Surpriza iernii la Bâlea Lac: Hotelul şi Biserica de gheaţă
Raiul din Munţii Făgăraş: Bâlea Lac
Cei care mă cunosc ştiu că nu prea sunt prietenă cu anotimpul friguros, iar pornitul la drum în miezul iernii trebuie să aibă o motivaţie extrem de puternică. Ei bine, să ajungi iarna la Bâlea Lac nu este numai o aventură, ci un must see.
Având în vedere că o porţiune din Transfăgărăşan era închisă, pentru a ajunge la Bâlea Lac am mers pe traseul Bucureşti – Piteşti – Tălmaciu – Cărţişoara – Bâlea Cascadă, întorcându-ne pe traseul Bâlea Cascadă – Făgăraş – Codlea – Râşnov – Ploieşti – Bucureşti, de la Bâlea Cascadă urcând cu telecabina până sus.
Lacul Bâlea este unul din cele peste 50 de lacuri glaciare din România şi se află la altitudinea de 2.034 m în Munţii Făgăraş, având o adâncime de 11.35 m, fiind delimitat de vârfurile Vânătoarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m), Vârful Paltinu Mare (2398 m), Muchia Buteanu şi Piscul Bălii. Acesta se află pe teritoriul Văii Bălii, declarată arie protejată, ce se întinde pe o suprafaţă de 180 de hectare.
Lacul Bâlea se află la o distanţă aproximativ egală de Sibiu, Făgăraş şi Curtea de Argeş (circa 70-80 de km). Vara se poate ajunge cu maşina, pe Transfăgărăşan, care a fost desemnat unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, iar în restul anului se ajunge cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă, aflată la aproximativ 50 de metri de cascada Bâlea.
Am plecat dis de dimineaţă din Bucureşti, undeva pe la ora 6.00, iar drumul până la Bâlea Cascadă a fost magic de îndată ce am trecut de Cărţişoara, intrând în mijlocul brazilor înzăpeziţi, aşa cum îi ştim din iernile din poveşti. Chiar dacă aş fi vrut să mai zăbovesc aici şi poate am să o fac data viitoare, ne-am grăbit spre telecabină, fiind destul de mulţi, iar telecabina suportând doar 14 persoane/dus/15 minute. Era în jur de ora 11.00 şi soarele strălucea puternic, anunţând o zi splendidă. De altfel, imediat ce am trecut în Transilvania, vremea a devenit din ce în ce mai prietenoasă. Ne-am fi bucurat mai mult de lumina puternică a soarelui, dacă nu am fi aşteptat destul timp să urcăm, însă ne-am amuzat copios împreună cu cei din grupul nostru, astfel că aşteptarea a fost mai uşoară, pentru ca mai apoi să uităm întru totul de ea.
Traversarea Văii Bâlii cu telecabina îţi dezvăluie o imagine ireal de frumoasă, în care vezi şoseaua îngheţată sub tine, câţiva schiori temerari şi o cascadă ce curge vârtos la vale, astfel că nu mai sesizezi zgâlţâitul cabinei vechi de 40 de ani pentru că te fură peisajul! Şi dacă aveai impresia că nu te mai poate surprinde ceva mai frumos, te înşeli, pentru că sus ţi se taie răsuflarea.
O imagine de basm îţi apare în faţa ochilor: Lacul Bâlea nu mai există, ci a devenit un teren propice pentru construirea în fiecare an, la cei peste 2000 de metri altitudine, a unicului Hotel de Gheaţă din România, dar şi a unei biserici, cu ajutorul blocurilor de gheaţă tăiate din lacul Bâlea, ce au aproximativ 60 de kilograme fiecare, cărora li se adaugă zăpadă şi apă.
Hotelul de gheaţă din Carpaţi
Chiar din iarna 2005-2006, pe malul lacului îngheţat sau chiar pe lac, cum am văzut acum, se ridică un hotel de gheaţă, care este unicat chiar şi în Europa de Est. Hotelul are mai multe camere în care te poţi caza şi are şi un bar (din anul 2009), unde poţi consuma băuturi în păhăruţe din gheaţă, lumina fiind asigurată şi ziua şi noaptea cu lămpi fluorescente, deoarece nu există ferestre.
Camerele sunt micuţe, în formă de iglu şi singurele piese de mobilier sunt patul matrimonial şi noptierele, băncuţele sau fotoliile, toate făcute din gheaţă şi acoperite cu blană pufoasă şi călduroasă, dar dacă te încumeţi să dormi noaptea aici, primeşti şi un sac de dormit, temperatura medie în Hotelul de Gheaţă fiind între -2 şi +2 grade C. Nu există uşi la camere, doar nişte draperii, iar înăuntru sunt numai întrerupătoare. Fiecare camera avea o temă şi era decorată cu sculpturi din gheaţă specifice temei şi personajelor alese: camera Hobbit, Titanic, Dracula, Harry Potter, King Kong, etc., tema generală pentru acest an fiind Cinema of Ice.
Nu cred că este uşor să realizezi sculpturi în gheaţă, ţinând cont că trebuie să lucrezi la o temperatură scăzută multe ore bune şi chiar zile, iar toate camerele au astfel de decoruri, ca să nu mai zic de dotările realizate din blocuri translucide de gheaţă.
Când ţi se face sete sau foame te poţi aşeza la o măsuţă din gheaţă şi comanda de la bar ceea ce pofteşti, cum ar fi un cocktail minunat, mâncarea fiind adusă de la Cabana Bâlea Lac, unde se mănâncă foarte bine, iar atmosfera romantică este asigurată de lumina difuza şi trandafirii ce stau cuminţi în vazele din gheaţă de pe mese.
Între hotelul construit în stil vagon şi biserică se mai află un iglu mare cu o sufragerie şi câteva camere mult mai mari şi care se închide cu o uşa din lemn acoperită cu blană.
În iarna anului 2007 s-a construit şi prima biserica din gheaţă, ambele construcţii fiind realizate din cuburile extrase din lacul îngheţat. În interior există băncuţe cu spătar, iar altarul este descoperit.
Biserica de gheaţă deschisă tuturor religiilor
Biserica ridicată lângă Hotelul de gheaţă este deschisă tuturor credincioşilor, primul pas spre construirea acesteia începând, ca în fiecare an, cu sfinţirea apei şi a gheţii lacului Bâlea. Aceasta are o înălţime de circa patru metri şi este construită după modelul şi arhitectura unei vechi biserici din Mălâncrav, din judeţul Sibiu. Cine doreşte, se poate şi căsători aici, deoarece se oficiază şi cununii, dar şi botezuri indiferent de religie.
Biserica de gheață de la Bâlea Lac a fost sfințită de un sobor format din 12 preoți ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai Bisericii Evanghelice, Greco-Catolice şi Romano-Catolice.
În jurul lacului Bâlea, pe lângă relaxarea de care poţi avea parte în creierul munţilor, este şi loc de distracţie pentru întreaga familie, dar mai ales este un loc potrivit pentru iubitorii sporturilor de iarnă: schi, snowboarding, snowmobiling şi tubbing pe părţii naturale. Sezonul friguros durează la Bâlea lac cam jumătate de an, astfel că se poate practica inclusiv patinajul pe lac, care îngheaţă în totalitate.
Dacă iubiţi iarna şi tot ce vă poate oferi, de la peisajele feerice, aerul curat şi distracţia pe pârtii, vă asigur că o zi sau un weekend petrecut aici, este mai fascinant decât în altă parte!
Am prins apusul de soare la Bâlea Lac, iar drumul de întoarcere cu telecabina prin întunericul nopţii ne-a ridicat adrenalina, însă am încheiat “mica” noastră excursie în acelaşi tonus vesel în care am început-o, amintindu-mi de fiecare dată cât de minunat este să călătoreşti şi, mai ales, cu oameni care iubesc la fel de mult călătoriile…
De reţinut:
- Programul de funcţionare a telecabinei: perioada de iarnă (noiembrie-martie), zilnic pentru turişti de la 9:00 – 17.00 (în funcţie de condiţiile meteo). Taxe: Telecabina urcare-coborâre: 60 lei, copiii până la 12 ani: 30 lei. Înarmaţi-vă cu răbdare, pentru că dacă este coadă la telecabină, aşteptarea poate dura până la 3-4 ore în zilele de sâmbătă. Cu cât ajungeţi mai devreme, cu atât aveţi şansa să nu staţi la coadă.
- Hotelul şi Biserica de Gheaţă, tarife şi check in: bilet vizitare 15 lei/adult şi 10 lei/copil, capacitate hotel 13 camere duble, tarif/noapte: între 450-660 lei. Copiii între 6 şi 15 ani beneficiază de o reducere de 50%, iar pentru copiii sub 6 ani este gratuit. Micul dejun nu este inclus în preţ, se serveşte la Cabană Bâlea Lac şi costă 30 lei/zi. Bagajele le puteţi depune la Cabana Bâlea Lac. Atenţie: Doar între orele 21.00 şi 8.00, hotelul este rezervat oaspeţilor, în intervalul orar 9.00 şi 17.00 Hotelul de Gheaţă este deschis turiştilor pentru vizitare. În momentul sosirii, se semnează obligatoriu şi o declaraţie pe proprie răspundere. Dacă rămâneţi noaaptea la hotel, nu vă aşteptaţi să fie similar cu o noapte la un hotel normal! Este o experienţă unică…
Notă: Am ajuns la Bâlea Lac şi la Hotelul de Gheaţă cu ajutorul agentiei Scorilo, într-o excursie de o zi. Puteţi vedea aici şi alte excursii organizate în multe locuri frumoase din ţară, cum ar fi în Maramureş, Bucovina şi Delta Dunării.
1 Response
[…] prezența ambasadorului Canadei în România, Kevin Hamilton, deși turiștii s-au putut caza în Hotelul de Gheață încă din decembrie […]