Unde mergem la mare? Litoralul românesc în cifre by Bibi Touring

Încetul cu încetul, litoralul românesc începe să prindă acel contur pe care îl dorim în vacanțele petrecute la mare, chiar dacă timid, hotelierii au înțeles că trebuie să țină pasul cu vremurile și să diminueze tendința noastră, a românilor, de a petrece vacanțele pe alte tărâmuri estivale.

Eu am petrecut vacanțele la mare în România până când a început moda la bulgari. La fel de aproape de București ca la noi, dar la condiții mai bune la prețuri decente. Dacă putem găsi la noi condiții similare, atunci ne este mai lejer să dăm o fugă în Mamaia sau alte stațiuni pentru câteva zile de relaxare.

Mamaia

Hotel Iaki

Anul acesta am încercat de două ori și pot spune că am rămas plăcut surprinsă. Apoi, am început să mă întreb oare câte hoteluri sunt pe litoralul nostru, care ne pot oferi o vacanță reușită, ce stațiune aș putea alege pentru mine și familia mea.

Astfel, în urma Master InfoTripului Bibi Touring (26-31 mai 2015) care s-a încheiat cu o seară frumoasă pentru reprezentanții a circa 100 de agenții de turism din România și Republica Moldova, seară la care am participat și eu, aflată într-un mini sejur pe litoral chiar atunci, s-au obținut informații interesante de către specialiștii Bibi Touring legate de litoralul nostru, pe care aș vrea să le detaliez succint:

 • plaja dintre stațiunile Venus și Saturn a fost modernizată;
 • Jupiter tinde să devină NOUA stațiune dedicată familiilor cu copii, datorită parcurilor de agrement, a gratuităţilor la cazare şi masă pentru copii, a programelor de teatru şi de entertainment;
 • Venus este cea de-a doua stațiune complet modernizată după 1989, după Mamaia, a cărei modernizare a avut loc la începutul anilor 2000. După renovarea hotelurilor Melodia (4 stele) şi Vulturul (3 stele), în acest an se deschid sau se lucrează la renovarea hotelurilor Turqoise (4 stele), Ammon (3 stele), Cocorul, Pajura;
 • faleza din Mamaia a fost renovată;
 • în Mamaia sunt în curs de renovare hotelurile Patria și Unirea, care vor purta numele ”Grand Astoria”. Noua generație de proprietari a înțeles că structurile de cazare necesită investiții pentru a deveni, în continuare, atractive și competitive;
 • Hotelul Modern din Mamaia a trecut la standardul ”ultra all inclusive”, o premieră pentru Litoralul românesc.

Agenții au avut prilejul de a vizita aproape 100 de structuri de cazare și au completat, la final, formulare de analiză a bazei de cazare de pe Litoral și din Delta Dunării.

Delta Dunarii 2 (455)

”Pot să afirm, cu mândrie, că în cei 10 ani de când organizează infotripuri pe Litoral, Bibi Touring a asigurat educarea și informarea a peste 700 de agenți de turism, care au avut ocazia să verifice la fața locului starea rivierei românești, de la Mamaia până la Vama Veche. În acest an, marea surpriză a constituit-o stațiunea Venus, unde au fost modernizate majoritatea hotelurilor, iar media ca număr de stele este de 4 stele. Totuși am o observație, anume că profesioniștii din turism trebuie să poziționeze stațiunea înaintea hotelurilor. Venus nu are încă un brand, o identitate proprie, așa cum are, de exemplu, de mai mult timp, Mamaia. Pe de altă parte, Jupiter începe să se poziționeze din ce în ce mai bine ca stațiune dedicată familiilor cu copii”, subliniază Adrian Voican, directorul general Bibi Touring.

 În ce priveste un top 5 al vânzărilor Bibi Touring pe stațiunile de pe litoral, aflu ca în 2015 este condus de Mamaia, urmată de Eforie Nord, Neptun, Saturn şi Venus, iar pe segmentul familii cu copii, topul este condus de Jupiter, Venus şi Saturn. Pentru Mamaia, vânzările au crescut cu 7% față de anul trecut, iar staţiunile Eforie Nord și Neptun păstrează aceeaşi poziţie ca şi anul trecut.

Mamaia

Dacă acum cinci ani hotelurile de 2 şi 3 stele depăşeau 60% din preferinţele românilor, acum, 7 din zece turişti preferă hotelurile de 4 şi 3 stele, în timp ce la 2 stele mai merg doar 26% dintre aceştia. Cred că acesta este rezultatul experienței pe care noi am acumulat-o pe litoralul bulgăresc, turcesc și grecesc. Pretențiile noastre au crescut, ne-am obișnuit cu condiții mai bune, cu un confort mai ridicat și acum ne este greu să coborâm aceste standarde.

Turiştii români devin din ce în ce mai sofisticați atât la serviciile de cazare, cât şi la cele de masă, iar gradul de confort oferit de hotel reprezintă un factor decisiv în alegerea acestuia. Acesta este şi motivul pentru care la început de sezon mai toate hotelurile se ocupă cu ultimele detalii pentru a oferi turiştilor o vacanţă de vis.

Mamaia

Master InfoTripul Bibi Touring i-a avut ca invitați pe doi dintre ambasadorii turismului românesc: cunoscuții muzicieni Ovidiu Lipan ”Țăndărică” și Nicolae Voiculeț care, pe care am avut ocazia sa îi cunosc, fie acum, fie cu altă ocazie. De asemenea, Bibi Touring a prezentat agenților și hotelierilor prima Bibi Enciclopedie a vacanțelor în România, o lucrare dedicată profesioniștilor din turism.

800 de structuri de cazare pe litoral

Specialiştii Bibi Touring au efectuat şi o analiză a numărului de hoteluri de pe litoralul românesc, în funcţie de numărul de stele şi distribuţie per staţiuni. Au fost luate în considerare doar structurile de cazare cu funcţiune de hotel. La ora actuală, pe litoralul românesc sunt autorizate, în total, peste 800 de structuri de cazare (hoteluri, vile, hosteluri, apartamente în regim hotelier, bungalouri, pensiuni).

Astfel, pe litoralul românesc, sunt un total de 323 de hoteluri, din care:

 • 9 hoteluri sunt de 5 stele
 • 56 de 4 stele
 • 152 de 3 stele
 • 99 de 2 stele
 • 7 de 1 stea

Cele mai multe hoteluri de 5 stele se află în Mamaia şi Mamaia Nord (6) – care, de altfel, este şi cea mai mare staţiune de pe litoralul românesc, raportat la capacitatea de cazare, cele mai multe hoteluri de 4 stele, tot în Mamaia şi Mamaia Nord (29), la fel ca şi la categoria de 3 stele (40), iar la 2 stele, sunt la egalitate Mamaia/Mamaia Nord şi Neptun-Olimp (18).

Hotel Iaki Iaki 2 (660)

Mercur Minerva (1)Hotel IakiÎn prezent, pe litoralul românesc sunt 18 hoteluri sau complexe care oferă servicii all-inclusive, dintre care 8 în Mamaia, 2 în Eforie Nord, 2 în Jupiter, 1 în Neptun, 3 în Venus, 1 în Saturn şi 1 în Vama Veche.

Sper ca la anul, aceste cifre să fie mai frumoase, să avem mai multe hoteluri cu all inclusive, dar mai ales condiții de cazare, facilități și servicii mai mult decât bune. Astfel, puțin câte puțin, se va reconstrui mirajul litoralului românesc…

Iaki 2 (448)

Hotel IakiHotel IakiHotel IakiIaki 2 (453)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

 1. 26 June, 2015

  […] o lună numai bună de mici escapade la mare în weekend, dacă nu stăm prea departe de litoralul românesc, pentru că ne putem bucura și de alte evenimente în același […]

 2. 11 July, 2015

  […] sunteți pe litoral, pe plaja Kudos din Mamaia se desfășoară un festival de muzică […]

 3. 21 May, 2016

  […] Voican (Bibi Vacanţa) – […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture