Turnul Negru – veche fortificaţie a Braşovului
Turnul Negru, aflat pe Dealul Straja, in linie cu Bastionul Fierarilor, poate parea o constructie inedita, datorita faptului ca a capatat un acoperis din sticla, care nu are nicio legatura cu constructia initiala din secolul al XIV-lea.
Denumirea acestuia se datoreaza incendiului de care a fost afectat, in 1559 si a ramas asa, chiar daca a suferit restaurari succesive. Interesant este ca acesta facea legatura cu Cetatea nu numai printr-un pod mobil, dar si printr-un tunel subteran. Scopul acestuia era ca turn de paza si aparare ca si Turnul Alb.
Oare de aici sa fi pornit tunelul?…
Astazi a devenit un punct muzeal sub egida Muzeului de Istorie din Brasov. Daca nimeriti sa fie deschis cand ajungeti, e bine, noi nu am prins!
Accesul se face dinspre Aleea Dupa Ziduri, de unde se poate ajunge la Bastionul Graft si urca pana la fratele sau Turnul Alb.
De sus vedeti o superba panorama a Brasovului, Biserica Neagra ridicandu-se ca o adevarata emblema a orasului.
Brasovul este unul dintre orasele romanesti cu care ne putem mandri !
Acest tunel din figura nu duce la turn, ci iese pe cealalte intrare invecinate, e doar un buncar simplut.
Spectaculoase sunt jos catacombele de pe Dupa Ziduri langa bastionul Graft.
Tunelul din figura l-am explorat in intregime
Acel tunel cu doua intrari adapostea recuzita de la AMURAL si o parte din decoratiunea de la editia aniversara de la CERBUL DE AUR, cateva zile inainte de a incepe festivalul AMURAL de acum, recuzita a fost depozitata de voluntari intr-o galerie incompleta ce pleaca de la coridorul ce leaga cele doua intrari, dupa ce dansii au curatat buncarul de gunoaiele lasate de boschetarii care au locuit acolo acu 20 ani, acum e mult mai curat. Boschetarii nu au curajul sa doarma ca daca i-ar prinde o patrula nocturna de politisti s-ar alege cu amenzi usturatoare.
Plus ca pe perioada desfasurarii festivalului AMURAL accesul in acele grote este strict interzis.