Templul lui Apollo din Side

Side, fost oras comercial si piata pentru sclavi, un adevarat muzeu in aer liber, este unul dintre cele mai frumoase orase ale Antalyei si este situat la numai 75 de kilometri de orasul cu acelasi nume.

Templul lui Apollo din Side 13Imaginea spectaculoasa care se zareste dupa ce vezi teatrul antic si mergi agale pe faleza ce te duce in port este cea a Templului roman al lui Apollo, sau mai bine zis a ramasitelor acestuia.

In trecut, templul era format din 66 de coloane, astazi numai cinci coloane mai stau in picioare nedespartite. Suficient ca sa iti dai seama de maretia de altadata.

Templul lui Apollo din Side 15Langa templul roman se afla ce a mai ramas din el: cateva pietre cazute, socluri si o coloana unica. Ma intreb daca bucatile ramase fac parte din vechiul templu sau nu. Zona nu este ingradita si cred ca pietrele de dimensiuni mai mici ar putea disparea in cativa ani…Ultima restaurare a ceea ce a ramas din templu a avut loc in 1980, cand a fost imbogatit cu o friza.

Apollo reprezinta una dintre principalele zeitati ale orasului, alaturi de Atena, tocmai din acest motiv a beneficiat de ridicarea acestui templu.

In apropiere de templu s-a ridicat o bazilica in secolul al V-lea care a fost distrusa dupa numai doua secole, cea noua construindu-se cu bucati de piatra din cea veche. Legenda spune ca se prea poate sa fi adapostit mormantul unui sfant. Noroc cu ce a ramas din fosta bazilica deoarece am putut sa ne refugiem de soarele arzator al Antalyei.

Templul lui Apollo din Side 8Pozitionarea templului la malul Marii Mediteraneene, chiar langa vechiul port marinaresc din Side, este una de exceptie si imaginea sa trebuie sa fie extraordinara de pe mare!

Despre Side si alte minunatii ale orasului puteti citi in Side (1) – orasul vechi, port la Marea Mediterana si Side (2) – una dintre cele mai frumoase statiuni de pe litoralul turcesc.

Templul lui Apollo din Side 5

Templul lui Apollo din Side 11

Templul lui Apollo din Side 17Templul lui Apollo din Side 16Templul lui Apollo din Side 9Templul lui Apollo din Side 4Templul lui Apollo din Side 3Templul lui Apollo din Side 1

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. Foarte frumoasa prezentarea ta !
    Si eu am vizitat in Antalia cateva locuri impresionante, intr-o excursie optionala pe care am luat-o din Belek. Am fost in orasul Demre , unul dintre cele mai importante orase din provincia Lycia, unde am vizitat Bisericii si mormantul Sfantului Nicolae si Mormintele Lyciene, care se afla in orasul antic Myra, sau Orasul Soarelui cum se mai numea, la 2 km de Demre.
    Antalia este un loc incarcat de istorie , nu doar all inclusiv si leneveala !

  2. Categoric trebuie sa ajung iar in Turcia pentru ca mai am multe de vizitat! Ce ti-a placut mai mult? Ce imi recomanzi pentru urmatoarea vizita?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture