Vizitați trei dintre cele mai vechi orașe din lume!
Ce poate fi mai minunat decât să vizităm unele dintre cele mai vechi orașe din lume, oglindă vie a vechilor civilizații ale omenirii?
Lisabona – Portugalia
Despre primul oraș în care vă recomand să ajungeți, se crede că a fost întemeiat de către fenicieni, iar până în secolul al XVI-lea, era considerat “marginea lumii”. Daca nu ați ghicit, este vorba de Lisabona, capitala Portugaliei, faimoasă și pentru muzica fado, unul dintre motivele pentru care se deplasează în acest oraș o parte din cei peste 4 milioane de vizitatori în fiecare an din totalul de 27 de milioane cât înregistrează întreaga Portugalie.
Cea mai însorită capitală a Europei, își dezvăluie întreaga splendoare de pe Miradouro da Senhora do Monte, dacă vă încumetati să urcați pe cel mai înalt punct de belvedere al orașului. Urcați în tramvaiul de epocă ca să parcurgeți străzile înguste și faceți o plimbare pe jos prin Alfama, cel mai vechi cartier din Lisabona, ca să simțiți cu adevărat pulsul orașului. Vizitați și Mănăstirea Jerónimos și Turnul Belém, care au fost înscrise în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Luxor – Egipt
Luxor, care a fost capitală a Egiptului Antic, fostul faimos oraș Theba, este bogat în temple și morminte. Luxor este că un muzeu în aer liber în care puteți hoinari printre minunile lumii antice. Vizitați complexul Templului din Karnak, situat pe Valea Nilului, în incinta căruia se află Marele Templu al lui Amun, Templul lui Khons, templul Ipet și alte temple, obeliscuri și grupuri statuare. Împreună cu toate vestigiile arheologice din Theba, complexul monumental de la Karnak a fost inclus, în 1979, pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.
Valea Regilor care se află pe malul vestic al Nilului, în apropiere de Luxor de astăzi dezvăluie locurile unde au fost înmormântați faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. În vale sunt peste 60 de morminte, inclusiv al celebrului Tuthankhamon, care a domnit în Egipt cu peste 3200 de ani în urmă. Acesta a fost descoperit în 1922 de Howard Carter și a fost singurul mormânt al unui faraon care a scăpat neprofanat și nejefuit. Masca de aur a faraonului, care este una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume, se află în Muzeul Egiptean din Cairo. Puteți vizita doar câteva dintre morminte, precum cele ale lui Ramses al V-lea și al VI-lea, Seti I ori Tuthankhamon, sufficient cât să vă faceți o idee despre cultura și arta Egiptului Antic.
Plovdiv – Bulgaria
Mult mai aproape este orașul antic Plovdiv care este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria după Sofia. Plovdiv a fost cel mai mare și mai important oraș din regiunea istorică Tracia, dar și un epicentru important pentru călătorii și comerț în timpul Imperiului Roman și, în cele din urmă, a fost chiar încorporat în Imperiu în anul 46 d.H. Conform dovezilor existente, orașul este chiar mai vechi decât Atena. La fel ca și Roma sau Iași, orașul a fost așezat pe șapte coline, din care mai există doar șase. Veți fi impresionați de ruinele romane care includ apeducte și stadioane, dar și de clădirile din încântătorul centru vechi. Puteți vizita Muzeul Renașterii Bulgare, Muzeul Etnografic, Muzeul Aviației, dar vă puteți delecta și cu o plimbare prin Grădinile Țarului Simeon. Acestea au fost proiectate în 1892 de un grădinar peisagist elvețian pentru o expoziție internațională de arhitectură. În grădini se află un foișor, mai multe monumente și fântâni iconice, inclusiv fântâna clasică a zeiței fertilității Demeter.
În oricare dintre aceste trei orașe vă veti petrece o vacanță și care se află la doar câteva ore de zbor distanță de România, veți fi impresionați de mărturiile vechilor civilizații, care nu încetează să ne surprindă chiar și în zilele noastre.
Citește și Ierihon, cel mai vechi oraș din lume!
De reținut:
- Țineți cont că, în majoritatea tarilor, cetățenii care doresc să intre pe teritoriul acestora trebuie să facă dovada că au efectuat un test molecular (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, cu maximum 72 de ore anterior intrării, al cărui rezultat este negativ. Consultați în permanență site-ul MAE pentru modificările de ultimă oră privind regimul de intrare și de ședere în țările pe care doriți să le vizitați în perioada pandemiei.
Citește și 10 destinații de mers în vacanță