Turul destinațiilor europene de excelență ale Bulgariei (6): Yambol, o regiune fascinantă pentru turismul cultural
La 15 ianuarie 2018 în sala Triaditza din Grant Hotel Sofia, s-a ținut o ceremonie oficială de atribuire a destinațiilor EDEN selectate în cadrul acțiunii “destinații turistice culturale bulgare de excelență “GRO/SME/16/C/07. Ceremonia a reprezentat o parte a proiectului implementat de Ministerul turismului cu inițiativa EDEN – selecție 2016 sub Tematica turismului cultural.
În perioada de depunere a cererilor au fost depuse 31 de cereri, dintre care 29 din municipalitătile Ardino, Sapareva Banya, Mezdra, Belene, Lovetch, Brezovo, Samokov, Stara Zagora, Burgas – cu 2 pachete de aplicații, Dragoman, Petrich, Dryanovo, Radnevo, Devnya, Kostenetz, Ceavdar, Maritza, Haskovo, Dve Mogili, Kardzhali, Yambol, Elena, Botevgrad, Varna, Sliven, Malko Tarnovo, Bansko, Smolyan și 2 de la administrația regională Lovetch și Dobrici.
Destinație castigătoare a fost aleasă Municipalitatea Yambol, astfel că Bulgaria însumează 17 destinații EDEN la ora actuală. Ministerul de Turism al Bulgariei depune eforturi constante pentru promovarea acestor destinații în străinătate, astfel că am acceptat cu entuziasm invitația reprezentanților ministerului de a descoperi o parte din noile destinații de excelență, cum este și Yambol.
Regiunea Yambol este situată în partea de sud-est a Bulgariei și este delimitată de regiunile Sliven, Burgas, Stara Zagora și Haskovo, iar la sud de frontieră cu Turcia. Orașul cu același nume, Yambol, inima acestei regiuni, este unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria, cu un patrimoniu cultural și istoric bogat, situri turistice remarcabile, festivaluri diverse și multe alte atracții.
Yambol (Iambol) se află pe ambele maluri ale râului Tundzha în regiunea istorică a Traciei, astfel că prezintă numeroase vestigii interesante. Zona din jurul orașului Yambol a fost locuită încă din perioadă neolitică.
Muzeul Bezisten
Deoarece am avut puțin timp liber când am ajuns în oraș, am pornit-o agale spre centru, unde se află muzeul interactiv “Bezisten”, o atracție turistică de frunte în Yambol. Bezisten este singura clădire de acest tip, care este păstrată din timpul dominației otomane. A fost construită între anii 1509-1510 și este una dintre cele mai mari structuri din Yambol.
Interesant să aflu a fost că acoperișul clădirii a fost acoperit cu frunze de măslini și doar după încetarea dominației otomane în Bulgaria (1878), frunzele deteriorate au fost înlocuite cu plăci ceramice, care la rândul lor au fost înlocuite cu o jumătate de secol mai târziu, cu un acoperiș din tablă ondulată.
În perioada secolelor XV-XVII, Bezisten a fost considerată una dintre cele mai frumoase piețe acoperite din Balcani și, de asemenea, un reper al construcțiilor publice civile din Imperiul Otoman. În timpul războiului de eliberare (1877-1878), când Yambol a fost una dintre cele mai importante baze de aprovizionare pentru armata otomană, Bazarul a fost convertit într-un depozit pentru stocarea de provizii.
În afară Bazar, de-a lungul tuturor zidurilor sale mai lungi, există magazine boltite, dar și terase. În anul 1927, după o renovare partială a acestuia, s-au adăugat și alte structuri.
De-a lungul timpului, clădirea a fost folosită ca un bazar acoperit și a fost centrul comercial a orașului. Abia din anul 2015, Bezisten devine un centru cultural modern și de informare, care prezintă patrimoniul cultural și istoric din Yambol și regiune. Sistemul multimedia din cadrul muzeului conține 86 de informații audio și video în 5 limbi – bulgară, rusă, franceză, germană și engleză. 24 de filme audio-video sunt impărtite în 5 tematici – muzee și fortărețe, cultură, religie, clădiri publice și atracții naturale. În muzeu se află icoane rare și lucrări de artă aplicată, exponate arheologice. Datorită acusticii sale, clădirea este propice pentru concerte și spectacole de teatru de cameră. În același timp, în clădire se țin prezentări de cărți, seminarii și alte evenimente culturale și sociale.
Muzeul Gloriei Militare
Un alt obiectiv pe care l-am vizitat în Yambol a fost Muzeul Gloriei Militare. Mi s-a părut un muzeu destul de bogat, comparativ cu muzeele similare de la noi. Muzeul a fost deschis publicului pe 9 mai 2013 și este primul muzeu municipal specializat din tară. Acesta urmăreste să păstreze amintirea tuturor soldaților din oraș și din regiune în perioada de după eliberarea Bulgariei și până în zilele noastre.
Muzeul se întinde pe o suprafață de 9 hectare pe locul unei foste cazarme și include un Lapidarium (muzeul în aer liber) și 2 săli de expoziții.
În partea deschisă a muzeului se pot vedea arme de asalt Sturmgeschutz III, elicoptere de luptă, tancuri, o bucătărie mobilă pentru prepararea și transportul alimentelor, un cuptor nemțesc de pâine de 3.450 de kilograme greutate, din 1914, folosit de Armata bulgară în Primul Război Mondial. Acesta era capabil să coacă 120 de pâini în același timp, la o temperatură de 240 de grade Celsius.
Am văzut și câteva MIG-uri, originale din fostele URSS și Cehoslovacia, folosite de armata bulgară între anii 1952-1985, care cântăresc circa 6000 de kilograme fiecare și au o lungime de aproximativ 11 metri.
În același timp, într-un hangar din curte sunt prezentate scene de luptă în format 3D, cât mai aproape posibil de realitătile de pe câmpul de luptă (similar cu ceea ce am văzut în Ansamblul Monumental de la Valea Mare – Mateias, unul dintre cele mai cunoscute mausolee ale eroilor din România.
În cele două săli ale muzeului sunt afișate fotografii și documente care privesc regimentul 29 infanterie Yambol, Regimentul IV de cavalerie, Batalionul al treilea pionier, uniforme militare, bunurile personale ale rezidenților care au participat la Războaiele balcanice din 1912-1913 și în ambele războaie mondiale, medalii și decorații pentru vitejie, arme de foc și cuțite-armamente folosite în armat bulgară în acele timpuri. Printre exponate este și o pușcă “Mannlicher “, care reprezintă un cadou de la Ministrul Apărării al Bulgariei, generalul Angelov.
Pentru cei pasionați de armamente de luptă, vizitarea acestui muzeu este precum o lecție de istorie, cu atât mai mult cu cât ghidul sau custodele muzeului este foarte bine documentat și oferă informații cu adevărat prețioase, evident, în limbă engleză. Mie chiar mi-a plăcut și mi-a stârnit curiozitatea, astfel că i-am cerut tot felul de amănunte, pe care a fost bucuros să mi le ofere.
Orașul antic Kabyla – unul dintre cele mai importante orașe ale tracilor
La o distanță de circa 8 kilometri de orașul actual Yambol se află vechiul oraș trac Kabyla (Kabila), care datează de la sfârșitul mileniului 2 I.Hr. Kabyla a fost unul dintre cele mai impresionante orașe ale regatului Odrysian, cel mai puternic stat al tracilor antici.
Orașul Kabila a fost extins de impăratul român Dioclețian în anul 293 și a avut ulterior numeroase denumiri, chiar și aceea de Diospolis (în greacă “orașul lui Zeus”), pentru a deveni astăzi Yambol. Orașul a fost distrus mai târziu de avari, prin urmare, Kabila a încetat să existe spre sfârșitul secolului al 6-lea D.Hr.
Prima cercetare din regiune a fost efectuată în anul 1912. Ulterior, orașul antic a fost declarat rezervație arheologică de interes national. Excavațiile care pot fi văzute includ rămăsite de bazilică și biserici, ziduri fortificate și clădiri publice. Muzeul în sine a fost deschis pentru prima dată în anul 1986, dar colecția să și expozițiile au fost completate în 2013.
Deasupra orașului antic Kabyla este situat altarul tracic din piatră care datează din al 2-lea mileniu I.Hr. și este considerat un vechi observator tracian. Prin orificiile stâncilor, preoții traci antici puțeau observă soarele și stelele. O data pe an, în ziua solstițiului de vară, vin turiști pentru a prinde răsăritul soarelui.
Anual, în zilele din jurul festivalului Yambol, se organizează Târgul Național de Divertisment chiar în Rezervația arheologică și oferă unele dintre cele mai mari restaurări istorice din tară. Aici puteti citi mai multe despre Kabyla.
Cazare în Yambol – Hotel Diana
Hotelul Diana se află aproape de Bezisten și de centrul orașului Yambol, la 300 de metri distanță, pe o stradă îngustă. Dealtfel, în această zonă toate străzile sunt înguste și multe clădiri pe metru pătrat, astfel că totul pare înghesuit. La numai câteva minute depărtare, cum te apropii de Bezisten, bulevardele se deschid larg.
Hotelul a fost ok, camera suficient de mare, baia curată și restaurantul spațios. Pot spune că este un hotel elegant, iar liftul arată ca o … discotecă, deoarece este tapetat cu bucăți mici de oglindă. Hotelul dispune și de parcare în interior.
Restaurante în Yambol
Imediat după clădirea Bezisten se află o stradă pietonală plină de terase și restaurante unde se mănâncă foarte bine. Mereu am fost impresionată de mâncare în Bulgaria și de fiecare dată așteptările mele au fost întrecute. Meniurile sunt atât de bogate, încât cu greu poți alege.
Unul dintre ele este Restaurantul Po Noti. La acesta am mâncat in risotto cu smântâna, broccoli, pui și cașcaval, absolut delicios. L-am lăudat, că nu m-am putut abține, și chelnerul ne-a adus un vin de vis din partea casei. Mai puteți să vă ospătați cu linguini cu fructe de mare. De când am venit și până am plecat, ospătarii au fost numai cu zâmbetul pe buze. Sigur voi reveni.
Chiar lângă el se află și Pizzeria Momo, dar au de toate. Aici am mâncat a doua oară în Yambol și am rămas cu gândul la brânza pe grătar cu nuci și curmale și, mai ales, la desertul din iaurt stors cu miere și dulceață! Nu am cuvinte să descriu gustul senzațional al acestora.
Yambol este și gazda unuia dintre cele mai mari și mai spectaculoase festivaluri din Bulgaria – Festivalul Internațional de măști “Kukerland “, care are loc anual la sfârșitul lunii februarie sau în primele zile ale lunii martie, dar și a altor manifestații incitante, precum și a unui festival de artă în aer liber.
Cele trei atracții principale din Yambol de care v-am povestit fac parte din cele 100 site-uri turistice naționale din Bulgaria. O simplă vizită în orașul care se află la 90 de kilometri de Edirne și în regiune reușește să te întoarcă cu peste 2000 de ani în urmă, atât pe vremea tracilor, otomanilor, cât și a romanilor și, totodată, în timpul celor două războaie mondiale. Numai prin vizitarea orașului antic Kabyla ni se oferă o oportunitate unică pentru o călătorie aparte în timp: preistorie, epoca Traciană, perioada elenistică, epoca romană și Evul mediu timpuriu.
Bulgaria este absolut fantastică și fară să exagerez, pot spune că cine se rezumă doar la descoperirea litoralului său pierde crâmpeie valoroase din istoria întregii umanități.
De reținut:
Muzeul Gloriei Militare din Yambol este deschis în fiecare zi lucrătoare de la 8:00 la 12:00 și de la 13:00 la 17:00. Adresa: “Stara Planina”, Str. Yambol 8600 (telefon 0879 099710).