Tabăra de Sculptură de la Măgura – un muzeu în aer liber

Atunci când am ajuns în Tabăra de sculptură de la Măgura nu ştiam că aceasta reprezintă, de fapt, un muzeu in aer liber unic în Europa, ce se întinde pe o suprafaţă destul de mare, aflându-se chiar lângă Mănăstirea Ciolanu.

Pentru a ajunge în localitatea Măgura dinspre Bucureşti, nu sunt decat 137 de kilometri, aşa că putem să purcedem la drum într-o zi frumoasă de sambată.

Tabara de Sculptura Magura Buzau (21)

Cum am trecut de Buzau, dinspre DN2, am ajuns în Berca şi apoi am urmat indicatoarele pe un drum judeţean care ne-a dus chiar până în dreptul Mănăstirii Ciolanu.

Manastirea Ciolanu

Tabăra de sculptură este o expoziţie ce se întinde pe o suprafaţă de 21 de hectare şi care cuprinde sculpturi din piatră executate în perioada 1970-1986 de către artişti liceeni sau absolvenţi ai Academiei de Arhitectură din Bucuresti la initiaţiva sculptorului Gheorghe Coman.

Ideea unei astfel de tabere a venit ca o sărbatorire a 16 secole de existenţă a Buzăului, perioada de realizare a sculpturilor fiind de 16 ani. Ar fi interesant ca peste ani şi ani, când se mai implineşte un secol, să apară sculpturi moderne care să completeze şi să contrasteze cu cele existente!

Tabara de Sculptura Magura Buzau (24)

Având în vedere timpul scurs de la realizarea acestora, Muzeul Judeţean de Istorie a început restaurarea sculpturilor, care au o semnificaţie aparte, iar dacă nu ne dam seama ce a vrut sa reprezinte autorul, putem distinge numele sculpturii care are darul să ne lumineze.

Astfel, am reuşit să descopar sculpturile a trei dintre ediţiile în care s-a lucrat în tabară, respectiv ediţia I din 1970: Tata si Fiul, Nud, Gânditor, Taina, Piatra de Izvor, Pomul Vieţii,  Împreună, Motiv Matern, Mirii, Semn, Lacul, Troiţa, Soldat în scut, Omagiu lui Brancuşiediţia a II-a din 1971Echilibru dinamic, Stăpâna Pădurii, Înaripata, Omagiu lui Tudor, Cuplu, Zbor, Compoziţie,  Timpul, Meditaţie, A fost odată…, Întrepătrunderi,  ediţia a VIII-a din 1977Ziua şi noaptea, Fereastra, Floare de Câmp, Scaun Domnesc, Ţăranca, Duhul Pădurii, Formă si Mişcare, Măriuca Mamii, Zbor, Şotronul, Încleştare, Maica, Ceas Solar,  Meşterul Manole.

Tabara de Sculptura Magura Buzau (3)

Dacă priveşti atent fiecare sculptură în parte, parcă începe să prinda viaţă, parcă încearcă să iţi transmită ceva, să  respire, să te îndemne să o descoperi!

Cele 256 de sculpturi din Tabăra de la Măgura sunt realizate având ca inspiraţie arta populară, într-o exprimare metamorfozată, aş putea spune.

Şi ca să rămanem în această zonă ezoterică, se spune că în apropiere se intamplă fenomene paranormale, ceea ce eu nu am experimentat, dar aş fi curioasă sa revin într-o zi şi să ajung şi la Schitul Cetăţuia, care se află la numai 30 de minute de mers pe jos prin padure.

Tabara de Sculptura Magura Buzau (29)

Daca ajungeţi în zonă, alocaţi-vă o zi pentru a vedea atât Tabăra, cat şi Mănăstirea Ciolanu şi pentru a admira zona destul de frumoasă care vă încarcă de energie spirituală.

Tabara de Sculptura Magura Buzau (34) Tabara de Sculptura Magura Buzau (27) Tabara de Sculptura Magura Buzau (26) Tabara de Sculptura Magura Buzau (25)
Tabara de Sculptura Magura Buzau (23) Tabara de Sculptura Magura Buzau (22) Tabara de Sculptura Magura Buzau (21) Tabara de Sculptura Magura Buzau (20)Tabara de Sculptura Magura Buzau (17)Tabara de Sculptura Magura Buzau (14)Tabara de Sculptura Magura Buzau (12) Tabara de Sculptura Magura Buzau (11)Tabara de Sculptura Magura Buzau (9) Tabara de Sculptura Magura Buzau (8) Tabara de Sculptura Magura Buzau (7) Tabara de Sculptura Magura Buzau (6)Tabara de Sculptura Magura Buzau (2)Tabara de Sculptura Magura Buzau

 

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. Andreea B says:

    Fiecare judet are atractiile lui. Buzaul are si el o gramada 🙂 – Vulcanii Noroiosi, Tabara Sculptura Magura, Muntii Siriu, Platoul Meledic, Locuintele rupestre din Ivanetu, Focul Viu de la Lopatari si multe altele 🙂

  2. am fost de curand la acest minunat muzeu in aer liber, intro zi superba de toamna si recomand tuturor o asemenea excursie.

  1. 2 December, 2013

    […] Ciolanu este amplasată chiar în apropiere de Tabăra de Sculptură de la Măgura, singura ce pare să tulbure liniștea locului, dar asta pentru că sculpturile înălţate parcă […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture