Turismul, încotro? Noi tendințe în viitor

Finalul anului trecut a afectat câteva țări din cauza unor dezastre naturale. Veneția a fost grav inundată în noiembrie din cauza unei maree înalte, cea mai gravă din ultimii 53 de ani (1,87 metri). Piața San Marco, care se află la cel mai mic nivel din Veneția, a fost astfel iar inundată, precum și alte clădiri istorice. Case, hoteluri, restaurante și magazine, dar și casele oamenilor.

Veneția, un oraș adevărat simbol al Italiei, este vizitată de 36 de milioane de turiști pe an, iar în zilele acelea numai turist nu voiai să fii. Am fost în Veneția de câteva ori anul trecut, inclusiv de Carnaval, și cu greu găsești un loc liniștit unde să faci o poză, de câtă lume este în jur. În acele zile și imediat după, multa lume a evitat destinația. Pagubele au fost uriașe. Și în decembrie au mai fost inundații.

Veneția se plângea, oricum, de numărul mare de turiști și chiar s-a pus problema interzicerii trecerii navelor de croazieră pe ruta actuală. Navele de croazieră ajung în prezent la Veneția prin canalul Guidecca, care trece prin inima zonei istorice a orașului, dincolo de Piața Sf. Marcu. Din cauza plângerilor venețienilor, care invocă îngrijorări cu privire la siguranța și daunele la fundațiile clădirilor, oficialii guvernamentali au adus în discuție timp de mai mulți ani modificarea rutelor acestor nave gigant prin intrarea Malamocco, Canalul Marghera și Canalul Vittorio Emanuele III. Totodată, se instaurează taxe de intrare în lagună pentru turiști, în vederea descurajării turismului. În a doua jumătate a anului 2020, taxa vă fi de 3 euro pentru zilele obișnuite, 6 euro pentru zilele cu mai mulți turiști și 8 euro pentru zilele extrem de aglomerate.

Și Barcelona s-a plâns de aglomerație și intenționează să ia măsuri pentru reducerea numărului de turiști prin rerutarea navelor de croazieră și limitarea extinderii aeroportului său. Fluxul mare de turiști duce inclusiv la degradarea mediului. Navele de croazieră sunt o problemă deosebită, deoarece utilizează combustibil, care conține mult mai mult oxid de sulf decât motorina obișnuită.

Citește și 7 motive să alegi o croazieră

În întreaga Europă, orașele istorice sunt supraaglomerate. Turismul de masă, încurajat de autorități pentru creșterea fluxului monetar și alimentat de explozia de zboruri ieftine și închirieri de camere online, a devenit greu de stăpânit.

Citește și Veneția și Milano în două zile

Australia a fost afectată de incendii și orașe întregi au fost evacuate. Un adevărat dezastru ecologic care a pus în pericol numeroase specii. Și dacă ne întoarcem în timp, au fost atentate în Londra, în Istanbul și tot așa. Anul acesta a intrat în alerta China din cauza coronavirusului care a făcut numeroase victime și există temeri că acesta să nu se răspândească pe mapamond.

Citește și Cum avem grijă de sănătatea noastră în vacanțe?

Trăim într-o era a globalizării, industria de turism s-a dezvoltat considerabil și multe țări se bazează pe veniturile din acest domeniu. Au apărut noi companii aeriene, în special low – cost, s-a mărit numărul de zboruri pe destinațiile foarte vizitate, agențiile de turism și-au diversificat ofertele. Orice dezastru natural sau nu afectează inclusiv industriile conexe. Vom mai călători la fel de des sau ne vom teme să nu ne îmbolnăvim ori să fim victime colaterale?

Turismul a fost mereu un domeniu dinamic și a făcut față provocărilor tehnologice, noilor trenduri sau ale generațiilor actuale, dornice de aventură și experiențe.

Pe termen scurt, destinațiile care au de suferit din diferite motive, vor primi mai putini turiști, dar la un moment dat, situația se va echilibra. Indiferent ce s-a întâmplat într-o țară, după o perioadă, fluxul de turiști a început iar să crească și cred că și în acest an situația se va redresa. Însă, în 2020 s-ar putea să asistăm la creșterea ofertelor de last minute în detrimentul celor de early booking. Cumpărarea unei vacanțe în ultimul moment, ne permite să cunoaștem ultimele amănunte legate de destinația aleasă, dar și să nu ne blocăm bugetul cu prea mult timp înainte.

Pe termen lung, însă, atât operatorii din turism, cât și noi, ca turiști, ne vom reevalua opțiunile, astfel că este posibilă:

 • Evitarea turismului în locurile care pot implica pericole (vulcani care să erupă, zone afectate des de taifune, inundații, cutremure, revolte interne dese, etc.);
 • Dezvoltarea turismului de nișă pe destinații mai puțin cunoscute și în locuri în care riscurile sunt minime, cum ar fi destinațiile EDEN și scăderea turismului de masă;
 • Dezvoltarea turismului care se bazează pe experiențe. Globalizarea a permis reducerea cheltuielilor legate de călătorii, iar noile generații au cunoscut deja turismul de masă și și-au satisfăcut această nevoie. Confortul și luxul vor fi secundare, iar scopul unei călătorii nu se va mai învârti în jurul acestor concepte. Va crește dorința de a consuma un turism mai puțin tradițional, pliat pe nevoile noii generații, cu un stil de viață diferit de cel din trecut.
 • Dezvoltarea turismului intern prin reorientarea turiștilor în vizitarea propriilor țări;
 • Falimentarea agențiilor care se bazează pe vânzarea unei singure destinații și timpul a dovedit acest lucru. Agențiile de turism trebuie să aibă o ofertă echilibrată, iar afectarea unei destinații să nu paralizeze activitatea agenției;
 • Redefinirea vacanțelor și a petrecerii timpului liber. Vacanțele pot fi petrecute și acasă, iar timpul liber poate fi dedicat unui hobby, care să ofere aceeași relaxare și satisfacție;
 • Dezvoltarea turismului responsabil si a eco-turismului, care răspunde nevoilor de călătorie și petrecere a timpului liber, dar într-o manieră responsabilă. Acest lucru are un impact pozitiv nu numai asupra mediului înconjurător, dar și asupra economiilor și comunităților locale.
 • Alegerea unor forme de transport mai puțin poluante (opțiuni de zbor ecologic, revenirea la mijloacele clasice de transport, precum trenul, etc.).

Citește și Destinațiile Europene de Excelență – EDEN ale Bulgariei

Lumea este într-un continuu perpetuum mobile, dispar industrii, apar altele noi, categoric și turismul așa cum îl știm astăzi va suferi transformări, poate mai repede decât ne așteptăm, ținând cont atât de provocările economice, cât și de cele sociale.

Între timp, trebuie să ne luam toate măsurile necesare pentru că vacanțele noastre să fie așa cum ne-am dorit, să evităm plecările în țări care prezinta risc de siguranță, să renunțăm la vacanțele cumpărate dacă există alerte de călătorie importante, să fim flexibili și să avem planuri de rezervă.

Călătoriile ne-au permis să cunoaștem lumea, să interacționam direct cu alte culturi și tradiții și ne-au îmbogățit spiritual. Și vor continua să o facă. Cine a prins microbul călătoriilor, cu greu se poate opri…

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

 1. Răzvan says:

  Interesant 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture