Valuri printre agenţiile de turism cărora ANT le-a retras licenţa de funcţionare

Am urmărit şi eu în ultimele zile bomba dezamorsată legată de retragerea licenţei pentru 1384 de agenţii de turism, ce a fost publicată de Autoritatea Naţională pentru Turism, o listă cam chioară, după părerea mea, fără prea multe explicaţii pentru omul de rând, adică pentru turistul care poate abia aşteaptă să plece într-o vacanţă cumpărată de la o agenţie de turism ce apare pe lista neagră publicată în 4.10.2016.

În primul rând ar trebui precizat din capul locului că cele 1384 de agenţii de turism cărora li s-a retras licenţa reprezintă şi puncte de vânzare, sedii secundare ori francize ale agenţiilor de turism mari (operatori economici), tocmai de aceea pe listă apare numele unui brand de n ori, unele fiind francize luate de un X SRL.

De ce nu mai pot funcţiona unele agenţii de turism?

Legea prevede că “este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.

În acelaşi timp, legislaţia stipulează că, pentru fiecare sediu în care funcţionează o agenţie de turism, trebuie să existe licenţă, iar condiţiile pentru care se acordă licenţa sunt reglementate de lege, astfel încât o agenţie credibilă care funcţionează bine mersi cu licenţa acordată pentru un sediu în Bucureşti, poate avea licenţa retrasă pentru un sediu din Ploieşti, pentru că pur şi simplu s-a mutat de acolo, nu pentru că e ceva neînregulă cu ea.

Un turist neavizat care citeşte lista respectivă va vedea negru în faţa ochilor când numele agenţiei de la care a cumpărat un bilet pentru o vacanţă încă neefectuată, apare pe ea, însă numele agenţiei trebuie corelat şi cu sediul pentru care a fost retrasă licenţa, dar şi cu lista agenţiilor de turism licenţiate, publicată tot pe site-ul ANT, actualizată în data de 6 octombrie 2016. S-a dezbătut mult pe tema asta în ultimele zile, atât în presă, cât şi în social media şi nu mă voi repeta şi eu.

TTR

În al doilea rând, nu pot să nu remarc faptul că ANT face valvă cu lista agenţiilor de turism cu licenţa retrasă, chiar înainte cu o lună şi ceva de Târgul de Turism al României, când unele agenţii arhicunoscute sunt deja pe lista expozanţilor la TTR. Mă întreb ce se întâmpla dacă lista apărea chiar înainte de deschiderea târgului… Dar şi aşa, cred că multe dintre agenţii vor avea imaginea şifonată.

Motivele retragerii licenţei au fost în marea majoritate solicitări din oficiu şi cereri de radiere, apoi nerespectarea legislaţiei în vigoare (de exemplu Mareea ori Genius Travel) ori funcţionarea fără poliţă valabilă de asigurare, însă în mică măsură.

După apariţia acelei liste, unele agenţii au ţinut să facă precizările de rigoare, trimiţând comunicate de presă, prin care menţionau că în listele ANT există licenţe de agenţie retrase din motive administrative (mutări de sediu, firme care luaseră franciză incetandu-şi activitatea şi solicitând retragerea licenţei, etc.).

Mutările de sedii, închiderea unor agenţii francizate sau suspendarea activităţii unui punct de lucru pentru renovare reprezintă activităţi curente în cadrul unei companii mari, deţinătoare de reţea proprie de vânzare şi reţea de agenţii francizate, iar retragerea anexelor la licenţa de bază este o procedura solicitată de lege, care nu îi afectează activitatea, a precizat, de exemplu, Eximtur.

Iată mai jos şi comunicatul trimis de ANAT, referitor la acest demers al ANT:

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) apreciază că decizia Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) de retragere a licenţelor deţinute de agenţii de turism care nu aveau poliţa de asigurare în caz de insolvabilitate, insolvenţă sau faliment întăreşte disciplină privind comercializarea pachetelor turistice şi protejează persoanele fizice şi juridice care contractează pachete turistice.

În lista anunţată de ANT pe 4 octombrie 2016 nu se află numai agenţii de turism care funcţionau fără să deţină o poliţa de asigurare valabilă. Pentru o mare parte din cele care figurează în lista licenţă a fost radiată la cerere, în 2016, pentru că şi-au oprit activitatea sau şi-au schimbat sediul în ultimii şase ani.

În evidenţele ANT există în prezent peste 1.800 de agenţii de turism active, care respectă principalele condiţii de funcţionare: deţin o poliţa de asigurare valabilă, licenţă emisă de ANT şi brevet de turism pentru manager. Lista agenţiilor de turism care funcţionează legal se află pe pagină de internet a ANT (http://turism.gov.ro/autorizare-turism/).

ANAT îndeamnă turiştii să efectueze constant o verificare a agenţiei de turism de la care intenţionează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existenţa poliţei aflate în termenul de valabilitate, a licenţei de funcţionare şi a brevetului de turism al managerului, precum şi pe pagina de internet a Autorităţii. Prin decizia Consiliului Director, odată cu schimbarea paginii de internet a asociaţiei, poliţa de asigurare va fi postată şi pe www.anat.ro. În sprijinul agenţiilor membre care îşi reînnoiesc poliţa, ANAT va urmări actualizarea informaţiilor şi pe site-ul ANT.

Într-adevăr, este bine să verificăm agenţia de turism de la care cumpărăm o vacanţă, dar oare acest lucru ar fi treaba turistului? Ar trebui să pornim de la premiza că putem fi înşelaţi, că putem avea probleme? Este la îndemâna tuturor să sape după astfel de informaţii? Mi se pare ca şi când ar trebui să îmi verific stomatologul dacă are drept de liberă practică, dacă poate profesa meseria de stomatolog, înainte să merg la dentist!

Cu astfel de suspiciuni şi cu tot mai multe intrări în insolvenţă ale unor agenţii de turism de renume, prevăd o migrare tot mai mare spre self booking, în care tot mai mulţi dintre noi ne vom informa singuri despre destinaţiile în care dorim să mergem, urmând ca să ne facem rezervările direct sau prin sistemle de rezervări online.

Update: ANT a refăcut listele şi a inclus separat agenţiile de turism a căror licenţă a fost retrasă la cerere, de cele retrase din alte motive. AVE!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. Sorin says:

    Balba romaneasca. E bine sa faca verificari, controale, sa tina din frau legalitatea agentiilor de turism, dar sa o faca cu mult mai multa responsabilitate. Si sunt mai multe parghii prin care se pot face verificarile.

    Sa se faca diferenta dintre sedii si agentiile mama, sa se faca diferenta dintre agentiile care au cerut radierea unor sedii si cele care chiar au functionat ilegal.

    Si e de urmarit prejudiciul. Sunt multi turisti care si-au retras banii si au anulat vacantele…Turistii nu stau sa faca corelatii si analize pe text. Cand vezi nume ca Kartago, Paralela 45 sau Christian, mai stai sa te gandesti ca e vb de sedii inchise sau erori? Dar crezi ca intereseaza pe cineva de adrese si alte detalii? NU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture