Turul destinațiilor europene de excelență ale Bulgariei (1): Kyustendil
EDEN Bulgaria
Iată-mă ajunsă în Bulgaria la invitația Ministerului de Turism al Bulgariei, într-un infotrip de promovare a destinațiilor europene de excelență ale acestei țări, câștigate în urma participării la concursul EDEN, despre care am vorbit pe larg aici, infotrip la care am participat alături de Eddie de la Tuk Tuk.
Pe aeroportul din Sofia ne-a întâmpinat reprezentanta Ministerului de Turism al Bulgariei, Irena, care urma să fie ghidul nostru pe parcursul celor patru zile de adevărate aventuri pe plaiurile bulgărești.
Inițial am crezut că urm să ne alipim unui grup mai mare, cum eram obișnuită în toate infotripurile la care am participat, însă am rămas surprinsă să aflu că bulgarii organizează astfel de tururi private săptămânal cu invitați din diverse țări, astfel că am avut parte de o atenție sporită, călătorind însoțiți doar de Irena și de Dobri, șoferul nostru.
Kyustendil – Orașul Artiștilor
Primul loc spre care am pornit la drum a fost Kyustendil, declarat destinație europeană de excelență în anul 2010, supranumit Orașul Pictorilor sau Orașul Artiștilor, însă înainte am oprit puțin în centrul Sofiei, pe care am vizitat-o la întoarcere.
Pitorescul Kyustendil se află în vestul Bulgariei, spre granița cu Serbia și Macedonia, la circa 90 de km sud-vest de Sofia. Orașul se mândrește cu biserici medievale, livezi, izvoare minerale vindecătoare, băi antice, băi romane, moschei și cetăți.
Cetatea Hissarlaka – gazdă a multor festivaluri
O panoramă a orașului balnear, recunoscut astfel datorită băilor romane descoperite, am văzut din dreptul Fortăreței medievale Hissarlaka, cocoțată pe un deal la 500 de metri, aflată la numai 2 km sud-est de oraș, unde am fost întâmpinați de ghizii local pentru a ne dezvălui povestea acesteia. Hissarlaka, cunoscută și sub denumirea de Acropolele din Pautalia, cum se numea orașul în antichitate, a fost ridicată la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea cu 14 turnuri de apărare, distrusă de invadatorii turci, prin secolul al XV-lea, dar restaurată recent, parte din zidurile vechi stând încă mărturie la baza fortăreței.
Astăzi, cetatea întinsă pe două hectare, a devenit un loc de promenadă pentru locuitorii orașului, dar și gazdă a numeroase festivaluri, precum: Festivalul Primăverii, Festivalul Pâinii, Festivalul Fertilității, Festivalul Cireșelor. Trebuie să recunosc că atâția cireși la un loc ca în Bulgaria, în aceste patru zile, nu am văzut în viața mea.
Biserica medievală Sf. Gheorghe
Aș mai fi rămas admirând orașul de sus, dar mai aveam multe de văzut, astfel că ne-am îndreptat spre Biserica medievală Sf. Gheorghe, ridicată inițial în secolele X-XI, restaurată în secolul al XIX-lea, când a fost catedrală a orașului Kyustendil.
Biserica a fost pictată un secol mai târziu, iar picturile murale sunt printre cele mai bine păstrate din întreaga Bulgarie, frescele fiind realizate și cu ajutorul unor pictori veniți tocmai de la Thessalonik. O parte din picturile vechi sunt păstrate în muzeul acesteia. Altarul deschis al bisericii mi-a adus aminte de Catedrala Patriarhală din Veliko Târnovo, biserică realizată în formă de cruce bizantină măsurând 10 metri lungime pe circa 9 lățime, domul fiind octogonal.
Multă liniște în jur, iar magnoliile care stăteau să explodeze ne ofereau acea tihnă spirituală specifică lăcașurilor de cult mai puțin aglomerate, binevenită pentru niște călători care cu greu stau locului…
Biserica din piatră Sf. Nicolae
Următoarea biserică vizitată a fost biserica din piatră Sf. Nicolae făcătorul de minuni (‘‘St. Nikola‘‘) din satul Slokoshnitsa, aflat la circa 4 km de Kyustendil, ridicată pe malul stâng al râului Slokoska, biserica ce seamănă, mai degrabă, cu o casă cu un acoperiș supradimensinat de 7 x 5,30 m. Sfântul Nicolae este pictat chiar deasupra intrării, unde se află și o inscripție ce datează din anul 1886, când a fost restaurată, iar la dreapta se află Sfinții Mihail și Gavril.
Podul Kadin
Lăsând în urmă biserica, nu se putea să nu oprim la podul Kadin, în momentul în care ghizii locali ne-au incitat cu o istorioară asemenatoare cu povestea Meșterului Manole și a ridicării Mănăstirii Curtea de Argeș, care mi s-a părut o copie fidelă a legendei podului, moștenită de la turci, însă, cu mult înainte de cele două construcții, semn că miturile și legendele se îngemănează de-a lungul istoriei. Iată și povestea podului Kadin.
Cazare și masă în Kyustendil
De mâncat am savurat o masă pe cinste la restaurantul hotelului Kyustendil Park, un hotel care și-a propus să ofere oaspeților săi nu numai odihnă și relaxare, dar și să se bucure de beneficiile apelor curative provenite de la izvoarele minerale locale. Pe lângă piscina exterioară cu apa termală, hotelul oferă un centru SPA cu jacuzzi, baie de aburi, sauna și o sală de masaj.
Apele curative captate tratează o serie de afecțiuni, în special pentru sistemul musculo-scheletic, problemele ortopedice, genitale, neurologice și gastrice. Tare aș fi rămas pentru a încerca o baie în apa caldă, însă ne-am îndreptat spre Melnik, un orășel aflat în obștina Sandanski, destinația noastră finală pentru prima zi, la circa 170 de km de Sofia, nu departe de granița cu Grecia, spre Kulata, unde urmă să inoptam.
Seara s-a lăsat cu o cină tradițională consistentă la restaurantul Hotelului Melnik, formată din salată shopska, preparatul sach gătit cu trei tipuri de carne, morcovi, ceapă, roșii, ciuperci și cu un tip de cașcaval sau brânză, mâncare aromatizată puternic de diferite mirodenii, însă nu prea condimentată. Nici vinul nu a fost mai prejos, degustând câteva soiuri de vinuri roșii, inclusiv Melnik 55.
Citeste Melnik, cel mai mic oraș al Bulgariei, celebru pentru vinuri și piramidele de nisip din Balcani
După un drum lung început dis-de-dimineață și atâtea obiective vizitate, atmosfera încântătoare și liniștită a celui mai mic orășel al Bulgariei cu celebrele sale piramide de nisip, s-a dovedit a fi perfectă pentru a ne relaxa și a ne încărca bateriile pentru o altă zi plină de călătorii interesante și surprinzătoare…
Citește și Bulgaria m-a mai uimit încă o dată!
Ok, sau cum se spune pe-acolo pe unde ai fost ,,dubre”…
Deci, dacai fi pus niste poze cu tine in spatele farfuriilor ale incarcate ai fi fost un Cristi Tabara mutat in Bulgaria(ce mai i se lumineaza fata cand de de bucati in emisiunea aia de pe TVR HD ,,Unicat mondial”). Dupa ce am vazut mai sus am o singura curiozitate: cum e Melnik-ul 55 ala?…in rest, sunt curios daca o singura persoana/grup din Romania se va duce pana la marginea Bulgariei sa vada aceleasi locuri/lucruri pe care le poate vedea mai aproape(Veliko sau Ruse)-ai vreun feed-back?
Am inceput sa-ti citesc postarile despre Bulgaria pentru ca stau intr-un oras de pe malul Dunarii si am tot colindat indeosebi partea de nord a lor…stiu cateva repere interesante despre care nu ai scris…poate facem un schimb de informatii…
In rest, da-i nainte…ti-ai mai castigat un cititor
Piramidele de nisip nu le vezi la Veliko sau Ruse…
Acum 10 ani, Bulgaria insemna doar litoral pentru noi. De la Balcik si pana la Nisipurile de Aur sau pana in statiuniea Sf. Constantin si Elena. Apoi romanii s-au dus mai jos… Am ajuns in Obzor, Elenite, Nessebar, Sozopol si tot mai jos. Eu m-am oprit in Blagoevgrad in drum spre greci, in 2008 si mi-a placut orasul universitar, am ramas o noapte. Apoi, tot romanii, adica noi, am descoprit Bansko, am inceput sa mergem si iarna la bulgari. Si tot asa. Totul e nedescoperit si necalcat, pana nu merge cineva si ia pe altcineva si destinatia incepe sa devina cunoscuta.
Din punctul meu de vedere, bravo Ministerului de Turism, ca noi nu facem ca ei cu tara noastra.
Poate nu va ajunge nimeni in locurile descrise de mine, alegandu-le ca destinatie finala, dar cum am sris si in articole, poti faca o pauza de pranz sau ramane chiar o noapte, in drum spre Macedonia, Grecia, etc.
Mai vorbim peste 5 ani 🙂
Multumesc pentru ca ma citesti!
Bun…sa le luam pe rand (de jos in sus).
Cu placere. Am inceput sa-ti citesc postarile despre Bulgaria pentru ca-mi recunosc o afinitate (cred ca si tu o ai macar prin rezonanta numelui tau bulgaro-sarb) pentru bulgari/locurile lor , inceputa din copilarie si despre care nu dezvolt acum.Ma intereseaza pareri proprii gen ,,amfostacolo” , nu cele facute pentru reclama turistica platita sau nu.
Cat despre feed-back pe care sa-l astepti 5 ani nu stiu ce sa zic…Glumind, asa isi planifica si Ceausescu, in cincinale … le-ai apucat?
Altfel, Bulgaria era o tara mai matura turistic decat Romania inca de pe timpul comunistilor – nu-i de mirare ca actualul Minister de Turism al lor este mai eficient decat al nostru. Si Bulgaria si Romania sunt tari cam la fel de natural frumoase – fiecare in felul ei insa doar romanii viziteaza Bulgaria, invers este aproape nesemnificativ.
Nu sunt gicacontra dar, personal, nu cred ca un roman care se duce in Macedonia sau Grecia isi va rezerva timp pentru a vizita Kystendil sau Melnik…se va odihni intr-o locatie aflata cat mai aproape de drumul lui si cam atat…ar fi frumos sa-ti scrie cineva ca a vizitat piramidele de nisip, gheizerul, bisericutele etc determinat de postarile tale …
Scriu asta ca unul care, de aproape 10 ani, prefer sa-mi petrec zilele libere in Bulgaria unde intalnesc multi romani (95%bucuresteni) care prefera o excursie de o zi pe cont propriu la Ruse si imprejurimi si cam atat.
In afara de Bansko iarna si de mare vara romanii nu-si aloca mai mult de o zi -doua pentru turism in Bulgaria…iar de cand s-a deschis si vama Makaza – Nimfea , Bulgaria se traverseaza spre Grecia in ~ 4 ore , nu prea se mai innopteaza in Bulgaria.
In ceea ce ma priveste ,stii ce tare e sa-mi fac gratarul acasa in Romania si sa-l mananc(cald) avand privelistea superba a canionului de la Orlova Ciuka, Basarbovo sau la Nicolovo etc.si sa ma intorc in Russe pentru desert? sa pleci din fata casei la 7 dimineata si peste doua ore jumate sa fii in Balcic, Kaliakra ,Dalboka, sa fac si plaja in golful Bolata si pana la 10 noaptea sa fiu acasa? La fel si Veliko sau la trandafirii de la Kazanlak…toate astea intr-o zi sau doua …cam cum se duc bucurestenii pe valea Prahovei…
Apropo de Kazanlak, cred ca stii ca tocmai se termina astazi sarbatoarea trandafirului…
Acum m-apuc sa mai citesc alte pareri de-ale tale de pe unde ai mai fost …
Numele meu este…al sotului. Eu sunt 100% romanca.
Articolele scrise pe site-ul meu provin din experienta proprie. Nu m-a platit Ministerul sa scriu si nu aveam nicio obligatie. Chiar am fost rugata sa precizez ca e parerea proprie, daca scriu.
Daca iti plac articolele gen “am fost acolo”, inseamna ca ai citit si postarile mele. Ma gasesti sub pseudonimul “Magdalena”, site pe care am scris pana am inceput sa lucrez in turism si, apoi, sa am propriul site. Daca ai fi citit sectiunea “despre mine” de pe site, ai fi vazut pseudonimul si aici.
Am scris si despre Kazanlak,dar pe un alt portal si e una din dorintele mele de a ajunge la un Festival al Trandafirilor.
Si da, cred ca in aceste destinatii vor ajunge romanii intr-o zi, asa cum au ajuns si in altele despre care am scris aici sau pe alte site-uri, primind feedback. Sunt convinsa ca si tu ai ajuns pe undeva ca a scris cineva.
Ma bucur ca iti place Bulgaria. E o tara fascinanta si daca iti spun ce alte locuri sunt si castele unice in lume, ramai socat. Dar dupa ce voi ajunge si acolo, cand va fi posibil, voi povesti.