Târgu Jiu a primit trofeul Golden Apple!

Târgu Jiu a primit azi, 14 octombrie 2014, trofeul The Golden Apple (sau La Pomme d’Or / Mărul de Aur), din partea  Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET). Ce reprezintă acest trofeu? Distincţia recompensează anual una sau mai multe destinaţii sau personalităţi din industria de turism, pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea acestui domeniu atât de frumos – turismul.

Marul de Aur Tg Jiu

Târgu Jiu – Oraşul lui Constantin Brâncuşi

Târgu Jiu e atestat documentar din anul 1406, dar orașul și-a căpătat celebritatea în timpurile moderne datorită Ansamblului Monumentul Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi. Artistul este considerat a fi cel mai important sculptor al secolului al XX-lea şi unul dintre cei mai valoroşi ai tuturor timpurilor. La Târgu Jiu, artistul a creat singurul său ansamblu sculptural în aer liber, unic în România dar şi în lume. Construit între 1937-1938, acesta  reuneşte Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără de sfârşit (sau Coloana Infinitului, cum mai este numită).

Targu Jiu (84)

Brâncuşi  (1876-1957) își are originea într-o familie de ţărani din Hobiţa (un sat aflat în apropiere de Târgu Jiu). Acesta a urmat Şcoala de Meserii din Craiova (1894-1898) şi Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1898-1902), În 1904, Brancuși a plecat la Paris. În 1937, a revenit în România şi, la solicitarea “Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj”, o Societate importantă pentru promovarea culturii şi industriei din regiune, realizează un proiect monumental în memoria celor care au murit în luptele de la Târgu Jiu din Primul Război Mondial.

Preşedintele Comisiei speciale FIJET pentru acordarea trofeului „Mărul de Aur”, Plamen Starev, aflat la Târgu Jiu pentru a decerna trofeul,  a declarat: „Noi avem un comitet pentru acordarea trofeului „Mărul de Aur”, iar comitetul a primit un dosar cu numeroase propuneri din 5 ţări. În final au fost selectate doar 3. Oraşul lui Constantin Brâncuşi a primit voturile acestui Comitet pentru ca FIJET să-i atribuie acest prestigios premiu. Am văzut un film, am văzut documentarea, le-am studiat şi eu cred că acest oraş românesc, cu tot patrimoniul său cultural şi spiritual, merită această distincţie. Sunt convins, după cum am discutat în aceste zile, că autorităţile locale vor continua să se implice la fel de serios în creşterea acestei destinaţii turistice excepţionale”.

Delegatia FIJET la Targu Jiu

„Salutăm decizia anunţată în urmă cu 6 luni de preşedintele FIJET International, Tijani Haddad, de a acorda în acest an, unul dintre cele trei Golden Apple, oraşului lui  Brâncuşi. Trofeul a mai fost oferit, în 2014, Peşterii Postojna din Slovenia şi oraşului antic Byblos din Liban. Acesta este al  5-lea Golden Apple ce premiază atracţii ale turismul românesc. Obţinerea lui este rezultatul unei munci de aproape 4 ani, a membrilor Clubului Presei de Turism – FIJET România, susţinută în parteneriat cu autorităţile locale şi centrale, cu Asociaţia Profesională Patronală de Turism Gorj (APPTG), condusă de Laura Dragu Popescu. Primul Golden Apple pentru România a revenit, în 1975, atracţiilor din Bucovina. Următoarele 3 au fost decernate, în 2009, zonei ecoturistice Mărginimea Sibiului, Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv companiei aeriene Blue Air” – a precizat Marian Constantinescu, preşedintele Clubului Presei de Turism – FIJET România.

„Decernarea premiului Golden Apple, oraşului Târgu Jiu, recompensează munca şi încrederea autorităţilor locale şi centrale, a mediului de afaceri şi asociativ din turismul românesc. Monumentul creat de Brâncuşi, un magnet pentru turişti, e un spaţiu magic al spiritualităţii. Celor care vor veni să-l vadă, le lansez invitaţia de a explora şi alte atracţii turistice din judeţ: Casa lui Brâncuşi de la Hobiţa, recent restaurată, mănăstirile Tismana, Polovragi şi Lainici, peşterile Polovragi şi Peştera Muierilor, peste 25 de programe dedicate calatoriilor în natură şi de aventură. Oferta noastră e generoasa şi provocatoare. De aceea vă propunem să ,,ALEGEŢI  ROMÂNIA, ALEGEŢI TÂRGU JIU!” –  a subliniat Ion Călinoiu,  preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Brancusi

La rândul său primarul Florin Cârciumaru a declarat: “Ne-am dorit acest trofeu şi iată că visul nostru s-a împlinit. Primăria cu experţii săi vor continua să dezvolte infrastructura turistică şi culturală dar şi pe cea economică. Important este să lăsăm generaţiilor viitoare repere valoroase care să înobileze aici, la Târgu Jiu, ansamblul monumental creat de Brâncuşi”. 

Tocmai pentru promovarea orașului Târgu Jiu și a turismului din județul Gorj, per ansmablu, s-a constituit și Asociația “Acasă la Brâncuși”, printre obiectivele acesteia numărându-se și coordonarea activității de promovare a brand-ului turistic al județului Gorj, înființarea de Centre de Informații Turistice, protejarea, conservarea și întreținerea mediului înconjurător, a patrimoniului cultural, istoric și turistic din Gorj.

Pe 22 septembrie 2014, Gorj a venit acasă la București cu povestea sa, prin conferința “Vino acasă la Brâncuși”. Pe langă cartea de vizită de netăgăduit ce o reprezintă opera lui Brancuși, Gorjul are multe de oferit. Se poate face turism cultural, monahal, rural, dar și pescuit sportiv și de agrement. Astfel:

 • în Gorj sunt multe posibilități de a investi, mai ales în turism
 • există un proiect, respectiv Drumul lui Brâncuși, ce își propune să traseze o Via Apia între Hobița și Târgu Jiu
 • Târgu Jiu este considerată o destinație unicat (Laura Dragu, președinte APPT Gorjul) și un tărâm de poveste Corina Martin, vicepreședinte ANAT, președinte Asociația Asociatia Litoral – Delta Dunarii)
 • Localitatea Tismana va aplica pentru EDEN (European Destinations of Excellence) cu tematica turism și gastronomie
 • Munții Gorjului ocupă o treime din județ
 • Gorjul deține a 6-a parte din numărul de peșteri din România (potențialul speologic)

brancusi2

Filmele de promovare cu care asociația a venit la București au reliefat mai mult decât orice cuvinte. Suficiente motive ca să mergem “acasă la Brâncuși”, dovadă “Oscarul” în turism pe care Târgu Jiu l-a primit chiar astăzi, prin acordarea trofeului The Golden Apple 2014 (Mărul de Aur)!

Iată și un album de la Conferința “Vino acasă la Brâncuși“.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

9 Responses

 1. Imel says:

  La capitolul premii stam super, pacat este ca nu reusim sa atragem si turisti.
  Targu Jiu, o destinatie turistica de “Oscar”, dar…fara turisti!

 1. 14 October, 2014

  […] Jiu, Romania, received today, October 14, 2014, The Golden Apple Award (or La Pomme d’ Or), offered by the International Federation of Journalists and Travel […]

 2. 18 October, 2014

  […] parte și de Festivalul Castanului la Tismana, în județul Gorj, chiar în centrul orașului. Sunt prezentate specialităţi culinare preparate din castane, […]

 3. 16 November, 2014

  […] Monumental de la Târgu Jiu (cel mai probabil următorul inclus, anul acesta primind și distincția Mărul de Aur), Mănăstirea Neamț, Cetatea Alba Iulia, Bisericile Bizantine și post bizantine din Curtea de […]

 4. 13 January, 2015

  […] memoria unui anume erou/personalitate din România, precum Mausoleul „Ecaterinei Teodoroiu” (Târgu Jiu, județul Gorj) sau Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea, județul Cluj (cunoscut și sub […]

 5. 9 February, 2015

  […] Adresa: Tismana, jud. Gorj, la circa 30 km de Târgu Jiu […]

 6. 28 August, 2015

  […] Citește și Târgu Jiu a primit trofeul The Golden Apple 2014! […]

 7. 15 October, 2016

  […] parte și de Festivalul Castanului la Tismana, în județul Gorj, chiar în centrul orașului, eveniment ce gazduieste si “Gala Ariilor […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture