Lancing College Chapel, cea mai mare capelă şcolară din lume!
În timpul şederii mele pe coasta de Sud a Angliei, am vrut să vizitez multe biserici şi catedrale, mai ales când îmi ieşeau în drum, însă, nu erau deschise toate publicului şi asta pentru că, în Anglia, foarte multe biserici sunt transformate în şcoli, colegii, licee ori au fost înălţate în perimetrul acestora ca loc de închinăciune pentru cei care studiază în ele, fiind cunoscute ca şcoli anglicane.
Poate vă întrebaţi cum se poate ca o biserică să devină şcoală? Acelaşi lucru m-am întrebat şi eu, însă am găsit răspuns. Multe dintre biserici au şi alte construcţii pe lângă ele, ce au avut alte destinaţii cândva, iar acum au devenit săli de clasă. Mai mult decât atât, bisericile sunt somptuoase şi au capele şi alte încăperi în interiorul lor, ce pot fi folosite de elevi, inclusiv subsolurile, iar biserica propriu-zisă devine aulă.
Aceste transformări au avut loc, probabil, pe fondul creşterii populaţiei în zona respectivă, ce impunea existenţa de şcoli suplimentare, iar bisericile îşi pot păstra rolul lor seara şi în weekend, când nu sunt cursuri.
În Anglia, majoritatea caselor din zonele aglomerate sunt construite în stil vagon, duplexuri, fără a exista un minimum de pământ între ele, doar în faţă sau în spatele lor, cu destinaţia de curţi sau mici grădini. Astfel, nu veţi găsi niciun colţişor de pământ rămas neacoperit de case, ce se înşiruie în lungul străzilor, ca piesele de domino. Unde să mai construieşti ceva? Din acest motiv toate casele sunt destul de vechi, unele de sute de ani şi, culmea, fac sute de mii de lire, deşi stau să cadă, sunt pline de mucegai şi igrasie. Pentru a construi o clădire nouă, trebuie să dărâmi una existentă… Sigur, sunt şi zone mai lejere, mai aerisite, dar lipsite de facilităţi, gen magazine, şcoli, etc. Fără o maşină pe cap de familie e greu să te descurci pentru a merge oriunde ai nevoie, inclusiv la job.
Lancing College Chapel are cea mai mare rozetă gotică din Anglia
Când am văzut un pliant cu Lancing, un sat aflat în West Essex, pe marginea de vest a văii Adur, unde există o biserica impunătoare şi elegantă, mi-a stârnit imediat dorinţa de a o vizita, deşi aflasem că este colegiu. Cu prima ocazie, adică cu prima zi însorită, am pornit cu trenul dintr-un alt oraş aflat în sud, Worthing, urmând să coborâm chiar în staţia Lancing.
Din gară am făcut cam o oră pe jos până în dreptul drumului public ce ne permitea să ajungem la Capelă, ţinând strada Old Shoreham. În sfârşit, vedeam pământ întins în faţa noastră, însă aparţinea de biserică, nu e de mirare că nu era nimic construit pe el. Destul de anevoioasă cărarea ce ne-a dus spre ea, în sensul că plouase şi era inundată. Mai este un drum mai la vale în şosea, practicabil şi cu maşina, dar noi am vrut să o luăm prin natură…
Cu cât ne apropiam de ea, o vedeam din ce în ce mai mare, nu mi-aş fi închipuit că e uriaşă. Zona este de o frumuseţe aparte, virgină aş putea spune, iar vederea oceanului în depărtare îi sporeşte strălucirea.
Să fi trecut vreo oră şi jumătate din gară, când am ajuns în dreptul minunatei construcţii. Ceasul se făcuse trei la amiază, ceea ce ne mai dădea numai o ora de vizitat, însă suficientă.
Lancing College, cu denumirea anterioară de College of St. Mary and St. Nicolas (destinat tinerilor între 13-18 ani), fondat în 1848 de Nathaniel Woodard, un preot englez, a fost mutat în actualul loc din Shoreham-by-Sea în 1857, o altă localitate aflată în West Sussex, iar Capela ce s-a construit s-a dorit a fi loc de rugăciune, astăzi pentru cei 550 de elevi ai Colegiului. Întregul domeniu destinat acestuia este de 2,2 kmp.
Ridicată în stil gotic cu influenţe franceze de către zidarii din zonă, pe un deal ce aparţine de South Downs, la nord de şoseaua A27, Lancing College Chapel are o fundaţie de 21 de metri, materialul folosit la construcţia bisericii fiind piatră de râu provenită de pe dealul Scaynes. Începută în 1868 şi terminată în 1875, aceasta a mai suferit modificări în timp, urmând să se adauge un pridvor în viitor, dar şi nişte porţi, cu ajutorul donaţiilor celor care au devenit ”prieteni” ai Capelei. Înălţimea navei Capelei, considerată una dintre capodoperele stilului gotic Victorian, este de 90 de picioare (28 de metri)! Dealtfel, Capela deţine unul dintre cele mai înalte interioare de biserici din toată Anglia, doar York Minster, Glasgow Cathedral, Ely Cathedral, St Bartholomew’s Church, St Paul’s Cathedral, Catedrala din Liverpool şi Westminster Abbey sunt mai mari.
Citeşte si 20 de sfaturi pentru cei care călătoresc în Anglia
Intrând în Capelă, am fost impresionată de tavanul pictat, pentru ca mai apoi să rămân uimită la vederea rozetei gotice pe care nu o poţi distinge cu acurateţe din exterior, considerată cea mai mare din Anglia (32 de picioare în diamentru, adică 10 metri). Fereastra trandafir are peste 30.000 de bucăţi de sticlă colorată. Capela deţine două orgi: una Frobenius şi una Walker.
Expusă intemperiilor vremii de mai bine de 100 de ani, ce erodează piatra fără milă, datorită locului ales pentru ridicarea acesteia, în bătaia vânturilor, Lancing College Chapel uimeşte prin arhitectura sa impunătoare, aidoma unei catedrale, căpătându-şi chiar denumirea de Cathedral of the Downs.
La plecare, am poposit puţin pe banca din faţa Capelei, admirând Oceanul Atlantic în zare, ce oglindea soarele perfect în acea zi frumoasă de început de aprilie…
De reţinut:
- Adresa: Lancing College, Lancing, West Sussex, BN15 0RW;
- Email pentru stabilirea de vizite de grup: verger@lancing.org.uk;
- Site oficial: www.lancingcollege.co.uk;
- Program de vizitare: Luni – Sâmbătă între orele 10.00-16.00, duminică şi de sărbătorile legale (bank holidays) între orele 12.00-16.00. Capela este închisă de Crăciun, Boxing Day şi de Anul Nou;
- Ca fapt divers: în 25 august 2015, pe A27 Shoreham by pass, în apropierea Capelei, s-a prăbuşit un avion Hawker Hunter, ucigând 11 persoane;
- Ştiaţi că: Lancing Chapel fost prima alegere pentru filmele cu Harry Potter, dar directorul şcolii de la momentul respectiv nu a agreat ideea datorită perturbărilor ce puteau să apară în funcţionarea Colegiului.