Târguri de Dragobete

Dragobetele îşi are originile în timpuri străvechi, chiar de pe vremea dacilor, deşi unii atribuie acestei sărbători origini slave şi se sărbătoreşte în zile diferite, in funcţie de zonă, prima data fiind cea de 24 februarie. Cert este că această sărbătoare a iubirii are loc în preajma Babei Dochia, al cărui fiu este considerat Dragobetele (acest Cupidon autohton 🙂 ) şi a echinocţiului de primăvară.

Se mai spune că în această zi  de sărbătoare a iubirii la români se împerechează păsările, tocmai de aceea Dragobetele mai este numit Logodnicul Păsărilor.

Printre obiceiurile care se practică de Dragobete şi pe care sătenii încearcă să le ţină, acolo unde acesta se sărbătoreşte sunt:

  • se îmbracă haine de sărbătoare
  • tinerii culeg de flori de primăvară cu care se pot face … farmece
  • fetele nemăritate se întâlnesc cu băieţii, pentru a avea parte de iubire tot anul
  • băieţii nu trebuie să se certe cu fetele că au ghinion tot anul
  • cuplurile trebuie să se sărute pentru a avea parte de dragoste în toate lunile
  • nu se munceşte în această zi, doar curăţenia fiind permiă
  • nu trebuie să plângem pentru a nu atrage necazuri ori supărări
  • fetele nemăritate îşi pot pune busuioc sub pernă pentru a-şi afla ursitul ori strâng zăpadă de cu seară pentru a păstra apa topită pe care o folosesc  la descântece ori se spală cu ea pentru frumuseţe

dragobete muyeu

Cu această ocazie, se desfăşoară câteva târguri pentru a aduce în atenţia noastră această sărbătoare, cu atât mai mult cu cât se pare că în ultimii ani Sărbătoarea de Sfântul Valentin prinde tot mai mult teren la noi în ţară. În unele părţi, târgurile de Dragobete sunt asimilate târgurilor de mărţişor, desfăşurându-se simultan.

Astfel, la Muzeul Naţional al Satului are loc Marea Adunare de Dragobete, fiind invitaţi să iubim româneşte! Dragobetele sărută fetele, Descântecul de Dragoste, Dragostea în bucate, Hora Cântecului Vesel sunt numai câteva dintre manifestările care au loc cu această ocazie, în data de 23 februarie 2014.

Un alt târg de Dragobete se desfăşoară în zona Pieţii Obor din Bucureşti, unde se va pregăti o plăcintă imensă în formă de inimă! Pe lângă această delicatesă, avem sărmăluţe, gulaş şi fasole la ceaun cu ciolan afumat! Vor fi şi meşteri populari cu produse lucrate manual, de unde putem alege cadouri pentru jumătăţile noastre. Târgul ţine până pe 24 februarie inclusiv.

Vom putea cumpăra diferite produse ce pot constitui mărturii ale iubirii şi în marile magazine şi malluri, aşa că nu avem nicio scuză pentru lipsa unui cadou de Dragobete! Cu atât mai mult, cu cât le putem oferi seara, când se desfăşoară şi manifestări muzicale în diferite locaţii din oraşele noastre şi unde ne putem invita jumătatea…

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

2 Responses

  1. Adriana says:

    Asa mai merge, mai profunda si mai semnificativa aceasta sarbatoare a iubirii, pur romaneasca!:)

  1. 22 February, 2014

    […] dragostea nu ne părăseşte în acest weekend, ţinând cont că se apropie Dragobetele, respectiv Ziua Îndrăgostiţilor la români, astfel că, Muzeul Naţional al Satului […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture