Tendințe de călătorie după pandemie

Devine din ce în ce mai clară realitatea conform căreia este necesară schimbarea preferințelor și modalităților de călătorie în conformitate cu situația generată de pandemia cu noul tip de coronavirus. Numărul cazurilor de persoane infectate continuă, iar încercarea de a ne face planuri de călătorie pe termen lung poate fi sortită eșecului. Cei care iubesc călătoriile și, mai ales furnizorii de servicii de călătorie trebuie să dea dovadă de adaptabilitate și inovație pentru satisfacerea nevoii de a călători.

Citește și Cum ne vindecăm de “virusul” călătoriilor în timpul epidemiei de coronavirus?

Experiența acestui an ne-a demonstrat că nici macar o pandemie, cu toate riscurile pe care le impune, nu ne poate ține departe de locurile în care dorim să ajungem. Turismul a intrat pe slow motion și am încercat să ne adaptam atât noi, cât și cei care lucrează în acest domeniu, chiar dacă costurile au crescut considerabil. Tocmai de aceea, unele lanțuri hoteliere oferă servicii gratuite de asistență pentru oaspeții a căror vacanță a fost întreruptă de Covid-19 (cum ar fi Iberostar).

În privința dorinței noastre de a călători, multe țări au început să își promoveze mai mult intern propriile resurse și atracții turistice pentru a-i indemna pe turiști să își petreacă timpul liber în țările lor. Australia mizează spre o astfel de politică și nu se va redeschide spre turismul internațional mai devreme de finele anului 2021, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit și în privința duratei situației restrictive actuale, axată cel mai mult pe distanțarea socială.

Evitarea zonelor aglomerate a pus accentul pe ecoturism și relaxarea în aer liber prin plimbări și drumeții. Se pune accent și pe turismul de nișă. Chile, de exemplu, promovează etnoturismul cu ajutorul triburilor locale, ca o modalitate de a împărtăși culturile lor distinctive cu toată lumea. Cum ar fi să petreceți o zi sau o noapte de viață tribală autentică? Să gustați din mâncarea lor delicioasă și să experimentați o legătură mistică cu acești oameni care își păstrează tradițiile antice vii în aceste timpuri moderne. Chiar dacă această experiență e la îndemână acum locuitorilor acestei țări, vă veți putea face planuri de viitor pentru o vacanță în Chile, în care să includeți o astfel de experiență.

Interesantă este și inițiativa oficialităților din Insulele Cayman, cu atât mai mult cu cât pandemia pare să nu se sfârșească prea curând și se pare că mulți dintre noi vom lucra din ce în ce mai mult de acasă. În timp ce granițele către insule rămân închise pentru transportul aerian comercial și pentru traficul de croazieră în acest moment, Insulele Cayman au anunțat oficial lansarea Programului Global de Concierge pentru Cetățeni (GCCP), o inițiativă turistică concepută pentru nomazii digitali care doresc să profite de flexibilitatea oferită de munca la distanță. Profesioniștii și familiile eligibile pot să locuiască și să lucreze de la distanță în Insulele Cayman timp de până la doi ani, obținând un certificat de cetățean global. Aceștia iși pot începe ziua cu o plimbare de-a lungul plajei Seven Mile, pot face snorkeling în timpul prânzului și pot lua cina în cele mai bune locații din Insule. Cei care sunt interesați de o asemenea experiență pe termen lung, pot să aplice online pentru un astfel de certificat.

Chiar și în România, în unele resorturi din Delta Dunării și din localitatea Cund din Transilvania, corporatiștii pot lucra remote, bucurându-se de natură din plin. Resorturile care dețin spatii de conferință și alte facilitați care până acum erau folosite în team building-uri, pot acum să le închirieze pe termen lung. Cine nu s-ar bucura după job de o drumeție, o plimbare cu caleașca sau o oră de echitație? Munca la distanță va deveni o normalitate, de ce nu s-ar reprofila unele structuri hoteliere în acest sens pentru creșterea gradului de ocupare?

Germania s-a axat în acest an pe flexibilitate și adaptabilitate, precum și pe sustenabilitate și accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, au fost promovate orașele și cultura într-un mod inspirational, fară să se pună accentul pe călătoriile prezente, ci pe informarea turistică și promovarea brandului de țară. De asemenea, descoperirea naturii prin drumeții la pas sau cu bicicleta a fost o prioritate turistică, iar Germania se poate lăuda cu trasee semnalizate potrivite tuturor turiștilor, cazare certificată pentru toate bugetele și experiențe durabile și accesibile. Discover your #WanderlustGermany este sloganul actual al strategiei de promovare. Termenul de “Wanderlust” nu înseamnă decât o dorință puternică de a hoinari sau de a călători și de a explora lumea.

Citește și Parcul Național Hainich, comoara Turingiei

Un alt gen de experiență o puteți încerca, mai ales daca sunteți cinefili și cred că spre astfel de tendințe turistice ne vom orienta în viitor, care ies din tiparele turismului clasic, de masă.  Vă povesteam de stațiunea turistică Sölden care a fost o locație pentru mai multe scene din Spectre, al 24-lea film cu James Bond. Acolo aveți ocazia să vedeți restaurantul Ice Q care a apărut în film și o instalație cinematografică numită 007 Elements, care a fost construită la o altitudine amețitoare de 3,050 metri deasupra nivelului mării și care este dedicată lumii lui James Bond, o invitație de a descoperi lumea interactivă a agentului secret în Sölden. Ei bine, cu ocazia lansării în luna noiembrie a unui nou film cu îndrăgitul personaj James Bond, “No time to die”, în care actorul James Craig va avea ultima sa apariție ca agentul 007, resortul Goldeneye din Jamaica oferă pachetul “Ultimate James Bond Experience” pentru turiștii care își doresc să aibă o experiență cât mai apropiată de locurile de filmare ale mai multor filme din seria James Bond. Cum ar fi să savurați o sticlă de șampanie Bollinger, prezentată în multe dintre filmele și romanele Bond?…

Chiar dacă în prezent ne confruntăm cu restricții severe de călătorie în foarte multe țări, acest lucru nu ne împiedică să ne informăm și să visăm la cele mai interesante locuri și experiențe de vacanță pe care să le includem în călătoriile viitoare.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture