Vizitează Antalya: Cascada Manavgat – cea mai cunoscută cascadă din Turcia
Una dintre cele mai frumoase excursii prezentate de ghidul de turism care ne-a preluat în sejurul nostru din Antalya a fost vizitarea cascadei de pe râul Manavgat, care izvorăste din munții Toros. În programul excursiei erau incluse și vizitarea teatrului roman de la Aspendos, unul dintre cele mai bine conservate teatre antice de pe întreg globul, precum și o vizită în orașul Side, străjuit în antichitate de Zeul Soarelui și de Zeul Artelor Apollo…
Excursia urma să dureze o jumătate de zi, iar agenția să ne preia de la hotelul în care am fost cazați, respectiv de la Holiday Park Resort, aflat la 85 de km de Antalya. Costul acesteia se ridica la 30 de euro/adult și 20 de euro de copil, adică la un total de 80 de euro, ceea ce mi s-a părut destul de scump.
Având în vedere că abia sosisem la hotel și incă nu explorasem nici hotelul și nici împrejurimile, nu puteam să dăm un răspuns concret a doua zi agenției, când ar fi trebuit, de fapt, să și plătim excursia noastră. Ai mei nici nu au vrut să se desprindă de hotel și de piscină când abia sosiseră… Prin urmare, nu mi-a rămas decât să îi conving pe parcurs să facem excursia pe cont propriu, atunci când vor avea disponibilitatea necesară.
Ca de obicei, mă informez singură de toate excursiile în care doresc să merg, astfel că după ce am luat o hartă a zonei de la recepția hotelului am cules amănunte direct de la șoferii care făceau curse regulate spre Manavgat cu autobuzul.
Am plecat într-o dimineată târzie, după micul dejun, iar pentru a ajunge la cascada Manavgat am schimbat două autobuze. Am traversat podul peste râul Alara, îndreptându-ne spre mini bazarul aflat la cca 150 de metri de hotel, peste drum, și am luat din stația de autobuz pe cel care ne ducea în Manavgat, aflat la circa 20 de km de hotelul nostru.
Important este să știți că trebuie să coborâți la « garaj », adică tocmai la capătul autobuzului, de unde se schimbă cu un alt autobuz pe care trebuie să scrie Selale, (cascadă în limbă turcă). Am făcut cca o jumătate de oră pană la « garaj », traversând o parte din Manavgat, un oraș care face parte din regiunea Antalyei și care mie mi s-a părut destul de aglomerat, cu multe clădiri pe metru pătrat.
Se făcuse deja foarte cald, era trecut de ora 11.00 și faptul că trebuia să mai luăm un autobuz până la cascadă nu ne surâdea deloc, insă am înțeles că era o distanță de numai 5 km de « garaj ». Astfel, am urcat într-un autobuz pe care scria « Selale », am plătit 2-3 euro de persoană și în numai 20 de minute am oprit în perimetrul cascadei. Pană să ajungem am traversat o parte mult mai frumoasă a orașului Manavgat, poate unde era o zonă comercială, plină de magazine.
Pentru a putea admira superba cascadă, am intrat în parcul natural amenajat pentru un asemenea obiectiv și am plătit 3 lire de persoană, copilul având gratuitate. Aici era deja animație, mi-au plăcut doi turci care ne îmbiau cu înghețată și care ne-au făcut o demonstrație interesantă și rapidă cu înghețata în aer și fără să ne dăm seamă am plătit 5 euro pe două cornete…
Am savurat înghețata îndreptându-ne spre cascadă și am simțit cum răcoarea apei se apropia din ce în ce mai mult pană când în fața ochilor ni s-a dezvăluit o imagine greu de descris în cuvinte. Cascada are o înălțime de aproximativ doi metri și o lărgime de cca 40 de metri, iar repeziciunea cu care curgea apa pe treapta cascadei făcea că totul să se transforme într-o spumă albă în care îți venea să te arunci și să te bălăcești ca un copil…
Cascada putea fi urmărită de aproape, chiar de pe terasa restaurantului care a fost construită pe treapta de unde apa învolburată își făcea loc la vale. Turiștii o admirau cu nesaț, iar aparatele foto nu mai pirideau să o prindă în toate ipostazele posibile. Nici pe noi nu ne-a ocolit această dorință și am făcut nenumărate fotografii. Este impresionant să vezi o cascadă cu un debit de apă atât de mare și atât de aproape.
Am plecat cu regret, am fi stat o zi intreagă să ne relaxăm acolo, mai ales că temperatura era foarte bună, se simțea răcoare în perimetrul acesteia, însă doream să ajungem și în Side.
Citește și Templul lui Apollo din Side
Pe râul Manavgat se pot face și plimbări în mini croaziere, iar la cca 12 kilometri nord de cascadă se află barajul Oymapinar (Oymapinar Dăm). Cei care se cazează în Side pot face asemenea excursii de o zi.
Am plecat spre autobuz, fără să cumpărăm nimic din bazarul aflat acolo și am coborât undeva pe drum pentru a-l schimba spre Side (în dreptul restaurantului Konak și a băncii ING), ca să nu mai pierdem timpul pană la garajul din Manavgat. Noi am decis să combinăm cele două vizite, în Manavgat și Side, dar nu va sfătuiesc să faceți acest lucru, deoarece este obositor.
Citește și Side (2) – una dintre cele mai frumoase statiuni de pe litoralul turcesc
Pentru a ajunge la cascadă am schimbat două autobuze, iar timpul cu drumul și cu cel de așteptare între cele două durează mai mult de o oră, poate chiar o oră jumate. Autobuzele opresc pe drum pentru a lua turiști, chiar dacă nu este stație și poate tocmai din acest motiv nici nu merg cu viteză prea mare.
În afară de asta, la cascadă merită să stai măcar 2-3 ore, nu numai să o admiri, cât să iei masa la restaurant și să te relaxezi privind-o, eventual să dai o raită și prin bazarul de acolo. Asta înseamnă cel puțin 5 ore petrecute numai pentru acest obiectiv.
O excursie făcută în timpul unui sejur în Turcia, înseamnă o plimbare prin căldură, printr-o atmosferă toridă și cu umiditate ridicată. Acest fapt te obosește mai mult decât în mod obișnuit. În afară de acest lucru, trebuie să și asimilezi cele văzute și nu să treci fugitiv peste ele. Pană la urmă, o vacanță înseamnă odihnă, relaxare, bucurie, extaz și nu agonie…
Dacă mergeți într-un sejur în zona Alanya-Okurcalar și vă cazați la unul dintre hotelurile: Delta, Holiday Park Resort, Stella Beach, Club Sidera, Holiday Garden Resort, Meryan, Concordia Celes, Galeri Resort, Cypsophila Village Resort, Delphin de Luxe, Mukarnas Spa Resort și Delphin Botanik, puteți lua autobuzul spre Manavgat fie din dreptul Bazarului Alara, fie din dreptul bazarului mai mic aflat după podul peste râul Alara, în funcție de poziționarea hotelului în care sunteți cazați.
Între cele două bazare sunt 3-4 pasaje subterane pentru a putea ajunge în stațiile de autobuz, insă rețineți că autobuzul oprește la cerere și chiar claxonează turiștii care sunt văzuti pe drum.
Biletele se pot plăti atât în lire turcești, cât și în euro sau dolari, prețurile fiind afișate în dreptul șoferului. Copiii nu au gratuitate, nici reduceri la bilet și nici nu înmânează toți șoferii un bilet. Iau banii și atât. Prin urmare, traseul a fost: Holiday Holiday Park-Resort-autobuz Manavgat garaj-autobuz Selale. Costul excursiei a fost de cca 10 euro/persoană dus-întors cu tot cu biletul de intrare.
Dacă mergeți cu mașina personală, atunci țineți drumul de Antalya și la intersecția cu Side (la stânga), faceți dreapta spre Manavgat, dar nu mai ajungeți practic în oraș, o țineți spre cascadă.
Din punctul meu de vedere Cascada din Manavgat reprezintă un “must see” al unei vacanțe în Alanya…