Știri turism: sinteza lunii iulie 2017
Ansamblul Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși reintră oficial în cursa pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO
Chiar dacă vara este mai puțin amanetată conferințelor și evenimentelor din turism, există diferite manifestări care merită un plus de atenție, mai ales în ceea ce privește statisticile cu privire la vacanțele preferate de noi toți pe perioada acesteia.
- Ministerul Turismului a desemnat Destinațiile Europene de Excelență ale României de anul acesta, în cadrul concursului EDEN. Tema ediției a fost turismul cultural tangibil, iar destinațiile câștigătoare sunt: Municipiul Suceava, Țara Chioarului, Sighetu Marmației, Colinele Transilvaniei și Scheii Brașovului și Brașovechi.
- Institutul Național al Patrimoniului (INP), Primăria Târgu Jiu și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE) vor semna un acord de cooperare privind refacerea dosarului de nominalizare pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO a ansamblului monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și monitorizarea permanentă a acestuia. Dosarul de nominalizare anterior, retras de România în 2015, ca urmare a recomandării de neînscriere venită din partea ICOMOS*, și realizat în limba franceză, a fost tradus integral în limba engleză pentru a permite evaluarea sa de către experți internaționali dintr-o plajă profesională și regională mai largă, majoritar de limbă engleză, mai utilă pentru o evaluare cât mai obiectivă. Redactarea noului Format pentru Lista Indicativă, în conformitate cu cerințele UNESCO a fost definitivată de INP, cu asistența de specialitate a domnului Barry Gamble. Termenul propus pentru reînaintarea dosarului la Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO, în vederea evaluării este sfârșitul lunii ianuarie 2018, precedat de o depunere preliminară, pentru verificarea conformității, în toamna acestui an.
- despreSpa.ro prezintă pentru prima dată România ca destinație de turism wellness! Numărul 7 al Revistei Spa&Wellness România a fost transformat într-o ediție specială, în limba engleză, pentru a arăta tuturor bogățiile naturale cu care am fost înzestrați ca țară, dar și utilizarea lor în cele mai moderne centre spa&wellness – prin terapii și ritualuri spa care duc mai departe tehnicile și ingredientele pe care le practicau și strămoșii noștri, dacii. Amănunte aici.
- Între 28 iulie şi 6 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava) se va desfăşura cea de-a XXVIII-a ediţie a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron”. Având genericul „Insula viitorului”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiţie de 28 de ani şi, potrivit multor invitaţi speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. 30 de jurnalişti, bloggeri şi agenţi de turism, din România şi din străinătate, veniţi să descopere potenţialul turistic al regiunii Cernavoda în weekend-ul 28-30 iulie, în cadrul „Festivalului Dunării”, eveniment organizat de Innovation Travel şi de Primăria oraşului Cernavoda, vor asista la deschiderea Academiei Atlantykron şi vor participa la o conferinţă dedicată relaţiei dintre individ si comunitate – Oraşul Quantic pentru oameni înţelepţi – dar şi despre dezvoltarea şi promovarea turismului dunărean, care va fi organizată duminică, 30 iulie, începând cu orele 11.00. Doritorii se pot inscrie pe www.atlantykron.org. Iată cum a fost la o ediție trecută.
- În perioada 27-30 iulie, în Cernavodă (Centrul Civic) se va desfășura Festivalul Dunării, organizat de Innovation Travel în parteneriat cu Primăria Cernavodă. Evenimentul are ca scop dezvoltarea turistică a rivierei dunărene din județul Constanța și promovarea tradițiilor celor 18 minorităti etnice din Dobrogea (turci, tătari, greci, lipoveni, ucrainieni, italieni, evrei, rromi etc). Manifestarea își propune să reunească, timp de 4 zile, în luna iulie, touroperatori internaționali și din România specializați pe incoming, jurnaliști români și străini, operatori de croaziere dunărene, reprezentanți ai unor organizații românești și internaționale.
-
Asociația ArtTour România organizează la jumătatea lunii septembrie ediția a doua a proiectului ReMarking Romania, cea mai amplă activitate de remarcare a traseelor montane din țară. Prima a dus la remarcarea a 8 trasee montane din masivul Piatra Craiului, valorificarea potențialului turistic și gastronomic al stațiunii Dâmbovicioara. A II-a ediție a proiectului se va desfășura în perioada 15-17 septembrie, în Predeal, județul Brașov, unde vor fi reabilitate peste 10 trasee din masivele montane aferente Predealului. Acest eveniment este realizat în parteneriat cu Salvamont Predeal, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Predeal și asociații din București, Brașov și județele limitrofe Brașovului.
- Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara a lansat site-ul de turism al județului Hunedoara. Cei interesați să afle informații despre turismul, tradițiile, cazări și potențialul județului Hunedoara o pot face accesând pagina de internet www.hunedoaraturism.ro. Județul Hunedoara este considerat al doilea județ după Constanța cu cele mai bogate atracții turistice.
- Românii au cumpărat sejururi cu vouchere de vacanţă în valoare de 3,8 milioane de euro, în primele patru luni ale anului, reprezentând mai mult de o treime din suma înregistrată tot anul trecut, de 10 milioane de euro. Suma e departe de potenţialul pieţei, din cauza faptului că voucherele se acordă frecvent numai în sistemul privat.
- Pe plaja Europa FM (plaja dintre stațiunile Venus și Saturn) vor avea loc super concertele live de la finele lui iulie (27 iulie-29 iulie 2017), cu Andra, Vama, Delia, Vița de Vie, Smiley, Loredana, Voltaj, Carla’s Dreams, Bere Gratis, etc.). Până atunci, copiii sunt așteptați zilnic cu multe concursuri distractive și premii plăcute (prosoape de plajă, căni și altele). Mai mult decât atât, dacă dorim să citim cărți pe plajă, acestea sunt oferite cu generozitate de Europa FM și pot fi luate și acasă de către oricine dorește. Plaja e relativ aproape de Hotel Majestic Jupiter (5 minute cu mașina), unde vă puteți caza pe perioada concertelor. Intrarea la concertele Europa FM Live pe Plajă e liberă.
-
Cererea pentru vacanțe cu un buget de peste 1.000 de euro per familie este cu o treime mai mare față de anul trecut, în timp ce vânzările de pachete all inclusive la hoteluri de cinci stele au crescut cu 15%. Destinațiile pentru care au fost cumpărate vacanțe la acest buget sunt Spania, Grecia, Antalya, România, Bulgaria și Croația. Majoritatea turiștilor Paralela 45 pentru vacanțele de vară sunt familiile cu copii, care pun accent pe calitatea serviciilor și promptitudinea primirii ofertei și a informațiilor despre destinația aleasă. Mai mult de 25% dintre rezervări se fac online, cu plata online (transfer sau link de plată), inclusiv prin intermediul sistemului de rațe disponibil la Paralela 45. 1 din 6 clienți preferă plata în rațe a vacanței, în timp ce 60% plătesc cash.
-
După ce în 2014 a deschis curse charter către Constanţa şi Bucureşti, iar în 2016 către Oradea, omul de turism israelian de origine română Meidan Butnaru anunţă diversificarea destinaţiilor pentru 2017. Prin urmare, pentru sezonul 2017, turiştii israelieni aleg, pe Litoralul românesc, pe lângă staţiunile Mamaia şi Neptun şi staţiunea Costineşti, iar pe Valea Prahovei, pe lângă Sinaia şi Predeal, şi staţiunea Azuga. Totodată, staţiunea Bran a început să atragă din ce în ce mai mulţi turişti israelieni. În acest sezon, Meshek Wings operează pe Litoralul românesc trei curse charter săptămânal dinspre Tel Aviv, care vor fi operate până în luna septembrie.
Pe măsură ce se anunţă evenimente, articolul va fi actualizat.
Nota bene:
Toate informaţiile (plus o parte din fotografii) sunt primite direct de la sursă, iar evenimentele de mai sus pot fi cele la care am participat/voi participa şi/ori sunt partener media.