soldați și 20 de meșteri, care și-au stabilit așezarea în jurul cetății în care lucraseră, dar în care li se interziseră să trăiască.

Cetatea Petrovaradin a fost un fort militar important al conducătorilor austrieci care, la vremea cuceririlor lui Napoleon, și-au ascuns comorile aici. Totodată, Petrovaradin este locul unei importante bătălii istorice, în care Eugeniu de Savoia a învins forțele Imperiului Otoman.

La o plimbare prin centrul istoric al orașului, vă veți putea bucura de unele clădiri magnifice care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când Novi Sad a fost liderul progresului cultural în această regiune. După aceea, vă invit la una dintre faimoasele taverne tradiționale sârbești, așa numitele „kafane”, ca să savurați din preparatele bucătăriei excelente din regiunea Voivodina și să vă relaxați alături de trupele de „tamburitza” extraordinare, care vă vor încânta cu melodiile populare cântate cu o tambură, un fel de instrument cu coarde asemănător mandolinei, a carei origine provine de la popoarele arabo-persane.

Nu departe de oraș se află muntele Fruška Gora sau „Muntele Sârb Athos”, cu cele 17 mănăstiri ortodoxe creștine, cele mai vechi din secolul al XV-lea. Natura este minunată aici, nu întâmplător zona este desemnată parc național. Veți avea ocazia să vă puteți caza la o fermă tradițională, cunoscută sub numele de „salaš”, ca să experimentați viața localnicilor prin preparatele și băuturile tradiționale, obiceiurile și muzica de tambură.

Și pentru că e vară, mergeți la Štrand, care este o plajă populară de pe Dunărea din Novi Sad, situată lângă Podul Libertății, în cartierul orașului cunoscut sub numele de Liman. Porțile „Ștrandului”, care se întinde astăzi pe mai mult de 14 hectare de teren cu verdeață și plaje cu nisip auriu, au fost deschise oficial în anul 1911, apoi au fost instalate bărci pentru scufundare, s-au deschis restaurante și chioșcuri, iar fanfarele orașului ofereau adevărate spectacole. Cea mai populară plajă de la Novi Sad este aproape ca o mare, doar că nu are sare… Întinderile de nisip de pe malul Dunării, vă vor face să simțiți cu adevărat atmosfera estivală și cum nu ar reprezenta câteva zile de relaxare petrecute aici, o vacanță perfectă?…

Citește și 10 destinații pe care să le vizitați în vacanțele viitoare

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture