Turul destinațiilor europene de excelență ale Bulgariei (4): Ceavdar și Parcul Arheologic Topolnitsa
Am fost bucuroasă să aflu că Ministerul de Turism al Bulgariei m-a invitat să fac parte dintr-un alt proiect dedicat promovării destinațiilor de excelență bulgare. După ce vizitasem anterior regiunile Kyustendil (Sapareva Banya, Kyustendil), Sandanski (Melnik) și Blagoevgrad (Belitsa), anul acesta am vizitat Ceavdar, Kazanlak și Yambol, ocazie cu care am aflat că s-au mai adăugat încă 5 destinații EDEN, pe lângă cele 12 deja existente.
Din București am zburat spre Sofia, de unde a început a doua aventură EDEN pentru mine. Prima oprire a fost în regiunea Ceavdar, unde am vizitat atât satul, cât și Parcul Arheologic Topolnitsa cu centrul expozițional dedicat culturii neolitice din Ceavdar.
Ceavdar – unul dintre cele mai dezvoltate sate din Bulgaria
Satul Ceavdar (Chavdar) face parte din regiunea Sofia, mărginindu-se de Munții Balcani la nord și Sredna Gora în sud. Se află la 3 km de șoseaua principală (Sofia-Bourgas), la doar o oră de mers cu mașina de Aeroportul Internațional din Sofia. Distanța este de circa 70 de km, iar drumul duce și spre satul etnografic faimos Koprivshtitsa. Satul se întinde în cea mai pitorească parte a Văii Zlatishko-Pirdop, la o altitudine de 570 metri.
Ceavdar este unul dintre cele mai urbanizate și moderne sate din Bulgaria și aș putea spune că acest lucru se datorează implicării autorităților locale. Satul s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, s-au modernizat o serie de instituții, precum grădinița, școala, primăria, iar din fondurile locale se asigură micul dejun și prânzul scolarilor. În același timp, s-a creat un centru de folclor care oferă informații despre tradițiile și obiceiurile din zonă.
Te poți îndrăgosti imediat de acest sătuc atât de verde, curat și cu oameni calzi și prietenoși. Nimic nu pare să perturbe liniștea locului. În Ceavdar se mai păstrează diverse ritualuri, cum ar fi nunta de altădată, Festivalul Kukeri sau festivalul de cântece și dansuri tradiționale.
Dealtfel, Muzeul de Folclor din Ceavdar este primul centru de folclor interactiv din Bulgaria. Acesta păstrează patrimoniul cultural și material local, prezentând tradiții, cunoștințe și abilităti. În centru sunt expuse inclusiv costume autentice.
Parcul Arheologic Topolnitza și satul neolitic
Cu adevărat impresionată am rămas de Parcul Arheologic Topolnitza, care se află la numai 2 km de Ceavdar, într-un peisaj de vis și la care poți ajunge cu mașina sau pe jos în 20-30 de minute. Acesta s-a deschis în anul 2012. Pe lângă Parcul de Aventură de care se bucură copiii, există un muzeu cu artefacte din piatră și lut care ne întorc cu mai bine de 7200 de ani în urmă, conform descoperirilor arheologice care atesta Civilizația Topolnitsa. Dovezile arată existența uneia dintre cele mai vechi civilizații din Balcani. S-a descoperit, astfel, o așezare unică, încă din epocă preistorica a Neoliticului timpuriu.
Așezarea neolitică de-a lungul râului Topolnitsa din apropiere de satul Ceavdar dezvăluie cea mai veche populație care locuiește în regiunea Srednogori și din care s-au scos la suprafață topoare din piatră, dălti, polizoare, artefacte din piatră, oase, argilă, pietre de moară și mortiere, vase pictate, boluri, vase de cult, idoli. Cele mai interesante obiecte găsite în timpul excavării sunt expuse în sala expozitională.
În acest sit a fost amenajat un mini sat neolitic pentru recrearea ambianței epocii neolitice. Imaginați-vă că puteți închiria de la una la patru case neolitice din cele cinci și să rămâneți peste noapte cu familia și prietenii, ca și când v-ați întoarce cu 7-8.000 ani înapoi în timp. Lumina pătrunde doar prin golul ușii. În singură încăpere a colibei se află și așa zisa bucătărie. Conceptul de open space nu e modern, prin urmare, vine din neolitic! Fără Wi-fi sau energie electrică. Cu toate acestea, se oferă și lumanări pentru a face atmosfera mai romantică și de neuitat, iar prețul pe noapte este de numai 20 de leva de persoană. O experiență cu adevărat interesantă…
Ideea de a crea acest loc minunat provine de la excavațiile unui deal din apropiere de Ceavdar, când s-au făcut descoperit artefacte care datează din timpurile neolitice. Tocmai de aceea, municipalitatea din Ceavdar a decis să infiinteeze un muzeu care să prezinte istoria locurilor pentru a ne putea imagina modul în care aceste obiecte au fost folosite de către oamenii care au locuit aici in Neolitic.
Langă Parcul Arheologic există atât un restaurant, cât și o zonă de picnic acoperită, numai bună pentru o pauză după câteva ture prin parcul de aventură.
Parcul de Aventură
Parcul de Aventură construit aici este locul ideal pentru divertisment pe tot parcursul zilei nu numai pentru copii de toate vârstele, cât și pentru adulți deopotrivă. Există, de asemenea, un zid de escaladare cu o versiune mai usoară și pentru incepători.
Capela Sfânta Petka
Tot în interiorul acestui sit se află Capela Sfânta Petka, o capelă frumoasă, nou construită, în vârf de deal. St. Petka este o sfântă ortodoxă și protectoarea principală a poporului bulgar, dar și a satului Ceavdar, care a trăit în secolul al 7-lea. Priveliștea de pe deal spre sat și munții Stara Planina este una uluitoare.
Cascadele Kazanite
În funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, puteți să ajungeți și la Cascadele Kazanite, care se află la aproximativ 6-7 km de satul Ceavdar și sunt accesibile la câteva ore de mers pe jos. Drumul spre cascade este foarte frumos și plăcut, nu prea abrupt. Când ajungeți la Cascade există poduri și bănci, numai bune pentru un alt picnic rapid. Cascadele nu sunt atât de mari, dar sunt pitorești. Cu siguranță merită o vizită, deoarece sunt destul de accesibile, chiar și pentru copii.
Nu plecați din Ceavdar fără a gusta ciorba de burtă pregătită la hotelul-restaurant cu același nume din centru, mehana timpurilor străvechi, dar încercați și supa tarator. Noi am luat si faimoasa salata shopska, dar si o delicioasă mancare cu pui. Și nu uitați de rakia, în cazul în care nu șofați 🙂 .
Dacă mi-ar fi spus cineva cu ani în urmă că Bulgaria poate oferi atât de multe locuri fascinante, aș fi zis că glumește, dar m-am convins cu ochii mei și vă invit să o faceți și voi…
De reținut:
- Accesul în satul neolitic este permis între orele 10.00-18.00, iar tariful este de 2 leva;
- În împrejurimile Ceavdar-ului mai puteți vizita:
- Satul etnografic Koprivhstitsa;
- Etropole, cu Muzeul de Istorie și Turnul cu Ceas, ambele fiind incluse în top 100 atracții naționale turistice din Bulgaria;
- Parcul acvatic ‘ Viatarni Melnici ‘, la 40 km de Ceavdar, direcția Sofia. Dacă veniți din Sofia, acest parc acvatic este vizibil de pe șosea, pe dreapta. Oferă piscine, tobogane cu apă, lac pentru pescuit, restaurante, cafenele.
Foarte util articolul, voi trece in plan aceste locuri. Am fost anul trecut la Cascadele Krushuna si am ramas foarte placut surprins. Am mai tot fost prin Bulgaria si experienta a meritat de fiecare data. E si pacat, aici la doi pasi.