Taverna Marelui Paharnic – așa-i la greci!

Gândurile mele se îndreaptă spre Grecia de ceva încoace cu convingerea că în acest an mă așteaptă o vacanță frumoasă într-o destinație încă necunoscută… Mi-e dor de tavernele grecești, de acel aer intim și plăcut pe care ți-l conferă câteva momente petrecute privind marea de la o astfel de tavernă.

Trebuie să recunosc că nu m-am hotărât unde anume mi-aș dori să îmi petrec vacanța de vară în Grecia…Va fi o insulă, cu siguranță, dar care anume rămâne de văzut…Știu că nu va fi Thassos pentru că am fost și, vorba aceea, viața este prea scurtă pentru a merge de două ori în același loc!

Taverna Marelui Paharnic

Se spune că atunci când te gândești foarte mult la un lucru ajuți la îndeplinirea lui…Nimic mai adevărat! Am reușit să gust încă din ianuarie un pic din atmosdera grecească, dar nu la ea acasă, ci la o tavernă din București și pot spune că nu am avut nici un moment impresia că sunt la o aruncătură de băţ de casă…

Taverna Marelui Paharnic (66)

Pentru câteva ore m-am simțit mai aproape de greci, am gustat din bucatele și din fericirea lor! La Taverna Marelui Paharnic, căci despre ea este vorba, m-am simțit ca în vacanță…

Taverna Marelui Paharnic (3)

Taverna Marelui Paharnic se află în zona Piața Domenii și încă din exterior îți sugerează că intri în acea lume a lor, a grecilor, așa cum numai ei știu să se distreze. O clădire în alb și albastru, după specificul Greciei, își așteaptă cu bucurie invitații.

Taverna Marelui Paharnic (35)Taverna Marelui Paharnic (51)

Taverna Marelui Paharnic Constantin Cantacuzino, cum este denumirea întreagă a acestui mic restaurant cu specific grecesc, se justifică prin faptul că acesta a fost grec, de origine nobilă din împărații bizantini, familie care a condus Peleponezul grecesc. De tavernă am auzit în ziua în care am fost la Casa Comana, iar legătură cu ea este indiscutabilă, dacă ne gândim numai la faptul că acesta se căsătorește cu Elina, fiica domnitorului Radu Șerban, ctitorul Mănăstirii Comana. Am surprins şi alte detalii, atât în elementele de design cu motive populare pe care le regăsim la Casa Comana, cât şi bujorul românesc de pe uniformele angajaţilor…

Nu numai că am fost încântați de atmosfera și de muzica grecească, dar cel mai important este faptul că am savurat cu mare plăcere preparatele alese!

Taverna Marelui Paharnic (70)

Am gustat ca aperitiv hamsii la grătar, kolokithakia tiganita me tzatziki (dovlecei pane cu tzatziki) pikilia, cu tzatziki, humus și salată de vinete, un adevărat deliciu, iar pentru felul principal am optat pentru solomo psitos me lado lemono, adică somon la grătar cu lado lemono, cu garnitură  de orez basmati şi marulli salata (salată verde), iar soţul meu a comandat kalamari ghemisto me tiri, respectiv calamar umplut cu brânzeturi la grătar…

Taverna Marelui Paharnic (73)Taverna Marelui Paharnic (79)Taverna Marelui Paharnic (90)

Vinul alb a mers excelent, iar desertul nu vreți să știți…Să vă spun totuși…To pagoto tou spitiou, adică înghețata casei, dar nu oricum și în orice fel! Are niște ingrediente secrete pe care vă laș să le descoperiți singuri…Nu am mâncat un desert mai bun! Nici baclavaua cu înghețată nu e de lepădat (baclava me pagoto), iar apa e din partea casei….

Taverna Marelui Paharnic (87)

Ce să vă mai spun, servirea la Taverna Marelui Paharnic a fost pe măsură, iar faptul că proprietarul tavernei a fost prezent pe lângă cei care s-au bucurat împreună cu noi de câteva ore de spirit elen nu poate decât să întregească ambientul caracteristic poporului grec. S-au spart și farfurii, evident!

Taverna Marelui Paharnic (40)Taverna Marelui Paharnic (84)

Poftiți aici, în bucătăria lor, să gustăm din mâncărurile grecului și să degustam cele mai alese vinuri din Valahia“! O invitaţie pe care ne-o face Taverna Marelui Paharnic pe meniul extrem de bogat în preparate greceşti…Data viitoare voi încerca creveţi ameţiti în ghimbir, coniac şi usturoi la grătar, pâine grecească cu măsline şi portocale, iar ca desert voi lua prăjitură cu portocale! Deja am gura apă…

Pentru mine a fost o seară memorabilă, sărbătorind un an de Povestidecalatorie.ro… 🙂

Taverna Marelui Paharnic (96)

Taverna Marelui Paharnic (6)Taverna Marelui Paharnic (25)Taverna Marelui Paharnic (46)Taverna Marelui Paharnic (12)Taverna Marelui Paharnic (36)Taverna Marelui Paharnic (72)Taverna Marelui Paharnic (76) Taverna Marelui Paharnic (75)Taverna Marelui Paharnic (81)Taverna Marelui Paharnic (85)Taverna Marelui Paharnic (68)Taverna Marelui Paharnic (14)

Taverna Marelui Paharnic (53)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

 1. Cineva says:

  N-am citit articolul de mai sus si nici nu vreau sa-l citesc pentru ca am experientat pe pielea mea ce inseamna sa fi client in acest local. Pe scurt: mancare proasta, gretoasa, preturi mari. Am facut o comanda de 4 supe si pe langa faptul ca la telefon ni s-au comunicat preturile gresit, am constatat (cand am ajuns inapoi acasa) ca ne lipsea ceva din comanda, desi pe bon era pus, deci am platit pentru el.
  NU RECOMAND!!!!!!

 2. Cristina says:

  Am mers aseară împeuna cu iubitul meu să îi sărbatorim ziua numelui. Foarte nerăbdători, deoarece mai fusesem cu câteva luni înainte şi am rămas plăcut impresionaţi şi de servire şi de preparate. Însă, surpriză! Ne-au înghesuit la o măsuţă stingheră deoarece două persoane nu pot ocupa o masă mai mare şi e posibil să vină grupuri numeroase. Am comandat platoul de fructe de mare la GRĂTAR, o porţie de ciuperci cu usturoi, vinul casei şi o apă minerală mare. După miratul: Atât? al chelneriţei(doar platoul costa 140 de lei!!) şi aproximativ 15 minute de aşteptare primim minunatul platou cu fructe de mare care conţinea: o mână de calamari PANE înecaţi în ulei, creveţii în acelaşi stadiu, două porţii de scoici cu un miros pregnant de peşte dubios şi o codiţă de caracatiţă. Ciupercile au fost crude, înecate probabil în acelaşi ulei, fără usturoi şi cu 2 fire de pătrunjel aruncate peste. Răspunsul chelnerilor la nemulţumirea noastră a fost: Asta este! Clar, nu vom mai merge acolo niciodată şi nici nu vom mai recomanda această glumă de restaurant cu pretenţii nimănui!

 3. Geta says:

  Va recomand sa evitati acest restaurant, daca nu vreti sa aveti cea mai neplacuta experienta din viata voastra. Dar ca sa intelegi, am sa va spun cum a decurs o masa la aceasta taverna. Am facut rezervare cu o sapatamana inainte . Am ajuns in jurul orei 2 (15 persoane), am comandat , iar dupa 3 ore ni s-a cerut/ordonat de catre patroana sa plecam pentru ca ei mai au o rezervare. Pentru ca am refuzat, pe motiv ca nu terminasem de mancat, patroana a venit si ne-a amenintat ca daca nu parasim restaurantul va chema politia, si chiar asa a si facut. A sunat la 112 si foarte repede au venit 2 echipaje de politie (6 politisti in total). Intre timp o parte din colegele mele deja plecasera si mai earam doar 7, deci un politist la un doamna (pentru ca eram numai doamne). Mentionez ca noi desi nu terminasam din farfurii/pahare ce comandasem, am achitat nota in total de 1800 lei (deci, nu se consumase doar un pahar de apa) si vroiam sa plecam. O asemenea umilinta nu mi s-a mai intamplat : sa vina politia sa te legitimeze si sa te scoata afara din restaurant pe motiv ca personalul nu si-a programat corect clientii. Stimata patroana, va fac o sugestie-schimbati numele restaurantului in: “fast food – consumati cat puteti de mult intr-un timp cat mai scurt, altfel s-ar putea sa ajungeti la sectia de politie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture